bursztynowa beza

Inspiracją tego pomysłu była kupiona w okolicznej cukierni „bursztynowa beza”. Rewelacyjny smak zasłużył na jego odtworzenie w zaciszu mojej kuchni. To smak, do którego chętnie się wraca, a przy tym Zobacz więcej
Inspiracją tego pomysłu jest kupiona w okolicznej cukierni "bursztynowa beza". Rewelacyjny smak zasłużył na jego odtworzenie w zaciszu mojej kuchni. To smak, do którego chętnie się wraca, a przy tym Zobacz więcej
Morele suszone naturalnie - niesiarkowane polecam wszystkim, którzy cenią sobie bakalie bez sztucznych konserwantów. Niesiarkowane morele mają ciemniejszy kolor, bardziej bursztynowy niż siarkowane. Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ShabbyEat
Bulion warzywny

Bulion warzywny 124

1
Bulion warzywny składniki: 1l wody 1 cebula włoszczyzna (marchew, por, kawałek selera, pietruszka, kawałek kapusty włoskiej) sól ziarna czarnego pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe Zobacz więcej
twarezak
twarezak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nasze Drinki
The Double Team

The Double Team 80

3
The Double Team to shot robiony z dwóch alkoholi. W skład tej drużyny wchodzi biały rum oraz włoski likier amaretto. Shot należy zaliczyć zdecydowanie do tych mocniejszych. Bardzo duży wpływ na kolor Zobacz więcej
Syrop imbirowy. Syrop cynamonowy - do kawy, piwa, deserów Wyśmienite syropy domowe do kawy, naleśników, placuszków, lodów i piwa. Wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnej chemii, intensywne w Zobacz więcej
. cukier wsypujemy do rondla, zalewamy wodą i lekko kołyszemy garnkiem, żeby cukier wymieszał się z wodą.. Stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy bez mieszania aż zrobi się karmel o bursztynowej barwie Zobacz więcej
(opcjonalnie, jeśli ktoś lubi) Wykonanie: Na patelni rozgrzewam masło i cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować, wrzucam na patelnię pokrojone w plasterki jabłko i garstkę fistaszków. Smażę Zobacz więcej
;) mleko 300 ml krówki 2 szt wanilia/ pasta lub ziarenka z laski wanilii 1/2 łyżeczki śmietanka 30 % 50 ml migdały całe bez skórki 4 szt cukier ok 3 łyżeczki Karmel: cukier rozpuść na suchej patelni Zobacz więcej
Nawet nie wiecie ile czasu marzyłam o idealnym sosie karmelowym. Gęstym (ale nadal płynnym), aksamitnym, bez cienia goryczy przepalonego cukru. O takim, który będzie pasował do szarlotki na ciepło, Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Likier Kukułka

Likier Kukułka 205

3
Dzisiaj polecam ekspresowy likier o smaku znanych cukierków Kukułka. Prostota przepisu na pewno zachęci Was do jego przygotowania. Cukierki wystarczy zalać alkoholem i po 1 dniu likier jest gotowy. Zobacz więcej
Powyżej chlebki z ziołami prowansalskimi. Ok. 1 łyzeczki dodałam też do surowego ciasta i posypałam ziołami przed pieczeniem. Poniżej chlebki bez ziół, za to posypane przed pieczeniem orzeszkami Zobacz więcej
PANIOwca
PANIOwca Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PANIOwca
Sos karmelowy

Sos karmelowy 12

0
Sos idealnie nadaje się do deserów, lodów, sałatki owocowej lub jako dodatek do ciast. Są jednak śmiałkowie, którzy twierdzą, że sos świetnie smakuje bez zbędnych dodatków. Okryłam go niedawno i już Zobacz więcej
Lubię dwa rodzaje ciast: wszystkie czekoladowe i serniki. Bez reszty spokojnie mogłabym przeżyć. A ten sernik jest najlepszy na świecie. Delikatny, rozpływający się w ustach. Kiedy wystygnie na Zobacz więcej
(na kruszonkę) 4-5 jabłek (najlepiej renety) 40 g suszonej żurawiny 130 g cukru (na karmel) 40 ml wody Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, 70 g cukru i zaczynamy rozcierać składniki palcami do Zobacz więcej
" Miodek majowy-surogatmiodu pszczelegootrzymywany z kwiatówmniszka lekarskiego. Medycyna ludowa przypisywała mu właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Charakteryzuje się ciemno - Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Feeria Smaków
Artystyczne Florentynki

Artystyczne Florentynki 283

0
Aksamitny Sernik Kokosowy » Artystyczne Florentynki Słodkie karmelki ze słonymi orzeszkami. Chrupiące i delikatnie waniliowe - bardzo smaczne. Wykonanie nie jest trudne, lecz dość niebezpieczne, Zobacz więcej
(lub na 1 godzinę do lodówki). W międzyczasie gotujemy brokuła na półtwardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Cebulę siekamy drobno i rumienimy na maśle. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy Zobacz więcej
posiekaniu ryb (bez konieczności filetowania) włożyć je do drewnianych beczek i przesypywać warstwami soli. Dojrzałość ekstraktu ocenia się po bursztynowym kolorze, przyjemnym rybnym aromacie i Zobacz więcej