Przepis na cecina

Powiązane przepisy:

Cytryna
Cytryna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cytryna&Co
HISZPAŃSKI SMAK

HISZPAŃSKI SMAK 101

Hiszpańskie smaki są bliskie memu sercu i żołądkowi, co często znajduje odzwierciedlenie w moich przepisach. Chciałabym Wam serdecznie polecić sklep internetowy www.hiszpanskismak.pl Zachęcam do Zobacz więcej
cecina. ładnie brzmi i dobrze smakuje. jest to toskański placek z mąki z ciecierzycy inspirowany kuchnią indyjską. jest nad wyraz prosty i prostotą urzekający. nie martw się, jeśli zdziwisz się, że z Zobacz więcej
Placek z ciecierzycy, rodowity Włoch, w zależności od regionu może się nazywać socca, farinata lub cecina i różnić się grubością (0,3-1 cm), jednak zawsze jest to mieszanka mąki z ciecierzycy, wody, Zobacz więcej
Kuchnia toskańska jest niewyszukana i prosta, a przy tym zdrowa i naturalna. Placek z mąki z ciecierzycy, to doskonała, wytrawna przekąska dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo i unikają glutenu. Zobacz więcej
Nowy tydzień zaczynamy od kulinarnych podróży. Zabieram Was w aromatyczną podróż po Lazurowym Wybrzeżu. Choć nie tylko, ponieważ potrawa, którą dziś Wam proponuję to danie znane nie tylko we Francji, Zobacz więcej
Połowa maja za nami, a to dopiero mój pierwszy przepis w miesiącu. Ostatnie dwa tygodnie były dla mnie bardzo intensywne iwymagały ode mnie pełnego skupienia i uwagi. Miałam wielką przyjemność rozbić Zobacz więcej
Polski/English/Italiano Składniki/Ingredients/Ingredienti 1. Farinata 250 g mąki z ciecierzycy/ 250 g chickpea flour/ 250 g di farina di ceci 700 ml wody/ 700 ml water/ 700 ml di acqua sól i pieprz do Zobacz więcej
croquante
croquante Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
food²
Socca - nicejski placek z ciecierzycy

Socca - nicejski placek z ciecierzycy 144

Socca, farinata, torta di ceci lub cecina to nazwy tego samego dania, wywodzącego się z kuchni liguryjskiej i znanego od Lazurowego Wybrzeża aż po Toskanię. Niezależnie od przepisów Zobacz więcej
Szynka może być również wołowa. Mogłam się o tym przekonać niedawno podczas spotkania w restauracji Ole!Tapas Steak Restaurante, które prowadził Pan Krzysztof Janiszewski właściciel restauracji oraz Zobacz więcej
Jey
Jey Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jagodownik
cecina niczym najzdrowsza pizza na świecie

cecina niczym najzdrowsza pizza na świecie 206

dziś zwięźle i na temat. pamiętacie przepis na cecinę? to ten placek z mąki z ciecierzycy, ten bezglutenowy, wegański, prosty, smaczny i zdrowy. nie słyszałam, by ktoś z ceciny tworzył pizzę, ja Zobacz więcej
Cytryna
Cytryna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cytryna&Co
Targi EuroGastro

Targi EuroGastro 104

Dziś z Martą poszłyśmy na Targi EuroGastro, na których bardzo miło i produktywnie spędziłyśmy czas (mimo, małej wojny na parkingu, za co duży minus dla organizatorów) Naszym głównym celem była wizyta Zobacz więcej
Socca to naleśnik, czasem przypominający cienki i chrupki chlebek, tradycyjnie przygotowany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy (znany również jako farinata, torta di ceci lub cecina). Według Zobacz więcej
Farinata z kminkiem czyli podstawowy przepis na farinatę – świetny, włoski naturalnie bezglutenowy placek z mąki z ciecierzycy. Farinata (znana też jako socca, torta di ceci czy cecina) to coś Zobacz więcej
Upalny czerwiec z San Gimignano. Muzyczne popołudnie również w San Gimignano. Zaciszna restauracja w Volpaia. Nie może być chyba bardziej rustykalnego dania z pięknej Toskanii. Zajadają się nim od Zobacz więcej
Cytryna
Cytryna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cytryna&Co
Penne z sobrasadą i tomate frito

Penne z sobrasadą i tomate frito 139

Dziś w Blue City była feria win i serów i wystawiali się Hiszpanie z Hiszpańskiego Smaku. Szybko podreptałam na zakupy, żeby uzupełnić zapasy, które od czwartku szybko znikały ;) Dokupiłam niesamowitą Zobacz więcej
Jestem fanką ciecierzycy, co widać po postach. Niedawno Mama podrzuciła mi fajny pomysł na placek z mąki z ciecierzycy. Piekłam go już kilka razy i bardzo mi pasuje.Dzięki Mamo! Farinata, zwana też Zobacz więcej
Są to placki z mąki z ciecierzycy, każdy z nich różni się dodatkami i sposobem pieczenia lub smażenia. Główny i wspólny składnik tej potrawy to mąka z ciecierzycy ( garbanzo). Placki z cieciorki są Zobacz więcej
Są to placki z mąki z ciecierzycy, każdy z nich różni się dodatkami i sposobem pieczenia lub smażenia. Główny i wspólny składnik tej potrawy to mąka z ciecierzycy ( garbanzo). Placki z cieciorki są Zobacz więcej
Upalny czerwiec z San Gimignano. Muzyczne popołudnie również w San Gimignano. Zaciszna restauracja w Volpaia. Nie może być chyba bardziej rustykalnego dania z pięknej Toskanii. Zajadają się nim od Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Cecina

Cecina 128

… zaliczana jest do toskańskich przysmaków wywodzących się z tzw. “cucina povera”, czyli kuchni ubogiej i niewyszukanej. To rodzaj niziutkiego placka przygotowywanego z mąki z ciecierzycy. Kiedyś “ Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: