Od dawna chodziły za mną sucharki. Takie jak kiedyś pokazywała Basia. Tylko nie mam (jeszcze!) słoja ani szuflady na smakołyki. Zresztą, chomikowanie czegokolwiek jadalnego nie jest proste, jeśli się
Zobacz więcej
Cytrynowe cantucci 10 czwartek sty 2013 Autor: Kasia, w kategorii: ciastka, wypieki Cantucci, znane również jako biscotti, to podwójnie pieczone włoskie ciasteczka. Twarde, intensywnie cytrynowe i z
Zobacz więcej
To nie są mięciutkie ciasteczka do pochrupania w samochodzie czy na spacerze. Ale już w towarzystwie kawy czy dobrej herbaty jak najbardziej. Są twarde, aromatyczne i mają cudowny smak migdałów.
Zobacz więcej
Cantucci,inaczej cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato” to rodzaj włoskich twardych ciasteczek pochodzących z rejonu środkowych Włoch – Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo
Zobacz więcej
Cantucci, cantuccini, biscotti to jedna i ta sama nazwa dla włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają dużo migdałów, a dzięki podwójnemu procesowi pieczenia są super chrupiące. Z reguły o
Zobacz więcej
Nadal tkwię we włoskim klimacie. Nic na to nie poradzę bo odkąd pamiętam, te smaki są mi najbliższe. Dawniej, te malutkie toskańskie ciasteczka pojawiały się w naszej kuchennej szafce regularnie, by
Zobacz więcej
Jakaż słodycz do kawy może być lepsza w pochmurne, jesienne dni, jeśli nie ta z dynią? Już sam słoneczny, żółtopomarańczowy kolor wprowadza w lepszy nastrój, a do tego można z niej wyczarować niemal
Zobacz więcej
Cantucci z żurawiną Cantucci, tudzież biscotti to słynne włoskie ciasteczka. Bardzo kruche dzięki podwójnemu pieczeniu. Ciasto na ciastka formujemy w wałek i pieczemy, następnie kroimy na plastry i
Zobacz więcej
Słyszałam wiele opowieści o malowniczej Toskanii. Sama nie miałam jeszcze okazji odwiedzić tej krainy, będącej także wspaniałym regionem winiarskim. Dla tych, którzy tęsknią za winami i kuchnią
Zobacz więcej
Cantucci lub Cantuccini to typowe włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii. Kruche, chrupiące, długo zachowujące świeżość, z dużą ilością migdałów (u mnie też z pistacjami), raczej dla amatorów
Zobacz więcej
Macie czasami tak, że macie ochotę na coś słodkiego późno wieczorem a tu nic nie ma, a najbliższy sklep dobre pół godziny od domu? Moje cantucci powstały właśnie w takich okolicznościach i
Zobacz więcej
Wczoraj po raz pierwszy tej jesieni, trawy przykrył szron... dzisiaj powtórka z zimna, mglisto ale zapowiada się piękny dzień:) Cantucci lub biscotti - to rodzaj włoskich ciasteczek, z siekanymi
Zobacz więcej
Przepyszne, chrupiące ciasteczka cantucci podbiły nasze serca. Podwójnie wypiekane, chrupiące i słodkie. Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek, pochodzących z Toskanii. Są pełne migdałów, a przed
Zobacz więcej
"Przeglądając różne ciekawe przepisy w internecie kilka razy natknęłam się na cantucci zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli "biszkopty z Prato" to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących
Zobacz więcej
Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii: charakteryzują się tym, że pieczone są dwukrotnie dzięki czemu są kruche i chrupiące. SKŁADNIKI: 100 g masła 250 g nieobranych migdałów
Zobacz więcej
Cantucci Pewnie wspominałam już nie raz, że lubię Włochy i kuchnię włoską, że chciałabym mieszkać w Portofino :) Żadna kuchnia nie istnieje bez deserów :) Jedną z perełek włoskiej są cantucci…
Zobacz więcej
Smak włoskich ciasteczek cantucci poznałam dawno temu. Od razu stały się jednymi z moich ulubionych. Są kruche i chrupiące. Najlepiej smakują gdy zamoczy się je w kawie lub w winie. Był taki czas, że
Zobacz więcej
Moja słodka koleżanka Lucy mieszka bardzo daleko ode mnie i rzadko się widujemy. Każde nasze spotkanie to wielkie święto a najbliższe wypada akurat w okolicach Mikołajek. Słój ciasteczek ucieszy
Zobacz więcej
Cantucci, nazywane też zdrobniale cantuccini albo biscotti di Prato, to włoskie sucharki migdałowe. Najczęściej przed spożyciem macza się je w winie (przeważnie białym i słodkim), a czasami w kawie.
Zobacz więcej
Toskańskie ciastka z migdałami Ostatnio już wyjaśniłem czym są cantucci, z czym się je podaje, a teraz czas na zrobienie ich samemu. Dlaczego? Pomimo, że jest to jeden z najbardziej znanych
Zobacz więcej