cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe (tlumacząc z włoskiego z serem i pieprzem) to dowód na to, że wystarczy dodać do makaronu 2 składniki, żeby otrzymać pyszny posiłek, pod warunkiem tylko, że składniki są świeże Zobacz więcej
Spaghetti cacio e pepe to tradycyjne danie kuchni rzymskiej. W oryginale składa się ono z trzech głównych składników: makaronu, sera (cacio) i pieprzu (pepe). Jest to tzw. "biedna kuchnia" (la cucina Zobacz więcej
ilością składników, które należą do tanich i łatwo dostępnych (oczywiście dla Rzymian). Na mojej liście były dwa makarony: cacio e pepe, all’amatriciana, danie z cielęciny saltimbocca alla romana, Zobacz więcej
Makaron Cacio e Pepe, czyli klasyka włoskiej (a właściwie rzymskiej) kuchni. Proste, szybkie i nieprzyzwoicie dobre! Nie ma nic lepszego niż proste, klasyczne włoskie dania. Wystarczą dokładnie cztery Zobacz więcej
m-n-i-a-m
m-n-i-a-m Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mniam!
Spaghetti Cacio e Pepe

Spaghetti Cacio e Pepe 235

0
Jeśli macie ochotę na najpyszniejszą pastę na świecie, sięgnijcie koniecznie po ten przepis prosto z rzymskiego Zatybrza. Ujmuje nie tylko smakiem, ale też prostotą. Jak dla mnie jest po protu Zobacz więcej
Massimo Bottura po trzęsieniu ziemi we Włoszech w 2012 roku uratował miejscowych producentów parmezanu wymyślając to danie. Wiele uszkodzonych bloków sera musiało zostać zjedzonych, a do przyrządzenia Zobacz więcej
np. wariację na temat klasycznego makaronu Cacio e Pepe (PRZEPIS) Bezglutenowe organiczne spaghetti z mąki ryżowej (ZOBACZ) kupisz w sklepie SIN GLUTEN, o którym pisaliśmy TUTAJ. PRZEPIS: 1. Ugotuj Zobacz więcej
bazylii. Podajemy od razu, ze świeżą bagietką. J ak zrobić prostą i pyszną ucztę w stylu włoskim? przystawka - koktajl a la Caprese I danie - np. spaghetti Cacio e Pepe, risotto z pieczarkami, penne Zobacz więcej
m-n-i-a-m
m-n-i-a-m Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mniam!
Smaki prosto z Włoch

Smaki prosto z Włoch 126

0
z nich w kolejnych trattoriach uznałam, że my, jako obcokrajowcy, tak naprawdę znamy jedynie zmodyfikowany smak tej kuchni, dostosowany do naszych przyzwyczajeń i upodobań kuchennych. Na miejscu Zobacz więcej
laziali che facevano il carbone di legna. Mentre facevano la guardia alle carbonaie mangiavano un piatto semplice a base di pasta, cacio e uova, quindi la carbonara sarebbe la versione arricchita di Zobacz więcej
Uwielbiam zestaw cacio e pepe (spaghetti cacio e pepe, z serem i pieprzem, to klasyczna potrawa z Lacjo), który najczęściej wykorzystuję przygotowując risotto. Jednak w sezonie karczochowym Zobacz więcej
Witek zrobił mi niedawno makaron z serem i pieprzem. Tak, tylko z tymi dwoma składnikami w roli dodatków do spaghetti. No dobrze, używa się do niego także oliwy, ale to wszystko. Wśród bajecznie Zobacz więcej
i wodę zamknął się w 40 euro. Dla dwóch osób. Należy wybierać miejsca tłoczne, z przewagą ludu włoskiego. Via del Boschetto Na przystawkę: mozarella di bufala, której smak opisywałam w poprzednim Zobacz więcej
zorganizowane i wyposażone. Do tego atmosfera, którą tworzy Mistrz Grzegorz i jego ekipa jest naprawdę świetna. Wszyscy uśmiechnięci, życzliwi i pomocni. Gdy pod koniec lutego dowiedziałem się o tym Zobacz więcej
Przebojem okazał się kaczka shischimi (japońska przyprawa) z sosem mandarynkowym. Wspaniałe, delikatne mięso (kaczka przygotowana metodą sous vide) z sosem mandarynkowym. Kolejnym daniem był stek z Zobacz więcej
w porównaniu do Napoli Napoli (Neapolitana) * spaghetti pomidorowy czosnek, cebula, czerwone wino, parmezan oregano, dużo bazylii Norma * zazw. penne, spaghetti (lub dowolne) pomidorowy bakłażan, Zobacz więcej
I was coming home. My flatmate started moving yesterday. At uni, we talk about our bachelor dissertations and where to go next. My final exams begin in 3 weeks. With all of those things in mind, I’ve Zobacz więcej