cantucci

Cantucci lub Biscotti to tożsame nazwy włoskich ciasteczek z Toskanii, pewnie nieraz się z nimi spotkałeś podczas trwania „tygodnia włoskiego” w znanych marketach. Skład jednak pozostawia wiele do Zobacz więcej
malinowyciec
malinowyciec Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Babeczka z kremem
Cynamonowe cantucci

Cynamonowe cantucci 18

Macie czasami tak, że macie ochotę na coś słodkiego późno wieczorem a tu nic nie ma, a najbliższy sklep dobre pół godziny od domu? Moje cantucci powstały właśnie w takich okolicznościach i Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Cantucci

Cantucci 140

Cantucci, cantuccini, biscotti to jedna i ta sama nazwa dla włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają dużo migdałów, a dzięki podwójnemu procesowi pieczenia są super chrupiące. Z reguły o Zobacz więcej
Roses in the Oven
Roses in the Oven Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Roses in the Oven
Cantucci

Cantucci 28

Nadal tkwię we włoskim klimacie. Nic na to nie poradzę bo odkąd pamiętam, te smaki są mi najbliższe. Dawniej, te malutkie toskańskie ciasteczka pojawiały się w naszej kuchennej szafce regularnie, by Zobacz więcej
danuszna
danuszna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szamanie/wcinanie
Cantucci

Cantucci 71

Od dawna chodziły za mną sucharki. Takie jak kiedyś pokazywała Basia. Tylko nie mam (jeszcze!) słoja ani szuflady na smakołyki. Zresztą, chomikowanie czegokolwiek jadalnego nie jest proste, jeśli się Zobacz więcej
Wszystko o Italii
Wszystko o Italii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wszystko o Italii
CANTUCCI

CANTUCCI 120

Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii: charakteryzują się tym, że pieczone są dwukrotnie dzięki czemu są kruche i chrupiące. SKŁADNIKI: 100 g masła 250 g nieobranych migdałów Zobacz więcej
gotowanieodswieta
gotowanieodswieta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie od święta
Cantucci

Cantucci 62

To nie są mięciutkie ciasteczka do pochrupania w samochodzie czy na spacerze. Ale już w towarzystwie kawy czy dobrej herbaty jak najbardziej. Są twarde, aromatyczne i mają cudowny smak migdałów. Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Cantucci

Cantucci 75

Cantucci Pewnie wspominałam już nie raz, że lubię Włochy i kuchnię włoską, że chciałabym mieszkać w Portofino :) Żadna kuchnia nie istnieje bez deserów :) Jedną z perełek włoskiej są cantucci… Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Cantucci

Cantucci 87

Przepyszne, chrupiące ciasteczka cantucci podbiły nasze serca. Podwójnie wypiekane, chrupiące i słodkie. Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek, pochodzących z Toskanii. Są pełne migdałów, a przed Zobacz więcej
mikkac8504
mikkac8504 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Italianizzato
Cantucci

Cantucci 41

Toskańskie ciastka z migdałami Ostatnio już wyjaśniłem czym są cantucci, z czym się je podaje, a teraz czas na zrobienie ich samemu. Dlaczego? Pomimo, że jest to jeden z najbardziej znanych Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Milion Smaków
Cantucci

Cantucci 110

Cantucci lub Cantuccini to typowe włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii. Kruche, chrupiące, długo zachowujące świeżość, z dużą ilością migdałów (u mnie też z pistacjami), raczej dla amatorów Zobacz więcej
Te włoskiepyszności już po pierwszym kęsie zawładnęły moim sercem Są kruche, chrupiące i mocno migdałowe. Mimo swojej prostoty (nazwałabym je takimi naszymi sucharkami all inclusive ) rewelacyjnie Zobacz więcej
Kuchnia w opałach
Kuchnia w opałach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w opałach
CANTUCCI

CANTUCCI 31

Pyszne, aromatyczne i mocno migdałowe ciasteczka rodem z Toskanii. Idealnie smakują zanurzane przed zjedzeniem w kawie lub deserowym winie "Vin Santo". Dotychczas zaopatrywałam się w nie w marketach, Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Feeria Smaków
Cantucci

Cantucci 71

kulinarna galeria
kulinarna galeria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarna galeria arty-styczna
Cantucci

Cantucci 47

Składniki (około 60 sztuk): 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru szczypta soli starta skórka z jednej pomarańczy 3 jajka 100 g masła 100 g mlecznej czekolady 100 g migdałów 50 g Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Cantucci / cantuccini

Cantucci / cantuccini 87

Cantucci, nazywane też zdrobniale cantuccini albo biscotti di Prato, to włoskie sucharki migdałowe. Najczęściej przed spożyciem macza się je w winie (przeważnie białym i słodkim), a czasami w kawie. Zobacz więcej
tylkobezcukru
tylkobezcukru Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tylko bez cukru
Bezcukrowe cantucci

Bezcukrowe cantucci 59

Ostatnio przypomniałam sobie o standardowym przepisie na włoskie ciasteczka do herbaty - cantucci. Postanowiłam je wypróbować w wersji bezcukrowej i z płatkami a nie całymi migdałami, ponieważ tylko Zobacz więcej
Pozostając w klimacie słonecznej Toskanii upiekłam słynne włoskie ciasteczka cantucci. Twarde, aromatyczne, z dużą zawartościąchrupiących migdałów. Moczenie ich w słodkim winie, aby trochę zmiękły, to Zobacz więcej
Domowe Wypieki
Domowe Wypieki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowe Wypieki
WŁOSKIE CANTUCCI

WŁOSKIE CANTUCCI 176

"Przeglądając różne ciekawe przepisy w internecie kilka razy natknęłam się na cantucci zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli "biszkopty z Prato" to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących Zobacz więcej
U Was też tak zimno? U mnie dziś temperatura spadła do -20 C. Jak nie trzeba nigdzie wychodzić, lepiej zrobić sobie leniwą niedzielę i spędzić ją pod ciepłym kocykiem z kubkiem ciepłej herbaty lub Zobacz więcej