chałka wyrastająca w nocy

yorki
yorki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My man's kitchen
Chałka z sezamem

Chałka z sezamem 49

0
{{headerMessage}}
Dzisiaj powrót do przeszłości, bo zapach pieczonej chałki przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa kiedy to babcia piekła chałki w niedzielę rano, podawała do nich domowe powidła śliwkowe oraz Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
chałka Jeffreya Hamelmana

chałka Jeffreya Hamelmana 91

4
{{headerMessage}}
Chałka upieczona według przepisu mistrza Jeffreya Hamelmana z książki "Chleb" jest niezwykle delikatna. Ciasto po wyrobieniu i odgazowaniu można pozostawić do nocnego wyrastania w lodówce lub od razu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
co ułatwia zaplatanie. Wyrobione ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny (naczynie raczej duże bo ciasto bardzo wyrasta). Po godzinie odgazowujemy. Można Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gdybym tylko miała więcej czasu na codzienne przygotowywanie pieczywa w domu. Staram się to robić coraz częściej, ale wymaga to ode mnie nie lada mobilizacji, jednak świadomość posiadania domowego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zbliża się ciemna noc, a ja siedzę i poszukuję przepisu na coś smacznego do upieczenia. Koniecznie na drożdżach, bo akurat są w moim posiadaniu. Znacie ten motyw? Tą nagłą, nieokiełznaną chęć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chałka wg przepisu mistrza Hamelmana, autora książki "Bread", twórcy wspaniałych przepisów na chleb. Czy trzeba lepszej rekomendacji? Jest niezwykle delikatna, o aksamitnym wnętrzu, jak dla mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Weekendy to leniwe śniadania z ciepłym pieczywem wyjętym prosto z piekarnika. Lubię rano wstać, wyrobić ciasto i zostawić je do wyrastania. Wtedy wskakuję z powrotem do łóżka z kubkiem dobrej kawy i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zawsze pachniały dla mnie wyjątkowo, oryginalnie, to takie połączenie jajek, kiełbasy, chrzanu, mirtu i bazi. Nie wiedzieć dlaczego, ale do świątecznego śniadania pasuje mi tylko jeden rodzaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na 2 godziny do wyrastania. W połowie tego czasu złożyć ciasto raz. Można też odstawić ciasto do wyrastania w lodówce. W tej sytuacji po godzinie wyrastania w cieple, odgazować ciasto, nakryć i Zobacz więcej
KrainaSosny
KrainaSosny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kraina Sosny
chałka z kruszonką

chałka z kruszonką 54

0
{{headerMessage}}
Wiem, że to nie weekend jak ostatnio i czasu mniej, ale i tak uparłem się żeby znowu upiec coś drożdżowego. Nie mogło paść na nic innego jak chałkę, którą uwielbiam od dzieciństwa. To jeden z tych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chałka specjalnie na życzenie mojego męża. Uwielbia z rana na śniadanie zajadać się ciepłą chałką z dżemem Ja zresztą też. Chciałam opracować taki przepis, który umożliwia zrobienie ciasta wieczorem, Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Coś niecoś
Chałka na zakwasie pszennym

Chałka na zakwasie pszennym 33

0
{{headerMessage}}
Jak to się stało, że w mojej kolekcji… tj. repertuarze chałek nie znalazła się taka na zakwasie?! Gdy sobie to uświadomiłam – trochę zainspirowana nadtłuczonym jajkiem, wymagającym szybkiego spożycia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
55 g miękkiego masła 55 g cukru na wierzch ok 1 łyżka cukru lub cukru perłowego 1 jajko, roztrzepane z 1 łyżką wody opcjonalnie: płatki migdałów wykonanie: Wiśnie włóżcie do szklanki lub małej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bagietki, ew. 2 nieduże bochenki chleba): Zaczyn (poolish): 150g mąki chlebowej 150g wody świeże drożdże: kuleczka wielkości ziarnka zielonego groszku Ciasto właściwe: poolish jw. 305g mąki chlebowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na noc do lodówki. Nie ma co się zrażać długim czasem wyrastania, bo naprawdę warto. Tym bardziej taki leń patentowany jak ja co wieczór wstawiam ciasto do lodówki, bo chałki tak szybko się kończą, a Zobacz więcej
Aaricia
Aaricia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Foodnotes
Chałka

Chałka 75

3
{{headerMessage}}
Przepis na tę chałkę znam z książki "Chleb" Hamelmana i mogę powiedzieć, że jest doskonały. Ciasto jest gładkie i elastyczne. Dużym plusem jest to, że można je zostawić do fermentacji na 2 godziny lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przygotowania, taki, który zawsze się udaje. Na początek zaczyn drożdżowy dojrzewa przez noc w lodówce, trzeba więc przystąpić do przygotowania ciasta na dzień przed pieczeniem. Ciasto drożdżowe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w piekarniku kompaktowym z funkcją mikrofali. Wydawało nam się, że stojący obok piekarnik parowy to wynalazek przede wszystkim dla miłośników pieczonych mięs. Kiedy jednak przeglądając jego menu z Zobacz więcej
Nashelly
Nashelly Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ginger Breath
Brioszka, bardzo maślana

Brioszka, bardzo maślana 77

0
{{headerMessage}}
i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość (około 2 godzin). Następnie uderzyć pięścią w wyrośnięte ciasto i chwilę powyrabiać. Ponownie przykryć i wstawić do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chałka – jak zapleść poczwórny warkocz? Napisane Kwiecień 08, 2013 przez Klaudyna Hebda w Pieczywo |Wielkanoc | | Dzień dobry, Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na chałkę.Pokażę Wam także w Zobacz więcej