cantucinni

ZOBACZ TAKŻE:

siankoo
siankoo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
ŚWIĄTECZNE CANTUCINNI.

ŚWIĄTECZNE CANTUCINNI. 42

Od razu ostrzegam, ciasteczka jak to Cantucinni są straszliwie twarde, także uważajcie na swoje ząbki i aparaty, koniecznie w trakcie jedzenia maczajcie je w winie lub herbacie. Nie zważając na ich Zobacz więcej
Kolano_Muchy
Kolano_Muchy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KolanoMuchy
Pysznie cytrynowe cantucinni

Pysznie cytrynowe cantucinni 67

Archives kwiecień (1) marzec (2) styczeń (1) grudzień (1) listopad (2) październik (1) wrzesień (5) sierpień (1) czerwiec (1) kwiecień (1) marzec (4) luty (5) styczeń (6) grudzień (9) listopad (12) Zobacz więcej
NaSlodkoCom
NaSlodkoCom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na Słodko
Cantuccini

Cantuccini 5

Jedne z bardziej znanych Włoskich ciastek. Bardzo migdałowe i dobrze wysuszone cantuccini sprawią że przez chwilę poczujecie się jakbyście byli we Włoszech. Koniecznie spróbujcie bo warto. Składniki Zobacz więcej
Garniec Magalie
Garniec Magalie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Garniec Magalie
Włoskie cantuccini

Włoskie cantuccini 28

Dziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez tony kremu, Zobacz więcej
Cantucci lub Biscotti to tożsame nazwy włoskich ciasteczek z Toskanii, pewnie nieraz się z nimi spotkałeś podczas trwania „tygodnia włoskiego” w znanych marketach. Skład jednak pozostawia wiele do Zobacz więcej
"Opowiem Ci o mnie więcej, niż bym chciał Najbardziej się boję nie wierzyć Opowiem Ci o mnie więcej, niż wiem sam Najbardziej się boję nie zmienić A mimo mych wad i mimo mych kłamstw Proszę, uwierz we Zobacz więcej
Jako że ten tydzień obfituje w święta, więc należało coś przygotować w miarę trwałego. Upiekłam wiec ciasto wzorowane na włoskim smakołyku, rodzaj suchara z bakaliami. Ponieważ pogoda wciąż szara i Zobacz więcej
Te włoskie ciasteczka wywodzą się z Toskanii. Nazywane są biscotti di Prato, czyli biszkopty z Prato (miasto w Toskanii), choć według mnie biszkoptów w niczym nie przypominają. Przede wszystkim Zobacz więcej
mania179
mania179 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie Inspiracje
Cantuccini piernikowe

Cantuccini piernikowe 21

Okres adwentu to dla mnie zawsze czas pieczenia ciasteczek. Nie pierników, nie makowców, nie serników, ale właśnie ciasteczek. W żadnym innym miesiącu roku nie pachną one tak cudownie, nie sprawia Zobacz więcej
Cantuccini (Biscotti di Prato), … czyli biszkopty z Prato … te toskańskie ciasteczka, suche i twarde, napakowana migdałami o cytrusowej nucie są wręcz idealne do maczania w dobrej kawie lub białym Zobacz więcej
Kuchnia w opałach
Kuchnia w opałach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w opałach
CANTUCCI

CANTUCCI 26

Pyszne, aromatyczne i mocno migdałowe ciasteczka rodem z Toskanii. Idealnie smakują zanurzane przed zjedzeniem w kawie lub deserowym winie "Vin Santo". Dotychczas zaopatrywałam się w nie w marketach, Zobacz więcej
Cantuccini zwane również biscotti, to nic innego, jak włoskie ciasteczka z migdałami oraz pomarańczową nutą. Są kruche, ale nie maślane, przypominają raczej sucharki. Nie oznacza to jednak, że ta Zobacz więcej
składniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g migdałów 2 jajka 120 -150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia *otarta skórka z 1 cytryny 1 szczypta soli wykonanie: 50 g migdałów drobno Zobacz więcej
Dzień dobry! Jeszcze niedawno otwierałam pierwsze okienko w czekoladowym kalendarzu adwentowym, a tymczasem dzisiaj już 19! To już ostatnia prosta świątecznych przygotowań. Zaczynamy lepić uszka i Zobacz więcej
malinowyciec
malinowyciec Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Babeczka z kremem
Cynamonowe cantucci

Cynamonowe cantucci 16

Macie czasami tak, że macie ochotę na coś słodkiego późno wieczorem a tu nic nie ma, a najbliższy sklep dobre pół godziny od domu? Moje cantucci powstały właśnie w takich okolicznościach i Zobacz więcej
Smakołyki Angeli via Facebook Polish/English/Italian Składniki/Ingredients/ Ingredienti: 500 g mąki pszennej/ 500 g white plain flour/ 500 g di farina 00 (oppure di grani antichi) 500 gcukru/ 500 g Zobacz więcej
Roses in the Oven
Roses in the Oven Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Roses in the Oven
Cantucci

Cantucci 27

Nadal tkwię we włoskim klimacie. Nic na to nie poradzę bo odkąd pamiętam, te smaki są mi najbliższe. Dawniej, te malutkie toskańskie ciasteczka pojawiały się w naszej kuchennej szafce regularnie, by Zobacz więcej
Wszystko o Italii
Wszystko o Italii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wszystko o Italii
CANTUCCI

CANTUCCI 119

Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii: charakteryzują się tym, że pieczone są dwukrotnie dzięki czemu są kruche i chrupiące. SKŁADNIKI: 100 g masła 250 g nieobranych migdałów Zobacz więcej
Miałam ja kiedyś absztyfikanta, który często jeździł do słonecznej Italii w jakiś swoich biznesach interesach. A ponieważ miłość nasza była płomienna (acz krótkotrwała) to przywoził mi z każdego Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Cantucci

Cantucci 139

Cantucci, cantuccini, biscotti to jedna i ta sama nazwa dla włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają dużo migdałów, a dzięki podwójnemu procesowi pieczenia są super chrupiące. Z reguły o Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: