Przepis na carpaccio

SmakoWirówka
SmakoWirówka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowirówka
Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia 1442

Kolejna propozycja przygotowania uwielbianego przeze mnie carpaccio. Tym razem podstawą będzie mięso z łososia. Mięso jest wędzone, nie surowe jak w przypadku tradycyjnego carpaccio wołowego, ale cały Zobacz więcej
feliks
feliks Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wegańskie Wesele
Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka 3108

Są różne wersje dotyczące pochodzenia tej przystawki, ale mają wspólny mianownik jakim jest nazwisko renesansowego malarza Vittore Carpaccio. Wieść głosi, że danie kolorystycznie przypominało jego Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka 1350

Ogólnie to jak można jeść buraki? Nie przepadam ale dobrze podane da się jakoś wcisnąć. Poza tym że są zdrowe to nie widzę dla nich przyszłości w mojej kuchni. Coś prostego na szybko a efekt fajny. Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia 1925

Carpaccio z łososia delikatna przekąska z surowego łososia - pycha Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Współpraca Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Dania dla dzieci Desery Zobacz więcej
sylviimint
sylviimint Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lemon curd sylvii
CARPACCIO Z BURAKA

CARPACCIO Z BURAKA 3194

Potrzebne będą : 2 średnie buraki cebula czerwona oliwa ocet balsamiczny sól , pieprz , miód do marynaty Buraki myjemy dokładnie , osuszamy i zawijamy w folię aluminiowa . Nie obieramy skórki . Zobacz więcej
Zdrowego odżywiania ciąg dalszy! Dzisiaj w mojej kuchni królował burak. Warzywo niby całkiem zwyczajne, jednak można z niego wyczarować prawdziwe kulinarne cudeńka. Jednym z nich jest wyśmienite Zobacz więcej
skip to main | skip to sidebar Carpaccio di polipo, czyli carpaccio z osmiornicy Pierwszy raz przepis na carpaccio z osmiornicy zobaczylam na stronieGiallo Zafferanoi musze przyznac, ze to bardzo Zobacz więcej
whipped cream
whipped cream Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
whipped cream
Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka 2997

Carpaccio, jak to bywa, nie jest dla wszystkich. Niektórzy jedzą surowe mięso i ryby, inni nie. Podobnie może być z burakiem (zakładam, że wszyscy choć raz jedli barszcz). Surowy buraczek w Zobacz więcej
Carpaccio z buraka z fetą to jedna z moich ulubionych sałatek. Ulubiona mam naprawdę na myśli naj naj. Jest perfekcyjnie słodko-pikantna. Gwarantuję wam, że jak ktoś raz spróbuje, już będzie zawsze do Zobacz więcej
Aga & TalerzPokus.tv
Aga & TalerzPokus.tv Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TalerzPokus.tv
Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia 2445

Carpaccio z łososia Piątek, 17 sierpnia 2012 do 30 min Składniki: 8 plastrów łososia marynowanego 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki świeżego koperku 3 łyżki Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Carpaccio

Carpaccio 344

Nie przepadam za surowym mięsem. Wyjątkiem jest carpaccio. Składniki: polędwica wołowa oliwa z oliwek sól pieprz parmezan kapary Przygotowanie: Parmezan zetrzyjcie na tarce. Polędwice mocną schłodzoną Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biblia Smaków
Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków 342

Carpaccio zburaków 10 Flares Facebook 9 Pin It Share 1 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 10 Flares Składniki: 5 średniej wielkości buraków szklanki oliwy zoliwek szklanki octu Zobacz więcej
babka w formie
babka w formie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
babka w formie
carpaccio z buraka

carpaccio z buraka 1919

Znakomita przystawka. Zaskakująco smaczne połączenie pieczonego buraka z zieloną sałatą, prażonym słonecznikiem i serem feta. Przygotowałam carpaccio z buraka z roszponką, ponieważ nie wszyscy Zobacz więcej
PawełM
PawełM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia - moja pasja
Carpaccio wołowe

Carpaccio wołowe 1095

Ostatnio bardzo zaniedbałem swojego bloga - notoryczny brak czasu. Ale dzisiaj postaram się troszeczkę to nadrobić! Na początek ulubione moje i żony danie: Carpaccio wołowe Danie pierwszy raz podano w Zobacz więcej
kulinarny fotoblog
kulinarny fotoblog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarny fotoblog
carpaccio z buraka

carpaccio z buraka 3435

Carpaccio z buraka to prosta, ale dość wykwintna sałatka. Szybkość wykonania zależy od zapędów artystycznych. Jeśli na talerzu zapanuje nieład, to jest naprawdę ekspresowa, szczególnie, że niekiedy w Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CooLinarNy
Carpaccio

