burakliściowy

ZOBACZ TAKŻE:

Czerwiec to miesiąc prawdziwej obfitości warzyw. Łapczywie czerpiemy z niej całymi garściami. Ich różnorodność, feeria barw i bogactwo faktur absolutnie nas zachwycają rozbudzając kulinarną fantazję. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Burak liściowy - mangold

Burak liściowy - mangold 4414

Burak liściowy, boćwina, czyli mangold to bardzo stare warzywo, niestety przez lata zapomniane. Teraz powoli zaczynać wracać do naszych sklepów. Warto na niego zwrócić uwagę, gdyż jest źródłem Zobacz więcej
wegetarinka
wegetarinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUCHNIA WEGETARIAŃSKA
BURAK LIŚCIOWY- BOĆWINA

BURAK LIŚCIOWY- BOĆWINA 2807

Posiałam w ogrodzie boćwinę zaintrygowana jej wyglądem, ale i ciekawa smaku. Zarówno w ogródku jak i na stole wygląda niezwykle dekoracyjnie, zwłaszcza, jeśli posiada się kolorowe odmiany, ja mam Zobacz więcej
Bola
Bola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia nie (tylko) Boli
burak liściowy z patelni

burak liściowy z patelni 2018

Burak liściowy z patelni jest daniem, którym zajadamy się z Kejti. Szybkie danie, doskonały dodatek do obiadów. Nasza babcia narzeka, że twarde, ale czy wszystko co jemy musi być konsystencji papki. Zobacz więcej
Twins Pot
Twins Pot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twins Pot
Zupa z buraków liściowych

Zupa z buraków liściowych 1900

Buraki liściowe o ogonkach koloru zielonego, pomarańczowego i purpury... idealne jako zamiennik zwykłego buraka. Na jarzynkę i surówki, oraz na zupy. Ich liście cały czas są soczyste i kruche. Ogonki Zobacz więcej
Ola&Jaga
Ola&Jaga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolizje Smaków
Tarta z burakiem liściowym

Tarta z burakiem liściowym 440

Podczas wizyty w Jarocinie u mojej serdecznej przyjaciółki zostałam obdarowana bukietem buraków liściowych (czyli boćwiną). Przywiozłam delikwentów do domu, przebrałam, wyczyściłam, usunęłam dwie Zobacz więcej
Dzień dobry! Ostatnio pokazywałam Wam zakupy z Targu Pietruszkowego, wśród zieleniny znalazły się również piękne buraki liściowe, które kolejny raz postanowiłam wykorzystać do gołąbków. Nie ma z nimi Zobacz więcej
Zapraszam na zielone śniadanie - niskokaloryczne, lekkostrawne i pełne sytego błonnika. Najlepszy koktajl jaki zmiksowałam w minionym tygodniu. Po zielonym z dodatkiem liści włoskiej kapusty (przepis Zobacz więcej
Jak już wcześniej wspomniałam, żeby było ciekawiej i smaczniej, postanowiłam rozszerzyć wtorkowe posty z potraw z kaszą na potrawy z ziarnami. Dlatego też dzisiaj będzie zupa z pszenicą. Jest to zupa Zobacz więcej
Szczodrak - czy piekliście dzisiaj ? - Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia CIASTA All Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe Ciasto francuskie Zobacz więcej
Długi dzień, piękna pogoda i dużo słońca pchają do tego, by dzień spędzać na świeżym powietrzu. To na spacerach, wycieczkach, czy długich zakupach staramy się jak najwięcej czasu spędzić na zewnątrz. Zobacz więcej
Tarta z kaszy jaglanej z burakami liściowymi Pierwszy raz zobaczyłam je na Targu Pietruszkowym. Tekolorowe łodygi, z dużymi liśćmi przypominające rabarbarokazały się być burakami liściowymi! Muszę Zobacz więcej
Tarta na cieście francuskim z delikatnym i bardzo zdrowym warzywem jakim jest burak liściowy. Można go zastąpić bardziej popularną w Polsce boćwiną, czyli liśćmi buraka ćwikłowego. Składniki: 500 g Zobacz więcej
Chodził za mną, więc postanowiłam go zrobić, żeby się zatrzymał. ;-) Bardzo smaczny i sycący. Wegeburger ok. 200 g liści buraka liściowego 100g g szpinaku 1 por 2 ząbki czosnku 400g seitana i tofu Zobacz więcej
Przyznaję, że rzecz podpatrzona u Pascala Brodnickiego, w którymś z jego programów o kuchni polskiej (sic!). U niego jednak wersja ze szpinakiem - który ja zamieniłam na ostatnie chyba w tym sezonie Zobacz więcej
Po zrobieniu capuns, czyli szwajcarskich gołąbków, zostało mi sporo mniejszych liści boćwiny oraz resztki boczku i salami. Postanowiłam wykorzystać je, tworząc kolejną przekąskę z tegoż kraju, tym Zobacz więcej
Krojone ciasto drozdzowe z cynamonem ,,,Ciasto dla tych, ktorzy kochaja zapach cynamonu w kuchni..:),,,,, skladniki: 1/2 kg maki pszenn ej 1 opakowanie drozdzy instant (... Zobacz więcej
Burak lisciowy,jak wszystkie warzywa,ktorych liscie stanowia czesci jadalne sa elementem zdrowej diety.Zawieraja cenne dla zdrowia skladniki mineralne,maja dzialanie alkalizujace,ponadto dostarczaja Zobacz więcej
Lubię kaszę bulgur i często ją przygotowuję. Pisałam o niej w tym poście: http://twins-pot.blogspot.com/2014/05/bulgur.html A tutaj przepis na klopsiki z kaszą bulgur. Bardzo smaczne :) Zobacz więcej
Uwielbiam pesto ! Mogę jeść je zewszystkim! Do tej pory robiłampesto bazyliowe,pesto z rukoli z bazylią,pesto z natki pietruszki i orzeszkówipesto szpinakowe, czyli propozycje raczej klasycznie.Teraz Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: