cepeliny litewskie

KARTACZE, na Litwie zwane cepelinami. Jak przygotować litewskie kartacze - przepis krok po kroku . Danie przygotowałam wg. przepisu z książki M. Bartczak "Polska Kuchnia Regionalna" z niewielkimi Zobacz więcej
MagdaM
MagdaM Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łyżka w Garze
Cepeliny litewskie

Cepeliny litewskie 2043

6
Uwielbiam wszelkie dania z ziemniaków. Smażone jak placki ziemniaczane czy gotowane jak pyzy, kartacze, kopytka i cepeliny - a podane ze skwarkami są genialne. Ciasto na cepeliny robi się z surowych i Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
madameedith.com
Kartacze

Kartacze 2951

5
Kartacze to danie polskiej kuchni kresowej. Najczęściej można je spotkać na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Litewskim odpowiednikiem kartacza są cepeliny - nazwa ta się wzięła od ich wrzecionowatego Zobacz więcej
gdzieś między litewskimi cepelinami i kluskami. Można je również nazwać knedlami. Sama najbardziej lubię ziemniaczane pyzy z różnymi nadzieniami. Takie ziemniaczane pyzy można przygotować z mięsem, Zobacz więcej
przeplatany ciekawymi opowieściami..Dowiemy się z niej, jak dawniej dzielono kuchnię kresową.W ciekawy sposób opisana jest kuchnia staropolska,jakie były główne jej nurty, przepisy.Zwolennicy kuchni Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa 467

0
Kolejna książka Adrzeja Fiedoruka (po recenzji Kuchni lwowskiej) to Kuchnia kresowa wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka ta jest zbiorem kulinarnych anegdot i przepisów na najpopularniejsze Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa 331

0
Kolejna książka Adrzeja Fiedoruka (po recenzji Kuchni lwowskiej) to Kuchnia kresowa wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka ta jest zbiorem kulinarnych anegdot i przepisów na najpopularniejsze Zobacz więcej
Tak wiem, że to blog dietetyczny i z pewnością nie poleciłabym tych klusek osobom na diecie odchudzającej, ale jeśli możecie czasem pozwolić sobie na odrobinę "szaleństwa", to wypróbujcie przepis na Zobacz więcej
- obowiązkowy punkt kulinarny :) z farszem mięsnym lub grzybowym, polane obficie zasmażka i kwaśną śmietaną! Mniam! Podaje się je także przesmażane Wołowina Kurczak z sosem winogronowym jest i nasz Zobacz więcej
greckimi. Tym razem nic nie kupiłam ale zamierzam tam jeszcze wrócić bo oferta wygląda zachęcająco. Skusiłam się za to na lutenicę z grillowanej papryki (8 PLN) na stoisku bułgarskim. Mają tam Zobacz więcej
i przede wszystkim smakami. Mi "ślinka ciekła" na widok serów zagrodowych - nęciły mnie sery korycińskie z Podlasia w wielu smakach, jak również pyszne bieluśkie sery kozie. Kto woli smakołyki Zobacz więcej
Sokolio
Sokolio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łakomy Kąsek
Kartacze vel Cepeliny

Kartacze vel Cepeliny 1521

2
. Z tą modyfikacją, że za farsz posłużyło mi mięso mielone gotowane. Przepuściłem po prostu przez maszynkę mięso wołowe i wieprzowe z zupy, a nawet z dwóch zup. Składniki: 10 ziemniaków surowych, Zobacz więcej
Žemaičių blynai - placki po żmudzku Prezentuję kolejne danie z kuchni litewskiej.Uwielbiam je! Mama często je robiła, a ja się nimi zajadałam :DTak, jak Cepeliny są praktycznie we wszystkich kartach w Zobacz więcej
Kluski tarte z mięsem, czyli kartacze lub cepeliny są popularnym daniem kuchni litewskiej i kuchni północno – wschodniej Polski (zwłaszcza Suwalszczyzny). Niestety nie było mi dane nigdy jeść takich Zobacz więcej
;). Stanowisko z tradycyjną girą- kwasem chlebowym, ośmielę się stwierdzić że lepszym i bardziej orzeźwiającym niż Cola! Blin ziemniaczany nadziany mięsem mielonym i prażony na wielkiej patelni groch- Zobacz więcej
Gdy Ona i On - pełni cepelinów, blinów, zadowoleni ze spróbowania wieprzowego ucha w wersji wędzonej i gotowanej, najedzeni grzybową w litewskim chlebie, a także grochem ze skwarkami i po zagryzieniu Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Litwa

Litwa 367

0
wyrzucają kluczyki do rzeki, co symbolizuje ich trwałość związku. Niektóre kłódki liczą kilkadziesiąt lat. Kulinarnie . . . Kuchnia litewska ze względu na burzliwą historię naznaczona jest wpływem Zobacz więcej
kuchni pochodzi kiszka ziemniaczana. Zapewne są tacy, którzy będą udowadniać i głosować na Suwlszczyznę, a ja mówię - kuchnia litewska. Bardziej litewskie są tylko cepeliny, o które też zresztą Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Kartacze

Kartacze 514

0
Litewskie kluski z mięsem czyli kartacze. Nic tak nie wzbudzało przerażenia w wojskach historycznych armii jak kartacze. Pociski budziły strach swoją bezwzględną skutecznością. W dzisiejszych czasach Zobacz więcej
dosypujemy trochę mąki). Ciasto dzielimy na kawałki w wielkości mandarynki, z każdego kawałka formujemy placek o grubości około 0,5 cm nakładamy łyżkę farszu i sklejamy ciasto, formując owalną Zobacz więcej