Barszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się na stole przykrytym
Zobacz więcej
Tradycja nakazuje aby było postnie. Dlatego w moim domu zawsze na wigilię jest postnie - bezmięsnie. Na stole gości 12 potraw. Ale aby nie było zbyt jałowo, od pokoleń w mojej rodzinie do potraw
Zobacz więcej
Na wigilijny barszcz czekam cały rok. Pochodzę z Lubelszczyzny, a tam podaje się go z nierafinowanym olejem rzepakowym. Zresztą wszystkie pośnikowe potrawy przyrządza się z dodatkiem tego tłuszczu.
Zobacz więcej
W ubiegły piątek miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Tomkiem Jakubiakiem. Skąd znacie Tomka? Z kuchni Dzień dobry TVN, czy z programu Kuchni TV - Jakubiak w sezonie. Pracy mieliśmy
Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję Wam barszcz czerwony z grzybami suszonymi. Nie jest to jeszcze barszcz wigilijny, ale ... po prostu pyszny barszcz z grzybami J Spróbujcie. Jest fantastyczny Składniki: 50 dag
Zobacz więcej
Burgundia kojarzy nam się jednoznacznie z francuskim przepisem na wołowinę. Ten jakże klasyczny przepis spopularyzowała Julia Child's. Jest ona inspiracją nie tylko dla mięsożernych kucharzy, ale i
Zobacz więcej
Pieczone buraki z kozim serem i odrobiną octu winnego - obłędny smak Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Desery Dodatki Grill Makarony
Zobacz więcej
Tym razem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z pieczonych buraków. Składniki na
Zobacz więcej
Typowy wigilijny barszczyk, to w zasadzie wywar z buraków i innych jarzyn, wzbogacony często o zakwas z buraków. Podawany jest najczęściej z uszkami lub pasztecikami z grzybami i kapustą. Stanowi więc
Zobacz więcej
Gulasz kojarzy się, wielu z nas, z wielkimi kawałkami mięsa, długo duszonymi w różnych bulionach, winach czy doprawionej ziołami, wodzie. Ten gulasz, robi się błyskawicznie, pod warunkiem, że mamy
Zobacz więcej
Co roku na Wigilijnym stole króluje czerwony barszczyk, któryjest jednym z najbardziej znanych i lubianych dań w całej Polsce. Zawszepodawany z uszkami bądź pasztecikami- tak smakuje najlepiej :). Ja
Zobacz więcej
Nadzienie do naleśników: odmrożone leśne grzyby podsmażone na maśle z cebulą, i porządnie doprawione. Do tego bardzo smaczna surówka wg mojej teściowej. Warunek konieczny: trzeba surówkę przygotować
Zobacz więcej
Kremy, kremy, kremy! Jeszcze chyba nigdy nie jadłam kremu który by mi nie smakował... Moją tajemnicą w kremie z buraków jest wino, zawsze go dodaję! Delikatnie podkreśla smak i nie jest już taki
Zobacz więcej
Barszcz z pieczonych buraków z sakiewkami z grzybami będzie smakowicie wyglądać na wigilijnym stole. Moja rodzina bardzo go lubi ze względu na pieczone buraki. Z okazji zbliżających się Świąt składam
Zobacz więcej
Kolejny pomysł na podanie pierogów. Tym razem były to pierogi z kapustą i grzybami. W naszym domu zawsze podawało się je po prostu odsmażone, ale obowiązkowo razem z nimi pojawiał się na stole kubek z
Zobacz więcej
Z dniem dzisiejszym ruszam z propozycjami świątecznych potraw. Będą i te tradycyjne i te bardziej nowoczesne, wszystkie jednak sprawią, że święta będą radosne i pełne smaku. Na pierwszy strzał mam dla
Zobacz więcej
W każdym domu barszcz czerwony robi się nieco inaczej, moja Mama przygotowuje go ze świeżych buraków. Najbardziej lubię jego wigilijną wersję na warzywnym bulionie z suszonymi grzybami. Natomiast
Zobacz więcej
Dynia duszona z burakami i grzybami. Jesiennie i bardzo smacznie. To kolejna wariacja na temat zastosowania dyni w kuchni. Butternut (czyli dynia piżmowa) jest tu jak zwykle niezastąpiony. Jak dotąd
Zobacz więcej
Pierogi pojawiają się tradycyjnie na wielu polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z farszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne i dobrze znane, rzadko spotykane są w
Zobacz więcej
Składniki Farsz: mix suszonych grzybów, 20 g liście laurowe, 3 sztuki ziele angielskie, 3 ziarna czosnek, 1 ząbek kapusta kwaszona, 400 g cebula, 1 mała marchewka, 1 mała masło, 2 łyżki buraki, 400 g
Zobacz więcej