Carpaccio 695

Carpaccio to najprostsze i najszybsze danie eva. Wymaga tylko przygotowania składnikow i kompozycji, nie ma tu w ogóle gotowania. Przygotuj sobie ostry nóż, umyj i przekrój cytrynę, przygotuj coś Zobacz więcej
przEKOnseczki
przEKOnseczki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przEKOnseczki
carpaccio z buraka

carpaccio z buraka 2185

składniki: - 1 burak - orzechy włoskie prażone garść sos: - 1 mały naturalny jogurt grecki - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki musztard- - pieprz, sól -> Buraka obierz i ugotuj. Pokrój na cieniutkie Zobacz więcej
Pierwszy raz carpaccio z ośmiornicy jadłam w restauracji i muszę przyznać, że był to bardzo efektowny sposób podania ośmiornicy. Postanowiłam, że jak następny raz będę robiła u mnie przyjęcie to Zobacz więcej
ilka
ilka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
In my coffee kitchen
Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka 7860

Już od bardzo dawna korciło mnie żeby zrobić carpaccio z buraka. Bardzo byłam ciekawa smaku połączenia buraków z serem. I co? I wyszło pyszne:) Niebo w gębie:) Składniki: 2-3 buraki ok. 100g sera feta Zobacz więcej

Carpaccio jest tradycyjną potrawą kuchni włoskiej. Zazwyczaj przygotowuje się je z surowych cienkich plastrów mięsa (wołowiny, cielęciny) lub ryby (łososia, tuńczyka). Carpaccio jest formą przystawki, którą serwuje się przed daniem głównym w celu zaostrzenia apetytu. Po raz pierwszy danie to przyrządzono w 1950 roku w Wenecji hrabinie Amalii Nani Mocenigo, której lekarz zalecił jedzenie surowego mięsa. Kucharz, który wymyślił tę potrawę, nazwał ją na cześć nazwiska renesansowego malarza Vittore Carpaccio, ponieważ kolorystycznie przypominała mu ona jego obrazy.

Do przygotowania tradycyjnego carpaccio potrzebujemy przede wszystkim dobrej jakości wołowiny. Najlepiej polędwicy wołowej. Poza tym musimy zaopatrzyć się w oliwę z oliwek, sok z cytrynu, rukolę, orzeszki piniowe, parmezan oraz sól i pieprz. Sekretem udanego carpaccio jest bardzo cienko pokrojone mięso. Aby to się udało, polędwicę należy owinąć w folię spożywczą i włożyć na około pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy mięso i kroimy je ostrym nożem, który lekko naoliwiamy oliwą z oliwek. Gotowe plasterki mięsa układamy na półmisku i skrapiamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie posypujemy rukolą i orzeszkami piniowymi. Gotowe carpaccio podajemy od razu po przyrządzeniu. Najlepiej z lampką czerwonego wina. Przepis na to danie można oczywiście w pewnym stopniu urozmaicić. Carpaccio wołowe świetnie smakuje z dodatkiem trufli, kaparów, pomidorów koktajlowych lub pieczarek. Inną popularną wersją tego dania jest carpaccio z łososia. Filet ryby dokładnie myjemy, odcinamy od skóry, oczyszczamy z łusek oraz ewentualnych ości i osuszamy. Rybę nacieramy solą, białym pieprzem, odrobiną cukru oraz posypujemy posiekanym koperkiem. Łososia zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około dobę do lodówki. Po tym czasie filet odsączamy z soku i kroimy na cienkie plastry, które skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Plasterki łososia przekładamy na zmianę z plasterkami zielonego ogórka. Carpaccio zdobimy kolorowym pieprzem, kaparami lub parmezanem. Jeżeli natomiast nie przepadamy za surową rybą, możemy użyć łososia wędzonego.

Wegetarianie z kolei mogą sięgnąć po przepis na carpaccio z buraka. Buraki starannie czyścimy, ale nie obieramy ze skóry. Zawijamy i w folię aluminiową i pieczemy przez około godzinę w 200 stopniach. Następnie studzimy i kroimy w cieniutkie plasterki. Sos przyrządzamy na bazie oleju lnianego, octu balsamicznego, syropu klonowego, cynamonu, soli i pieprzu. Na talerzach układamy rukolę, skrapiamy ją odrobiną sosu, a następnie układamy na niej plasterki buraka. Wegetariańskie carpaccio polewamy resztą sosu i posypujemy uprażonymi na patelni i posiekanymi orzechami laskowymi. Ewentualnie możemy dodać także drobno pokrojone suszone śliwki. Tego typu carpaccio możemy podać również na listkach roszponki i polać tradycyjnym sosem winegret oraz posypać tartym parmezanem. Danie to jest doskonałą przystawką.