chakalaka

ZOBACZ TAKŻE:

thiessa
thiessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Chakalaka

Chakalaka 1071

2
Autor: thiessa @ 7:15pm, Pitek 3 Luty 2012. rdo: http://blog.letspour.com oraz wypadkowa innych przepisw znalezionych w internecie Chakalaka to tradycyjny poudniowoafrykaski relish (dos. przysmak) Zobacz więcej
Chakalaka to warzywna potrawa wywodząca się z południowej Afryki. Ma bardzo ciekawą nazwę ;) Robi się ją z duszonych warzyw i przypraw :) Składniki: papryka zielona papryka żółta 1,5 cebuli kawałek Zobacz więcej
Chakalaka czyli afrykańskie klimaty Zaciekawiła mnie w tym daniu chyba przede wszystkim nazwa. Taka niespotykana (kojarzy mi się ze smakiem chipsów:))i egzotyczna. Ale powiem, że nie tylko nazwa ma to Zobacz więcej
Fajna nazwa, prawda? :) Chakalaka to tradycyjny, warzywny relisz pochodzący z Południowej Afryki. Najczęściej podaje się go razem z pap (kleikiem kukurydzianym) do grillowanych mięs lub gulaszów. Ja Zobacz więcej
Chakalaka z kaszą jaglaną. :) Pycha. Składniki: - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - kalafior - 5 papryk np. 2 zielone, 2 czerwone, 1 żółta - 2 cukinie - 4 pomidory - puszka białej fasoli - 2 łyżki curry - Zobacz więcej
lidia
lidia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki, zapachy
Chakalaka

Chakalaka 442

0
Ładna nazwa, prawda? Taka, ekhm, egzotyczna. Tymczasem składniki swojskie: papryka, pomidory, marchewka, cebula... Danie podobno pochodzi z Lesotho, a przepis mam z Kuchni Ireny i Andrzeja. Składniki: Zobacz więcej
Wiem, że jest już marzec, ale nigdy nie jest za późno na podsumowanie przepisów, któe pojawiły się na blogu. :) W związku z tym, przygotowałem dla Was listę najpopularniejszych przepisów na kaszomanii Zobacz więcej
Dzisiaj nie odpuszczamy i nadrabiamy wstawianie przepisów, które zaniedbałyśmy w święta :) ponownie główną rolę w tym daniu odgrywa soczewica, tym razem zielona. Kotleciki wyszły mniamuśne, a Zobacz więcej
i ciasta, przetwory i dżemy. Druga część opisuje rodzaje i menu na przyjęcia, serwowanie wina i przepisy na drinki. Trzecia część to porady dotyczące gotowania, np. sposoby mrożenia, przydatne Zobacz więcej
Uwielbiam burgery z kaszy i strączków z dodatkiem pieczarek i cebuli. Kasza jaglana po ugotowaniu świetnie zlepia wszystkie składniki, dzięki czemu łatwo zrobić burgery wegańskie z jej udziałem. Zobacz więcej
;) No bosko, no! Tym razem w ciągu 2,5 dnia zrobiłam pomarańczowy tofurnik, wspaniałe muffinki pieguski makowo-cytrynowe, kotleciki z ryżu i jaglanki, potrawę o cudownej nazwie chakalaka i do tego Zobacz więcej
południowoafrykańskich nazw potraw oraz składników na język polski. Znajdziemy też adresy sklepów kuchni świata gdzie możemy nabyć często niedostępne składniki. Dowiemy się jak przygotować m.in.: Zobacz więcej
Co by było, gdybym wiedziała, że już nigdy od niczego nie przybędzie mi kilogramów? Nie rzuciłabym się raczej na chipsy, no chyba że na Crunchips Chakalaka. Nie piłabym Coli, Fanty czy Sprite'a Zobacz więcej
konradbudzyk
konradbudzyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blendman
Lody mango

Lody mango 12

0
Powiadom o nowych odpowiedziach na ten komentarz Zdjęcia i obrazki Powiadom o nowych odpowiedziach na ten komentarz Poprzednie Pasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną previous Pasta Zobacz więcej
w sosie pomidorowym – Życie smakiem się toczy Sos pomidorowy do makaronu – Kulinarne przygody Gatity Sos pomidorowy, idealny do pizzy, zapiekanek i innych dań – Cynamonowy Pył Pomidorowy dip/sos – Zobacz więcej
Składniki: na pap: kaszka kukurydziana woda sól na chakalaka: 2 ząbki czosnku mała cebula duży pomidor papryka mała marchewka papryczka chili biała fasola pół łyżeczki curry sól do smaku olej Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: