Przepis na chałka

basia-cook
basia-cook Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
basia-cook
Chałka

Chałka 217

Miałam ochotę upiec Chałkę. Poszperałam i wybrałam sobie przepis z dobrze mi już znanego bloga : Majanowe pieczenie Składniki: 40 g drożdży 550 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki mleka 1 Zobacz więcej
urtica1
urtica1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kocham Gary
Chałka

Chałka 466

Moja ulubiona chałka, przypomina mi tą którą pamiętam jeszcze z dzieciństwa, z kubkiem mleka, z dżemem lub po prostu samym masłem. Jest po prostu pyszna. U mnie musi być z kruszonką, ale można również Zobacz więcej
ugotujmyto
ugotujmyto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ugotujmy To...
Chałka

Chałka 75

Dla mnie chałka to takie miłe kulinarne wspomnienie z dzieciństwa… kromka chałki z masłem i szklanka mleka… Ale to smakowało:)! Zresztą teraz też smakuje…:) Dlatego właśnie postanowiłam przygotować Zobacz więcej
Magdam
Magdam Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchniamagdy
Chałka

Chałka 172

Już wiem,że znalazłam idealne ciasto na domową chałkę. Nie jest bardzo pracochłonne a efekt ? Lepszej chałki się nie spodziewaliśmy. Na rano do kawy zostało tylko kilka kawałków. Z podanych porcji Zobacz więcej
RainDrop
RainDrop Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Passionfruit
Chałka

Chałka 306

500 gmąki pszennej 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant 125 ml mleka 1 jajko 1 żółtko 100 g masła 50 g szklanki cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli do posmarowania: białko z Zobacz więcej
oregano
oregano Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oregano & cynamon
Chałka

Chałka 372

Dziś chałka. To mój debiut- muszę nieskromnie przyznać, że udany... Moją chałkę przygotowałam w automacie do chleba. W ten sposób powstają wszystkie moje wypieki. Oczywiście można zagnieść ciasto Zobacz więcej
gotowanie ze stylem
gotowanie ze stylem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie ze stylem
Chałka

Chałka 432

Kiedy sięgam pamięciom do lat dzieciństwa przypomina mi się zapach wypiekanego w domu chleba. Jesień sprawia, że stale nachodzi mnie ochota na niecodzienne wypieki z ciasta drożdżowego. Dziś na blogu Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Chałka

Chałka 626

Pachnąca i mięciutka domowa chałka, prosta w wykonaniu, a jak cieszy oko. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z masełkiem i dżemem. VN:F [1.9.22_1171] Rating: 9.5/10 (4 votes cast) Chałka, 9.5 out of 10 Zobacz więcej
Tapenda.pl
Tapenda.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tapenda
Chałka

Chałka 17

Chałka oprócz bajgli to kolejny wypiek wywodzący się z kuchni żydowskiej. Chałkę wykonuje się z ciasta drożdżowego z dodatkiem mleka i masła. Cechą charakterystyczną chałki jest jej pleciony kształt Zobacz więcej
JustynaK
JustynaK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cynamon - blog kulinarny
Chałka

Chałka 302

Chałka! Pyszna, przecudowna, prosta. Przepis znalazłam tutaj: http://slodkiwir.blogspot.com/2012/08/chaka-instrukcja-platania.html i postanowiłam do wypróbować. Jest genialny. Nigdy tego nie robię ale Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Chałka

Chałka 547

Zaplecione w warkocz puszyste i maślane ciasto drożdżowe obsypane słodką kruszonką Składniki na chałkę: 3 szklanki mąki + 3 łyżki mąki 40 g drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko Zobacz więcej
Fotokulinarnie
Fotokulinarnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fotokulinarnie
Chałka

Chałka 167

Chałka idealna – puszysta, pachnąca masłem i wanilią, ze słodką kruszonką na wierzchu. Przy tym nie taka trudna w wykonaniu, więc myślę, że jak raz spróbujecie ją zrobić, to już zawsze będziecie piec Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Chałka

Chałka 76

Uwielbiam domową pachnącą chałkę, a szczególnie z masłem i miodem. Gorąco namawiam do upieczenia jej w domu przygotowana własnoręcznie smakuje zdecydowanie lepiej. Chałka może wydawać się trudna do Zobacz więcej
magnolia0joaska
magnolia0joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
magnolia0joaska kuchennie
Chałka

Chałka 343

Złocista, puszysta chałka :) oczywiście wyrób nocny :PP Tak miło się zasypia, gdy wokół unosi się zapach świeżego pieczywka... Składniki: 15g drożdży 200g mleka 30g cukru 365g mąki 15g masła 1/4 Zobacz więcej
katemi
katemi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pod beskidzkim niebem
Chałka

Chałka 236

W naszym domu chałkę jadało się głównie na Boże Narodzenie. Do karpia. I tego smażonego i tego w galarecie z migdałami. W ten jeden, jedyny wigilijny wieczór wszystko smakuje inaczej. I karp smażony Zobacz więcej
Ostatnio poprosiłam Męża, by kupił przed pracą obwarzanka dla dziecka. Musiał być bardzo zaspany, bo zamiast małego obwarzanka kupił ogromną chałkę :P Od jakiegoś czasu staram się odchudzać, a Małemu Zobacz więcej
joanna
joanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rogalik od kuchni
Chałka

Chałka 390

Chałka to dla mnie klasyka dzieciństwa. Lekko słodki smak i delikatny, rwący się miąższ grubej pajdy posmarowanej masłem przypomina mi pojęcie drugiego śniadania - sycącego posiłku gdy kilka godzin po Zobacz więcej
najsmaczniejsze
najsmaczniejsze Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
najsmaczniejsze.pl
Chałka

Chałka 176

Zapraszam na pachnącą i świeżą chałkę. Już od bardzo dawna planowałam ją upiec, skorzystałam z okazji dnia chleba. Chałka to raczej bułka, ale jest tak pyszna, że postanowiłam się nią pochwalić. Zobacz więcej
funky-martita
funky-martita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stylowy Widelec
Chałka

Chałka 130

Ostatnio "naszło" nas na pieczenie. Na pierwszy ogień poszła chałka :) Musimy przyznać, że efekt był bardzo dobry, a obie chałki zniknęły wyjątkowo szybko... ;) Warto dodać, że towarzyszył im domowy Zobacz więcej
Daga
Daga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z piekarnika
Chałka

Chałka 664

Proste wypieki drożdżowe najbardziej smakują mi jak są bardzo świeże, najlepiej jeszcze ciepłe. Jeśli więc mam ochotę na świeżutką chałkę muszę ją zrobić sama. Brzmi jak jakiś straszny obowiązek, a to Zobacz więcej

Chałka jest popularnym pieczywem. Na Śląsku nazywana jest struclą, na Podhalu kukiełką. Wywodzi się z europejskiej kuchni żydowskiej. Od dawna jest pieczona na szabat, w wersji neutralnej, bez kruszonki.

Bardziej znana jest jednak jako słodkie, puszyste ciasto drożdżowe, wypiekane z drobno mielonej mąki pszennej. To wypiek klasyczny, jajeczny i maślany. Dzięki dużej ilości jajek i tłuszczu dobrze się przechowuje, długo zachowując świeżość. Cechą charakterystyczną chałki jest misterne plecenie. Najczęściej spotyka się chałki zaplatane w warkocze podwójne i potrójne. Zdarzają się jednak zarówno plecenia z pojedynczego pasma, jak i warkocze siedmiokrotne i piętrowe. W tej kwestii cukiernicy prześcigają się umiejętnościami, tworząc prawdziwie misterne sploty.

Chałka najlepiej smakuje w dniu pieczenia, jako świeże, rozpływające się w ustach pieczywo. Jest najlepszym chlebem do przygotowania tostów francuskich. Opiekana w jajku może być idealną bazą słodkich kanapek. Kawałki opiekanej chałki nadziane z owocami na patyki są smaczną wersją szaszłyków, a czerstwa chałka formowana w kulki obtaczane w białej czekoladzie jest namiastką trufli. Każdemu znane są również: pudding chałkowy czy babeczki z czekoladą.