chałka bez jajek

Zamówienie dostałam na chałkę, ale tradycyjną, bez kruszonki :) Wczoraj upiekłam z TEGO PRZEPISU lecz dzieliłam na 2 mniejsze, zrobiłam jedną wielką! fot. Kama Przed upieczeniem wysmarowałam ją Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla was nietypowe pieczywo, tradycyjny, grecki, wielkanocny chleb Tsoureki. Jest to miękki, słodki, drożdżowy chleb w postaci chałki lub obwarzanek z ugotowanymi na czerwono barwionymi Zobacz więcej
Ta chałka jest lepsza niż sklepowa!!! Bez kitu nie spodziewałem się takiego efektu. Na co dzień piekłem chleb z zakwasu bułeczki drożdżowe ciasto na pizzę ale chałkę robiłem pierwszy raz. Do kruszonki Zobacz więcej
Jagoda
Jagoda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mała Kawiarenka
Tosty francuskie

Tosty francuskie 92

0
, zrobiłam tosty i zajadałam się nimi bez końca. Składniki mała chałka jajko, szklanka mleka, masło do smażenia serek kremowy dżem pomarańczowy Wykonanie Chałkę pokroić na grube kromki. Mleko wlać do Zobacz więcej
Od kiedy jestem mamą wstaję raczej wcześnie- a czasami nawet bardzo wcześnie:) Lubię wykorzystać tą wczesną porę by przygotować świeże pieczywo na śniadanie. Zwłaszcza weekendowe śniadania nie mogą Zobacz więcej
Dziś mam dla was prosty przepis na pożywne, słodkie śniadanko- bananowe tosty francuskie. Na blogu pojawiły się już tradycyjne, bez dodatków oraz brzoskwiniowe. Swoją porcyjkę podałam z serkiem Zobacz więcej
budyń z cukrami zgodnie z instrukcją. W jednej misce mieszamy suche składniki, a drugiej mokre. Jajka ubijamy, dodajemy mleko i powoli masło. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy do Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Kugiel z chałki

Kugiel z chałki 211

1
Potrawa kuchni żydowskiej. Jesienna zapiekanka pachnąca cynamonem, z jabłkami i rodzynkami. Przysmak z cyklu kuchnia bez resztek (można użyć chałki czy drożdżówki drugiej świeżości :)). Dodam, że Zobacz więcej
Pyszna propozycja na wykorzystanie czerstwej chałki. Obok smacznych tostów, (do których podania używam sezonowych owoców), pudding z chałki stoi na podium. (4 porcje) 85 g chałki (bez skórki) 3 jajka Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Grzanki francuskie

Grzanki francuskie 706

0
Są dni, kiedy mogę sobie pozwolić na leniwe śniadanie. Wtedy bez pośpiechu robię kawę i smażę najlepsze francuskie grzanki. Z Grodna przywiozłam baton - taki rodzaj białego pszennego chleba, jest Zobacz więcej
Wspaniały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Zapach skórki cytrynowej i kwiatów bzu świetnie się komponują. Do przygotowania pudingu możesz wykorzystać chałkę, bułkę kanapkową, mleczną lub Zobacz więcej
Mój mąż kupił na weekend za mało chleba (huraa!) Nie miałam wyjścia (!!!), upiekłam chałkę. Składniki: 500 g mąki 150 ml mleka 80 gram roztopionego masła 90 ml wody 1 jajko 40 g drożdży naturalnych 6 Zobacz więcej
chcecie zrobić bezę, śmiało możecie do kremu użyć samych żółtek a białka wykorzystać właśnie na bezę. Crud jest świetny do przekładania różnych ciast, babeczek, bez. Można zjeść go też z chałką czy Zobacz więcej
Goniak
Goniak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Goni
Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką 67

0
Wielka, pyszna i puszysta domowa chałka:) Warto poświęcić więcej czasu i samemu zrobić naturalne, zdrowe pieczywo bez żadnych zbędnych dodatków;) Polecam! (przepis z kotlet.tv; lekko zmodyfikowany) Zobacz więcej
Tradycyjna chałka drożdżowa.Do rybki z makiem, lub z kruszonką na pyszne śniadanie.Mięciutki środek delikatna skórka, i ten cudowny maślany zapach. Upieczcie raz,a nigdy więcej nie kupicie gotowej. Zobacz więcej
paryska lub chałka, ale od biedy nada się też jasny chleb bez dodatków albo tostowy. Ważne żeby pieczywo nie było pierwszej świeżości - powinno być przynajmniej wczorajsze a najlepiej nawet czerstwe. Zobacz więcej
CIASTO: Ilość: 1 duża chałka: 450 g mąki pszennej, 100 ml ciepłego mleka, 100 ml ciepłej wody, 15 g drożdży świeżych , 1 jajko, 2 łyżki masła(roztopionego), 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli SKŁADNIKI NA Zobacz więcej
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MojeTworyPrzetwory
Chałka

Chałka 219

1
Uwielbiam wszystkie chałki i te z kruszonką i bez i te idealnie zaplecione i te moje. Przepis wspaniały, prosty, szybki a smak... hmmm.... pyszne, mięciutkie, mleczne, bajeczne. Przepis z "Księgi Zobacz więcej
, wytwarza się karmel co sprawia że są tak smaczne. Możemy je jeść bez niczego lub z dżemem czy też powidłami. Moim faworytem w tej kategorii są powidła śliwkowe. Jedyny minus? - miliony kalorii ;) Zobacz więcej