carla

tą pozycję i już jej nie wypuściąłm z rąk. Z każdą kolejną kartą tej książki zachwycałam się bardziej, fotografie to na prawdę małe arcydzieła, zaaranżowane w tak piękny sposób, że tylko patrząc na Zobacz więcej
Już od dłuższego czasu zabierałam się za recenzję książki Carli Bardi. Czekolada, to jedna z lepszych książek ze słodkościami w całej mojej kolekcji książek kulinarnych. Kiedy tylko zobaczyłam ją w Zobacz więcej
Surrealistyczne krajobrazy stworzone z jedzenia. mój ulubiony i kilka innych Więcej znajdziecie tu http://deser.pl/deser/51,111858,15303076.html?i=0 i tu http://www.carlwarner.com/foodscapes/ Zobacz więcej
Dziadek
Dziadek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
U Dziadka w kuchni
Krajobraz jedzenia

Krajobraz jedzenia 70

0
Wędrując po stronach internetowych z jedzeniem trafiłem na stronę Carla Warnera i jego słynny Food Landscape. Chce żebyście i wy do niego zajrzeli. Wieś z chleba. Fot Carl Warner / Zobacz więcej
Przepyszna bezowa rolada z jagodami to lipcowa propozycja Małgosi w Weekendowej Cukierni. Rolada jest lekka, delikatna i rozpływa się w ustach, nadziana jest bitą śmietaną i jagodami, a skórka Zobacz więcej
: Kaszę ugotuj do miękkości. Odcedź i spłucz zimną, bieżącą wodą. Przełóż do salaterki. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, fetę, szalotki, skórkę z cytryny, bazylię, miętę, kapary, sól, pieprz i Zobacz więcej
1-2 łyżeczki miodu sól, pieprz Kurczaka pokroić na kawałki. Do miski włożyć sałaty. Dodać kurczaka, obrane i pokrojone w kostkę mango i orzechy (można je podprażyć na patelni). Posypać kolendrą. Na Zobacz więcej
Bardzo lubię to danie: boczek z porem komponują się idealnie, do tego śmietanka, wędzony ser i pistacje - wszystko co najlepsze na jednym talerzu. Przepis pochodzi z książki "Makarony", której autorką Zobacz więcej
składniki. Na koniec dorzucamy posiekaną białą czekoladę i całość łączymy już łyżką. Nabieramy na dłoń po łyżce ciasta i formujemy kulki. Kładziemy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, i lekko Zobacz więcej
z 3 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Wsypać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić. 2. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z masą czekoladową. Nałożyć mus do pucharków i schłodzić Zobacz więcej
dslusarczyk
dslusarczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dosi Smakołyki
Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe 185

0
wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, paprykę i sól. Dosypać cukier. W osobnej misce rozmieszać jajka, mleko i olej (aż do spienienia). Przy pomocy łyżki powoli wymieszać suche składniki z mokrymi. Zobacz więcej
odkładamy do osobnej miski do której dodajemy kakao oraz wrzącą wodę i całość miksujemy do chwili, aż wszystko się połączy ciasto przekładamy do keksówki ( np. 26x12) wyłożonej papierem do pieczenia Zobacz więcej
Proste do wykonania i niezwykłe smaczne czekoladowe ciasto. Jako posypkę użyłam twardego maczku, który ładnie się prezentuje, niestety jedzenie go nie należy do najprzyjemniejszych, sugeruję więc użyć Zobacz więcej
wysmarowanych odrobiną masła. W środek wyłożonej masy delikatnie wciskamy wcześniej przygotowane gruszki. Babeczki pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy na 15 minut do Zobacz więcej
ok 20 minut. Wspaniale smakowały jako samodzielne ciasteczko, ale mnie najbardziej przypadły do gustu z wędzoną rybką i pomidorkiem :) Przepis pochodzi z książki „Na ostro” – Carla Bardi, Rachel Lane Zobacz więcej
: "Dania z ryżem" Rachel Lane, Carla Bardi Oryginalny przepis jest z pieczarkami i tymiankiem Składniki: na 2 porcje 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała, drobno posiekana cebula 3 ząbki Zobacz więcej
1.Budyń, cukier i 3 łyżki mleka wymieszać w miseczce, wlej cienkim strumieniem do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Do gęstego budyniu dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Zobacz więcej
jest aromatyczna i rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z książki "Babki i wieńce" Carla Bardi. Polecam! Składniki (na średnicę 25-28cm): 350 g mąki pszennej 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia Zobacz więcej
mąki z migdałami i sok cytrynowy - zmiksować. Przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy ciasto jest Zobacz więcej
idealny na śniadanie Przepis pochodzi z książki "Pieczywo. Chleb, bułeczki, focaccie" autorstwa Carla Bardi i Ting Morris. Składniki: 225 g mąki jęczmiennej lub żytniej (użyłam żytniej) 2 łyżeczki Zobacz więcej