Przepis na burger

Rudaa
Rudaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
http://rudaakuchnia.blog.pl/
Burgery

Burgery 281

foto by Rudaa Coraz bardziej jest modne jedzenie burgerów, na styl amerykański. Kolejne knajpki je serwujące powstają jak grzyby po deszczu. Ponoć sekretem burgera jest mięso, a właściwie dodania do Zobacz więcej
Co może być lepszego od pełnoziarnistej, grillowanej bułki, koziego sera, pieczonych, aromatycznych buraczków i wege burgera? :) Uwielbiam! Uwierzcie mi, w smaku burgery są pyszne. Jadam mięso od Zobacz więcej
Zwegowani.pl
Zwegowani.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zwegowani.pl
Wegańskie burgery

Wegańskie burgery 888

Wegańskie burgery Zdrowe, różowe, pyszne wegańskie burgery Oczywiście można do śmierci toczyć dyskusję na temat nazwy, ale według mnie te wszystkie dywagacje, jak się powinno nazywać potrawy Zobacz więcej
Magdalena Z
Magdalena Z Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biały Fartuszek
Burgery

Burgery 437

Nigdy nie przepadałam za tego typu jedzeniem, ale gdy pierwszy raz spróbowałam prawdziwego burgera (nie takiego z barów szybkiej obsługi) to naprawdę mi posmakował. Dziś zapraszam na burgera z Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Burger lepszy niż w Burger King

Burger lepszy niż w Burger King 197

Burgery wciąż pozostają na topie wśród trendów szybkich przekąsek. W całej Polsce powstało mnóstwo restauracji specjalizujących się przyrządzaniu bułek z kotletem w środku, a ich wybór jest naprawdę Zobacz więcej
wegefuzja
wegefuzja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wegefuzja
Tofu-burgery

Tofu-burgery 1133

Wiadomym jest, że burgery pochodzące z kuchni amerykańskiej są chyba najpopularniejszym daniem typu fast food wśród mięsożerców. Jednak nie muszą być niezdrowe! Próbowaliście kiedyś zrobić burgery z Zobacz więcej
niby nic
niby nic Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Niby nic - a pupa rośnie
Burger

Burger 44

Domowy fast food? Na pewno zdrowszy niż typowych fast foodach ;) Szybkie no i smaczne ;) Polecam :) Potrzebujemy: burgery (wyszło mi 11szt): - 900g karkówki zmielonej, - 25 okrągłych, małych krakersów Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Domowy burger

Domowy burger 727

Domowy burger z sosem czosnkowo pieprzowym przepisu Rafała Składniki: na 4 burgery 400g mięsa mielonego od szynki 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili sól, pieprz do smaku 4 bułki hamburgerowe z Zobacz więcej
Pyszne Kadry
Pyszne Kadry Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Kadry
Burgery  z soczewicy

Burgery z soczewicy 1540

Burgery z soczewicy Raz za czas nachodzi mnie ochota na hamburgera. Znacie to prawda:-) Zanim jednak zrealizuję swoje pragnienie i popędzę do najbliższego fast fooda zapala mi się w głowie kontrolna Zobacz więcej
ŻYCIE OD KUCHNI
ŻYCIE OD KUCHNI Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
życie od kuchni
BURGER WOŁOWY

BURGER WOŁOWY 1608

Dziś męska kuchnia level master - czyli męskie żarcie w zdrowej wersji. BURGER WOŁOWY - klasyka gatunku Męska kuchnia i męska sprawa. Tu nie ma miejsca na półśrodki. Musi być jakość i smak na Zobacz więcej
Dalsza część moich burgerów z małym opóźnieniem. Składniki na kotlety (5 sztuk po 150g): 75dag mięsa mielonego z łopatki 1 żółtko pół łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz natka pietruszki Wszystkie Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CooLinarNy
Wege burger/Falafel burger

Wege burger/Falafel burger 307

Był już wege burger z soczewicy, dzisiaj z cieciorki. Burgera zrobiłam przerobiwszy nadmiar hummusu. Czyli mielisz ciecierzycę (np. z puszki lub namoczoną przez noc i gotowaną ok.2h) z czosnkiem i Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Readeat.pl
Wegańskie burgery

Wegańskie burgery 760

Krwiste buraczane burgery z kaszy bulgur, nasion słonecznika i sezamu. Idealne w roli tradycyjnych mielonych. Bardziej nowocześnie w bułce z awokado, czerwoną cebulą i kiełkami.Przepis z „Color me Zobacz więcej
aziem2121
aziem2121 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Git Mallina
Burger !

Burger !  1313

Burger ! I wszystko jasne ! Masz wiosenną chandrę? Zjedz burgera !!! Składniki na 4 burgery : 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 żółtko sol, pieprz 1 pomidor 1 ogórek kiszony 4 listki sałaty 4 plastry Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Readeat.pl
Burger

Burger 10

Burger - readeat readeat Toggle Navigation Strona główna Zdrowa żywność Kontakt 9 września 2017 Burger Burger Ocena wpisu: 5 Ilość ocen: 1 Mówi się, że jesteś tym co jesz, dlatego tak ważne jest, by w Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Burger Kitchen vs Burger Mój

Burger Kitchen vs Burger Mój 123

W najnowszym Runner’s World jest mój wywiad z Tomkiem, z Burger Kitchen. Na sam koniec szef kuchni proponuje przepis na burgera dla biegacza.Ja mam swój, trochę różnimy w kwestii dodatków, to co jest Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coś dobrego
Burgery

Burgery 626

Burgery i ja to miłość trudna i bolesna. Kocham dobrze nadziane soczyste burgery - uwielbiam po prostu pyszną bułkę nadzianą kotletem z sosem i warzywami. Kotlet nie musi być mięsny - bo bardzo Zobacz więcej
kabamaiga
kabamaiga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sto kolorów kuchni
Burgery

Burgery 580

Dzisiaj chciałam Wam pokazać dwa przepisy, które powstały na potrzeby publikacji w Świecie Kominków. Przepisy na dwa rodzaje burgerów. Jedna dla mięsożerców, a druga wegetarian. Burgery te można Zobacz więcej
czerwonygupik
czerwonygupik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czerwony gupik
Burgery

Burgery 31

Burgerem nazywam kotlet mięsny czy niemięsny przyrządzony w celu podania w burgerze, czyli całemu zestawowi bułka + burger+ dodatki. Jakby trochę incepcja, więc dziś dwa posty o tej samej nazwie, Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ShabbyEat
Burger wołowy

Burger wołowy 10486

Muszę przyznać, że już kilka razy próbowałam robić burgery wołowe. Niby prosta sprawa, ale jednak nie zawsze smakowały tak jakbym sobie tego życzyła. Tym razem udało się zrobić coś idealnego. Jest z Zobacz więcej

Burger jest powszechnie znany. To danie typu fast food, które chyba najbardziej wyewoluowało z budek dworcowych do najlepszych restauracji. Dawniej robione ze średniej jakości mięsa, obkładane marnymi dodatkami stanowiło najszybsze, sycące i tłuste danie dla ludzi wracających z całonocnych imprez. Teraz przygotowanie burgera to prawdziwa sztuka, a burgerownie wyrastające jak grzyby po deszczu serwują coraz wymyślniejsze smaki i sposobu podania.

Najlepszy burger można zrobić również w domu, przygotowując go według indywidualnych preferencji. Najważniejsze, aby mięso użyte do dania było chude i pochodziło ze świeżego kawałka antrykotu, karkówki, szpondra lub mięsa krzyżowego z polędwicą. Jeśli mięso okazuje się zbyt chude, warto do niego dodać tłuszcz wołowy tak, aby na 8 części mięsa przypadały dwie części tłuszczu. Przy przygotowaniu kotletów warto wiedzieć, że mięso się skurczy, więc lepiej zrobić walec o średnicy ok. 2 cm większej, niż bułka. Dobre mięso nie musi być nawet specjalnie doprawione. Wystarczy pieprz i sól, przy czym polecamy solić mięso już uformowane, bowiem sól dodana przy wyrabianiu masy może rozpuszczać cenne białka i obniżać wartość odżywczą kotletów.

Mięso musi być też dobrze wysmażone, ale nieprzesuszone i mieć postać miękkiego, soczystego dysku. Idealne kotlety smaży się po ok. 3 min z każdej strony. Najlepiej wychodzą burgery smażone na patelni żeliwnej. Najgorszym rozwiązaniem jest patelnia grillowa nierównomiernie wysmażająca mięso. Poza tym odradzamy smażenie kotletów na tłuszczu. Lepiej przed mięsem podsmażyć boczek, który nie tylko może być użyty do kompozycji dania, ale również stanowić źródło smaku i odpowiednią ilość tłuszczu do smażenia. Można też zastosować smalec lub gęsi tłuszcz, ograniczając jednak mocno jego ilość.

Bardzo ważne są również dodatki. Tutaj, co prawda, istnieje pełna dowolność, ale warto pamiętać, że warzywa, sałaty zielone, kiełki i inne dodatki sezonowe typu konfitura z cebuli zimą czy blanszowane warzywa, powinny być wyjątkowo świeże i najwyższej jakości. Osobny temat stanowią burgery wegetariańskie, w których istotną zmianę przechodzą kotlety, w tym wypadku robione z soczewicy, ciecierzycy, warzyw i fasoli czerwonej czy zielonego groszku. Smaki te można dowolnie komponować pamiętając, aby kotlet nie był zbyt gruby i nie rozpadał się. Ten z soczewicy będzie najtwardszy i zbity. Pozostałe zaś warto „zagęścić” bułką tartą, płatkami owsianymi, kaszką manną. Pozostałe dodatki raczej nie stanowią kłopotu i są praktycznie identyczne z wersjami mięsnymi. Należy jedynie pamiętać, że burgery wegetariańskie powinny być dobrze doprawione, gdyż zarówno kotlety, jak i dodatki mogą być mdłe i bez wyrazu. Do masy na kotlety warto więc dodać więcej pieprzu, chilli, czosnek, zaś w dodatkach umieścić np. sos czosnkowy, ketchup, sos w typie tzatziki.

Bułka również jest ważna, choć stanowi jedynie dodatek do mięsa. Powinna być jednak świeża, najlepiej wyrabiana na zakwasie. Może być pszenna, razowa, wieloziarnista. Niezależnie więc, czy wybierzemy wersję mięsną, czy wegetariańską, postawmy na najlepszej jakości produkty, świeżą sałatę, jędrne pomidory czy idealnie skomponowane sosy. Zachęcamy do własnych prób. Burger może być naprawdę daniem wyśmienitym!