cannelloni ze szpinakiem i ricottą z sosem pomidorowym

rurki w dwóch „kondygnacjach” przełożone sosem pomidorowym. Polej nim wszystko z góry i dodaj porwaną w dłoniach mozzarellę, trochę startego pecorino i pieprz. Piecz ok 10 – 15 minut. Ser musi się Zobacz więcej
Kiedyś myślałam, że canchiglioni i cannelloni to przepisy nie dla mnie, bo pewnie babranina, czas i w ogóle. I znowu odkrywszy jakie to jednak proste, przywykłam do obu. Zasada w obu przypadkach jest Zobacz więcej
Dziś na obiad moje ulubione połączenie smaków z makaronem. Delikatny kurczak, szpinak i serek ricotta, a to wszystko na sosie pomidorowym. Nic dodać, nic ująć. Porcja na 6 osób Składniki: 250 g serka Zobacz więcej
października). Zależało mi, aby stworzyć danie niebanalne i myślę, że mi się to udało. Jest pyszne, uważam, że poniższe zdjęcie idealnie odzwierciedla również jego smak:) Zapraszam. Składniki (na 5 - Zobacz więcej
minut Porcja: 4-6osób. Składniki: 12 płatów lasagne 1 duże jajko 400 siekanego szpinaku (wykorzystany Nordis Szpinak) 250 g ricotty 250 g mascarpone 100 g startego parmezanu 1 płaska łyżeczka Zobacz więcej
Składniki na 24 rurki: nadzienie: 450 g szpinaku, po zblanszowaniu i odciśnięciu (około 1 kg świeżego) 500 g ricotty 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół Zobacz więcej
Składniki na 24 rurki: nadzienie: 450 g szpinaku, po zblanszowaniu i odciśnięciu (około 1 kg świeżego) 500 g ricotty 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół Zobacz więcej
Nigdy nie lubiłam szpinaku bo nigdy go nie spróbowałam. Zawsze mnie odrzucała ta zielona "papka". W końcu spróbowałam i się zakochałam. Połączenie z ricottą jest cudowne. Na początku był kurczak ze Zobacz więcej
Zaczęło się od pomysłu na zrobienie cannelloni, skończyło się na tortellini. Łatwe. Smaczne. Do przygotowania w godzinę. Składniki zapiekanki: - 400g makaronu tortellini (szpinak z ricottą) - 450g Zobacz więcej
Dzisiaj propozycja na trochę 'inne' cannelloni, bo nie te - standardowe z mięsem mielonym i zapieczone w sosie bolognese, czy pod beszamelem. Ricotta i szpinak to jedne z moich ulubionych połączeń, a Zobacz więcej
Przepis na to cannelloni dostałam dawno, dawno temu od mojej znajomej :) Bożenko dziękuję Ci w tym miejscu jeszcze raz:) Dzisiaj chciałabym podzielić sie nim z Wami :) Danie szybkie łatwe i przyjemne. Zobacz więcej
Witajcie, kolejny dzień w towarzystwie makaronu. Dzisiaj cannelloni z ricottą i szpinakiem. Makaron rureczki :D nadziewany i zapiekany w sosie pomidorowym z beszamelem. Danie bardzo złożone ale warte Zobacz więcej
, farsz: - 2op. mrożonego szpinaku, - 2 ząbki czosnku, - 500g sera ricotta, - 3 łyżki oliwy, - sól, - pieprz, sos pomidorowy: - 1 puszka pomidorów bez skórki, - sól, - 1 łyżeczka brązowego cukru, sos Zobacz więcej
Tym razem złagodziłam tradycyjne połączenie szpinaku i fety dodatkiem delikatnego włoskiego serka ricotta. Takim nadzieniem można faszerować nie tylko naleśniki, ale i pierożki, makaronowe muszle czy Zobacz więcej
400 g szpinaku (użyłam świeżego) 500 g sera ricotta 1/3 szklanki startego parmezanu 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej 1 jajko sól pieprz Szpinak dusimy na maśle. Dodajemy Zobacz więcej
: cannelloni ze szpinakiem i pieczarkami. Cannelloni ze szpinakiem, pieczarkami i sosem pomidorowym (2-3 porcje) Składniki: Sos pomidorowy: pomidory krojone – 2 puszki (ok. 800 g) czosnek – 1 ząbek Zobacz więcej
Szpinak po raz kolejny, tym razem z serem ricotta, zapieczony w rurkach makaronowych z dodatkiem sosu pomidorowego. Klasyka, pyszna klasyka a do tego prostota i szybkość wykonania zachęca, ja również Zobacz więcej
Dziś zapraszam na pyszny włoski klasyk, czyli cannelloni zapiekane z sosem pomidorowym i parmezanem. Tym razem postawiłam na kuchnię wegetariańską i makaronowe rurki nadziałam szpinakiem i ricottą. Zobacz więcej
Sos pomidorowy: puszka pomidorów (ok. 400 g) ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki oregano Farsz: 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 400 g młodych Zobacz więcej
Przyrządzałam już cannelloni w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej - tym razem postanowiłam nadziać je popularnym farszem ze szpinaku, mięsa mielonego i ricotty. Sos pomidorowy możemy zastąpić Zobacz więcej