calissons

ZOBACZ TAKŻE:

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet! To dopiero za dwa dni, ale już dziś mamy dla Was słodki, kobiecy przepis Ciasteczka migdałowe z malinami, bez pieczenia, zainspirowane francuskimi Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Clisson | Francja

Clisson | Francja 47

Clisson (w bretońskim: Klison) to miasteczko i gmina z nieco ponad 6 000 mieszkańców, położona w departamencie Loire-Atlantique w Pays de la Loire w zachodniej Francji, niespełna 30 km od Nantes. W Zobacz więcej
Po rocznej przerwie wracamy na Hellfest, bowiem tęsknota za tą jedyną w swoim rodzaju imprezą okazała się nie do pokonania. Trudno wyobrazić sobie bardziej udany powrót. Ponoć każdy Anglik ma swój Zobacz więcej
Dzisiaj danie z włoskiej kuchni, przepyszne, znane, ale jeszcze na moim blogu nie gosciło więc zagości dzisiaj z przepisem, krok po kroku i ze zdjęciami. To tradycyjna receptura białej ryby, u mnie Zobacz więcej
Jako "poisson d'avril" występuje dziś łosoś wędzony na ciepło:) Do niego jajo, odrobina makaronu, sałata, rzodkiewki i mamy sycące danie np. na kolację. Całą sałatkę robi się bardzo szybko, tyle, co Zobacz więcej
Co robi ryba na wegańskim blogu? :) Ano zawitała do nas z okazji Prima Aprilis, czyli poisson d’avril w krajach frankofońskich. Ale my nie będziemy doczepiać wyciętej z papieru ryby nieuważnym Zobacz więcej
Patisony pojawiły się w mojej kuchni pierwszy raz i to od razu w dość dużej ilości. Część dodałam do leczo na zimę, część przyrządziłam jak zapiekane cukinie, ale w tej rywalizacji cukinie Zobacz więcej
fantazzja
fantazzja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad w 20 minut
Poisson sauce Dugléré

Poisson sauce Dugléré 115

Dzisiejsze danie znałam od dawna pod jakże oryginalną nazwą "Ryba w sosie pomidorowym". Bardzo się zdziwiłam, gdy któregoś dnia, oglądając program kulinarny, dowiedziałam się, że to, co gotuję, to tak Zobacz więcej
Pour vous dire la vérité, c'est une recette réalisée tout à fait par hasard. Je vous assure! Il y a quelques jours à peine, j'avais acheté du poisson frais pour préparer une bouillie à mon petit Zobacz więcej
Odstawiając na moment dyniowy temat na bok, zabiorę Was na kulinarną stronę Szwecji. Programy kulinarne pokazujące specyfikę kuchni Skandynawskiej zawsze ogromnie mnie ciekawiły i inspirowały, a Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Janssons frestelse

Janssons frestelse 68

Bardzo popularna w Szwecji zapiekanka ,pokusa Jakuba zagościła dziś na naszym stole. Można zrobić ja w wersji ze szprotkami lub ,tak jak u mnie ,anchois. Składniki 800 g ziemniaków 2 cebule 2 małe Zobacz więcej
Z tego może być super szybkie i równie smaczne śniadanie à la française. Ciasto francuskie nadziewane aromatycznymi jabłkami z cynamonem... To mówi samo za siebie ;) Wszystko można przygotować Zobacz więcej
Rival Sons w Zaklętych Rewirach. Minęło ledwie pół roku od ostatniego koncertu Rival Sons w Polsce, a Amerykanie wrócili do nas zagrać tym razem dwa koncerty. W lutym niemal po brzegi wypełnili Zobacz więcej
Bistro de Jenna
Bistro de Jenna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bistro de Jenna
Gratin de pâtisson

Gratin de pâtisson 28

Gratin de pâtisson INGREDIENS: ( pour 2 personnes) 1 pâtisson moyen 100 g de lardon nature une botte de cébette 3 gros champignons de Paris 2 c.à soupe de l'ail haché frais ou congele 4 c.à soupe de Zobacz więcej
domix
domix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
accro de la cuisine
Nage de poisson au safran

Nage de poisson au safran 55

Czyli ryby "pływające" w szafranowym bulionie warzywnym. Przepis znalazłam w książce "Smaki świata-Francja" Beverly Leblanc, chyba mojej pierwszej książce o kuchni francuskiej. Składniki: -szczypta Zobacz więcej
Sablé fin au pâtisson INGREDIENS: (pour 4 personnes) Pour le sablé: 80 g de beurre doux 2 pincées de sel fin 110 g de farine 70 g de sucre en poudre 2 jeunes d'oeufs Mélanger tous les ingrédients pour Zobacz więcej
Dwa lata temu pisałam o pierwszej książce Mimi Thorisson (co pisałam możecie przeczytać TUTAJ). Od tego czasu wiele się u niej zmieniło. Przybyły nowe dzieci, nowe psy, Mimi prowadzi warsztaty Zobacz więcej
Na blog Manger Mimi Thorisson trafiłam przypadkiem jakieś dwa lata temu. Najpierw zachwyciłam się zdjęciami. Potem, czytając podziwiałam życie jakie stworzyła z mężem, gromadką dzieci i jeszcze Zobacz więcej
Na początku marca hotel Radisson Blu zaprosił mnie na lekcję gotowania u boku szefa kuchni Stanisława Bobowskiego oraz rodowitej Meksykanki Isabel Balderas. Pod ich czujnym okiem wspólnie Zobacz więcej
Ostatnio pisałam, że czas nadrobić blogowe zaległości, więc dzisiaj kolejny taki wpis. W tym przypadku zaległości są tak wielkie, że aż wstyd się przyznać! Ale jak to mówią: lepiej późno niż wcale. Na Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: