Przepis na cefal

Powiązane przepisy:

Bottargaprzysmak śródziemnomorski pochodzący z Fenicji (współcześnie teren Libanu, zachodniej Syrii, północnego Izraela), produkowana od lat w Toskanii, Kalabrii, na Sycylii i Sardynii. Znana również Zobacz więcej
Castelbuono to jedno z moich ulubionych miejsc na Sycylii. Niewielkie miasteczko ze średniowiecznym zamkiem (Castello dei Ventimiglia) położone jest w górach w Parku Krajobrazowym Gór Madonie. Od Zobacz więcej
Gryzek&Łyczek
Gryzek&Łyczek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gryzek&Łyczek
Spaghetti alla Bottarga

Spaghetti alla Bottarga 446

Spaghetti alla Bottarga Najszybsze danie jakie można zrobić z makaronem i poczuć klimat śródziemnomorski, a dokładnie przenieś się na wyspę Sardynia skąd pochodzi ten przepis. Bottarga no nic innego Zobacz więcej
Wspominałam już, że nasze wakacje były bardzo udane :) Objedliśmy się pysznego jedzenia i opiliśmy wina. Opalaliśmy się nad basenem i zwiedzaliśmy: byliśmy na Etnie, w Palermo - stolicy wyspy, w dwóch Zobacz więcej
Pieczywo chrupkie z sorgo i kanapki z bottargą. Włosi bottargę w sztabkach serwują m.in. na chlebie, w postaci małych prostych kanapek na wzór bruschetty czy crostini. Najlepiej użyć do tego bottargi Zobacz więcej
Moda na książki kucharskie pisane przez polskich blogerów zatacza coraz szersze kręgi. I muszę przyznać, że zazwyczaj są to niezwykle udane debiuty. Przyczyną jest najprawdopodobniej fakt, że Zobacz więcej
Ziemniaki z bottargą i masłem szałwiowym. Głównym punktem programu w tym przepisie jest bottarga, czyli suszona ikra – najczęściej z cefala lub tuńczyka. Większość światowej produkcji bottargi Zobacz więcej
Podczas naszego ostatniego spotkania Sylwia obdarowała mnie włoskimi gazetkami z przepisami na pyzsne makaronowe dania. Idealne na nasze kulinarne spotkanie Pasta e Vino! Wybor jednego przepisu nie Zobacz więcej
To danie jest niesamowite w smaku, trudno go nawet opisać - pesto z pistacji, bottarga i duszone pomidorki cherry. To wszystko. Tylko tyle i aż tyle. Jest też niezwykłą mieszanką specjałów z różnych Zobacz więcej
Dzisiaj złapała mnie straszna tęsknota za Morzem Śródziemnym. Byłam nad nim trzy razy: w Lloret de Mar w Hiszpanii z moją przyjaciółką Jolą, w Cefalu na Sycylii z moim niedoszłym jeszcze wówczas mężem Zobacz więcej
zjedzmnie
zjedzmnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zjedzmnie.blog.pl
You say yes, I say no…

You say yes, I say no… 317

• 72 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO: od fazy ataku CHUDE MIĘSO Żeberka cielęce – eskalopki cielęce – krzyżówka wołowa – filet wołowy – wątróbka cielęca – chuda szynka wieprzowa – ozorek wołowy – Zobacz więcej
Bottarga to idealny sposób na doprawienie makaronu. Wystarczy parę minut, i gotowe. Bottarga to, popularna w kuchni śródziemnomorskiej, zasuszona i utwardzona ikra z tuńczyka, cefala lub (rzadziej) Zobacz więcej
Po moich dotychczasowych wpisach na blogu można by pomyśleć, że kuchnia włoska nie jest moim ulubionym kierunkiem, bo niewiele dotąd było potraw z tego kraju, w każdym razie mniej, niż z Tajlandii. Zobacz więcej
Sycylię warto odwiedzić nie tylko ze względu na słoneczna pogodę, turkusowe morze, urokliwe, stare miasteczka i słynną Etnę, ale również ze względu na pyszną, śródziemnomorską kuchnię, pełną słodkich Zobacz więcej
Przepis ten piszę jeszcze w samolocie, w drodze z Trapani do Warszawy. Powoli odtwarzam w głowie wszystko to czego doświadczyłem i spróbowałem, żebyście mogli sami przenieść się choć na chwilę na Zobacz więcej
Make Cooking Easier Toggle navigation Start Przepisy Dla dzieci Na kolację Na obiad Na słodko Na śniadanie Przekąski W ciąży Książka Archiwum O mnie Kontakt Make Cooking Easier > Na obiad > Zobacz więcej
Polish/English/Italian Składniki dla 2 osób/Ingredients (serves 2)/Ingredienti per 2 persone: 200 g makaronu (u mnie trofie liguri)/ 7 oz pasta (eg. trofie liguri)/ 200 g di trofie liguri 100 g dyni- Zobacz więcej
To danie, o dziwnej nazwie, jest przykladem na to, jak w prosty i szybki sposob mozna przygotowacbardzo smaczna potrawe z ryby. Danie jest tez dietetyczne, bo wlasciwie rybe gotuje sie. Smakowo zas Zobacz więcej
Samolot wynurzył się z chmur i widać było wyspę. Sycylia mieniła się w słońcu. Oblana ze wszystkich stron wodą, wyrosła z niej nagle. Palermo. Monreale. Agrigento. Okolice Lentini. Syrakuzy. Zobacz więcej
Bottarga, czyli suszona ikra, to jeden z najcenniejszych produktów gastronomicznych we Włoszech, gdzie występują dwa rodzaje ryb, z których pochodzi - z cefali i tuńczyka. Bottarga z tuńczyka Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: