Przepis na calalzo di cadore

Najlepszą pizzę jadłam w Calalzo Di Cadore we Włoszech. Najlepsza, bez dwóch zdań. Cienkie, kruche ciasto, idealnie przygotowane dodatki. Pycha! Restauracja do której schodzą tubylcy całymi rodzinami. Zobacz więcej
Tola
Tola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przetwory Toli
Spaghetti Cuore Di Bue

Spaghetti Cuore Di Bue 57

W trakcie moich tegorocznym włoskich wakacji napotkałam na to cudo: Pomodoro cuore di bue, czyli pomidory typu bawole serce. Musiałam stanowić niezwykły widok, stercząc przed ich stertą i wpatrując Zobacz więcej
Dziś chciałabympodzielićsięz Wami przepisem dedykowanym wszystkim dzieciom. Dla wszystkich małychistotek przygotowałam słodkiemisie z ciasta marchewkowego, którejestlekkie, wilgotne i delikatne w Zobacz więcej
EdithS
EdithS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Quatro Stagioni
Zuppa di crauti

Zuppa di crauti 32

Questa zuppa si può preparare con i crauti freschi o con quelli in barattolo. Quando uso i crauti freschi aggiungo comunque un po' di quelli in scatola per dare alla zuppa quel caratteristico sapore Zobacz więcej
DziśchciałabymzaproponowaćWam przepyszne danie obiadowe: makaron z pesto z marchewki. Pesto jest szybkie do przygotowania, bardzo smaczne, aromatyczne, kolorowe, ciesząceoko. Makaron z pesto z Zobacz więcej
Dziś przepis na następne szybkie ciasto. Tym razem przepis na torta di carote czyli ciasto marchewkowe. Ciasto marchewkowe jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Wyśmienicie smakuje, jest miękkie, Zobacz więcej
EdithS
EdithS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Quatro Stagioni
Sciroppo di tarassaco

Sciroppo di tarassaco 31

Syrop z mlecza A maggio i prati cominciano a cambiare colore, tra tutti i colori prevale il giallo del tarassaco. Il Tarassaco ha le proprieta' depurative e diuretiche. Si consiglia l'utilizzo Zobacz więcej
Szczep „chiantodajny” w nieco innej postaci Mówisz Sangiovese, myślisz Toskania, a chwilę potem: Chianti, Brunello di Montalcino lub Nobile di Montepulciano. Tak to już jest. Rzadko które toskańskie Zobacz więcej
Smakołyki Angeli via Facebook Polski/English/Italiano Składniki/Ingredients/Ingredienti: 6-7 dużych marchewek/ 6-7 big carrots/ 6-7 carote grandi ok. 3 szklanek wrzątku/ 3 cups boiling water/ 3 tazze Zobacz więcej
Polski/English/Italiano Składniki/Ingredients/Ingredienti 300 g pokrzywy/ 10 oz nettle/ 300 g di ortica 120 g ricotty/ 4 oz ricotta cheese/ 120 g di ricotta 2 marchewki/ 2 carrots/ 2 carote 50 ml Zobacz więcej
EdithS
EdithS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Quatro Stagioni
Carote per contorno

Carote per contorno 33

Sałatka z marchewki La carota e' un ortaggio annuo, disponibile in tutte le stagioni e puo' essere conservata in casa fino a 5 mesi creando le condizioni giuste. La temperatura ottima per la Zobacz więcej
EdithS
EdithS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Quatro Stagioni
Crema di zucca piccante

Crema di zucca piccante 33

Una calda zuppa di zucca con un pizzico di peperoncino piccante, e' questo che ci vuole in queste giornate piovose. 400 g di zucca a pezzi 2 carote 1/2 l di brodo 3-4 spicchi d'aglio un formaggino 1/2 Zobacz więcej
SKŁADNIKI 500 g filetów z pstrąga łososiowego 30 g zielonych oliwek 4 łyżki bułki tartej 4 łyżkioliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 cukinia 1 marchewka natka pietruszki sól, pieprz **** INGREDIENTI 500 g Zobacz więcej
SKŁADNIKI 250 g ryżu do risotto 100 g sera gorgonzola 5 marchewek 2 szalotki 150 ml białegowina 40 gmasła parmezan sól, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g riso 100 g di gorgonzola 5 carote 2 Zobacz więcej
Składniki: 1kg marchewki 20dag soli Marchewkę, obieramy, myjemy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach.Startą marchewke układamy warstwami w słoiku posypując sola .Wszystko ugniatamy .I tak do Zobacz więcej
SKŁADNIKI (na 10 sztuk) 200 g mąki pszennej 100 g sera gorgonzola 50 g orzechów włoskich bez łupin 8 g proszku do pieczenia 3-4 marchewki (ok. 350 gram) 100 ml mleka 50 ml oliwy extravergine 4 jaja Zobacz więcej
Z książki Michela Rouxa „Jajka, 130 prostych przepisów”.Naleśnikiz tego przepisu są super cienkie. Składniki na naleśniki: 125 g mąki 15 g drobnego cukru szczypta soli 2 jajka 325 ml mleka 100 ml Zobacz więcej
salvatorku
salvatorku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Italia do Polski
L' olio di oliva

L' olio di oliva 38

Sin dai tempi piu' antichi l'olio e' stato l' alimento simbolo di tanti popoli, e nel corso dei secoli ha assunto anche un valore religioso. Oggi consumiamo l'olio di oliva extravergine perché è buono Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Mała Kuchnia
"pesto" z cavalo nero

"pesto" z cavalo nero 196

Święta szczęśliwie za nami :-) Chociaż przepadam za Bożym Narodzeniem, to jak już wszystko z lodówki zjemy, oddycham z ulgą i z radością wracam do "zwykłego" jedzenia. I tak właśnie chciałabym zacząć Zobacz więcej
Smakołyki Angeli na FacebookPolish/English/Italiano Składniki/Ingredients/Ingredienti: 6 jabłek/ 6 apples/ 6 mele 6 marchewek/ 6 carrots/ 6 carote 3 buraki czerwone/ 3 beetroots/ 3 rape rosse 1 łyżka Zobacz więcej