cassoulet

wkuchniwieczorem
wkuchniwieczorem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w kuchni wieczorem
Cassoulet

Cassoulet 101

0
Dzisiaj danie dla prawdziwych hardcorowych pań domu. Cassoulet to potrawa z Langwedocji. W jej skład wchodzi przede wszystkim fasola oraz mięsa - kacze lub gęsie oraz wieprzowe. Podejrzewam, że Zobacz więcej
wina W naczyniu żaroodpornym warstwami układajcie fasolę i mieszankę mięs. Doprawiajcie solę, pieprzem i ziołami oraz pokrojonym czosnkiem. Podlejcie winem oraz wodą z gotowania fasoli. Pieczcie Zobacz więcej
Szybko, bardzo szybko i smacznie. W książce Ainsley'a Harriott'a jest pod nazwą "Double-quick Caroline's cassoulet", więc tak naprawdę nie mogłam go nie zrobić, prawda? Delikatnie zmodyfikowałam Zobacz więcej
Cassoulet w uproszczonej wersji, pieczone w garnku żeliwnym, bez wcześniejszego podsmażania mięsa. Fasolę można ugotować dzień wcześniej, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Sycące zimowe Zobacz więcej
Cassoulet to potrawa pochodząca z Francji. Każdy kucharz ma na nią swój własny przepis, uważany oczywiście za ten najlepszy. Zasadniczą różnicą pomiędzy wersjami tego dania jest rodzaj mięsa, z Zobacz więcej
Danie z typu jednogarnkowych, czyli moich ulubionych. Kawałki kurczaka pieczone z fasolą i boczkiem w pomidorowym sosie. W smaku przypomina fasolkę po bretońsku, tyle, że z dodatkiem kurczaka. Gotowe Zobacz więcej
Cassoulet, to tradycyjne danie południowej Francji. Sycące danie z fasoli i mięsa, szczególnie przydatne na chłodną porę. Piecze się je w glinianych naczyniach (ceramicznych, żaroodpornych) posypane Zobacz więcej
Cossoulet to popularna w Langwedocji potrawa, której głównym składnikiem jest fasola. Przyprawione dużą ilością rozmarynu jednogarnkowe danie, koniecznie zawierające kilka rodzajów mięsa. Nazwa Zobacz więcej
Nemi
Nemi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Habibi
Cassoulet

Cassoulet 127

0
"Work is the meat of life, pleasure the dessert." B. C. Forbes Kim chciałabyś być? - Piosenkarką! - krzyczę i niemiłosiernie fałszuję w wieku lat 5. - Aktorką! - pozuję przed lustrem ubrana w szaliki Zobacz więcej
This Page has moved to a new address: KULINARKI: Kaziula czyli jak qd cassoulet przysposobiła Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
pomidory, więc jak mogłaś użyć pomidorów z puszki". Pomyślałam, że blogerzy są bardzo biedni, nie mogą zmęczeni po pracy posłużyć się puszką, muszą wszystko przygotowywać ze świeżych składników. Zobacz więcej
Cassoulet (kasulet) to południowo-francuski klasyk. Zapiekanka o chłopskim pochodzeniu z dodatkiem wieprzowych kiełbasek, kaczego (lub gęsiego mięsa) i białej fasoli. Swoją nazwę zawdzięcza Zobacz więcej
wrzawska czyli fasola tyczna odmiany „Piękny Jaś”. Ze względu na wielkość nasion z powodzeniem mogłaby zmienić nazwę na Piękny Jan. Pierwszy raz widziałem tak duże nasiona fasoli. Przyznam szczerze, Zobacz więcej
Przyznam się, że cassoulet jadłam we Francji tylko i wyłącznie w formie konserwy. Jest odpowiednikiem naszej fasolki po bretońsku i świetnie się sprawdza jako obiad przygotowywany w spartańskich Zobacz więcej
wrzawska czyli fasola tyczna odmiany „Piękny Jaś”. Ze względu na wielkość nasion z powodzeniem mogłaby zmienić nazwę na Piękny Jan. Pierwszy raz widziałem tak duże nasiona fasoli. Przyznam szczerze, Zobacz więcej
Our January 2011 Challenge comes from Jenni of The Gingered Whisk and Lisa from Parsley, Sage, Desserts and Line Drives. They have challenged the Daring Cooks to learn how to make a confit and use it Zobacz więcej
Confit z kurczaka i Cassoulet – styczniowe wyzwanie DaringCooks Styczniowe wyzwanie Daring Cooks, confit z kaczki lub kurczaka i wykorzystanie go w cassoulet, jest pomysłem Jenni prowadzącej bloga The Zobacz więcej
Bardzo sycace i pozywne danie kuchni francuskiej z biala fasola i udkami kaczymi. Idealne na zimowy, niedzielny obiad. Jesli lubicie mieso z kaczki to danie na pewno przypadnie Wam do gustu :) Jego Zobacz więcej
Znowu dwa dania, których baza ugotowała się w jednym garnku. Pierwsze z nich to prowansalska warzywna potrawka, która wystarcza za cały obiad. Drugie to deser typu „nigdy nie zgadniesz, z czego jestem Zobacz więcej
polskiej i angielskiej. No coz nazwa wskazywalaby na pochodzenie francuskie, gdzie danie to ukrywa sie jednak pod nazwa cassoulet. Moze jest tak, ze to co dobre, tak samo jak sukces, ma wielu ojcow. Zobacz więcej