chana dal

Inna wersja indyjskiego dania z ciecierzycą w roli głównej. Tym razem użyłam mleka kokosowego ale co najważniejsze, przyprawy które wykorzystałam zmieliłam zaraz przed ich wrzuceniem na patelnię. I to Zobacz więcej
Good Mood Food
Good Mood Food Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Good Mood Food
Chana dal

Chana dal 483

1
Danie kuchni indyjskiej, z ciecierzycą w roli głównej. Do tego pomidory i kokos a całość tak cudnie pachnie podczas gotowania, że jeszcze przed spróbowaniem wiedziałm, że smakuje świetnie. Mój nos się Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Pakistański dal

Pakistański dal 160

0
Kulinarny aforyzm : Góry uczą smaku rzeczy prostych, takich, których nie doceniamy. Stanisław Biel Rozgrzewająca zupa na zimniejsze dni. Przepis znaleziony na bardzo ciekawej stronie Spice Spoon. Zobacz więcej
Podaję sposób przygotowania w garnku ciśnieniowym. Można przygotować to danie w zwykłym garnku, trzeba jednak pamiętać o wcześniejszym namoczeniu soczewicy - min. 6 godzin. Niezbędne składniki: 1/2 Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Khoresz-e sib

Khoresz-e sib 55

1
łyżka koncentratu pomidorowego - 1/3 szklanki chana dal - 1 łyżka cukru - 5 jabłek (najlepiej kwaśnych) - pieprz, sól, olej Rozdrobnić szafran w moździerzu, zalać 1 łyżką gorącej wody. Posiekać Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm: Morze, ogień i kobieta – to trzy nieszczęścia. Eurypides Jakiś czas temu pokazałam na blogu kufteh pochodzące z Tabrizu. Tym razem trochę mniej wymagające kufteh ze środkowego Zobacz więcej
do wszystkiego... Skladniki: 3-4 osoby 6 mlodych ziemniaczkow, ugotowanych w mundurkach kubka mrozonego groszku, 2 lyzki stolowe chana dal (luskanego grochu) 2 suszone czerwone papryczki chilli 1/3 Zobacz więcej
Surówki z kapusty popularne są jak świat długi i szeroki – od Północnej Europy po Afrykę Południową, od Meksyku po Chiny i Japonię. Dziś proponuję wersję indyjską, z dodatkiem chana dal, czyli grochu. Zobacz więcej
jest pomidorami lub tamaryndem, natomiast dodatek uprażonego grochuchana dalnadający potrawie orzechowego aromatu charakterystyczny jest dla receptur pochodzących z regionu Tamil Nadu położonego na Zobacz więcej
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 12-15 listków curry pół łyżeczki kurkumy szczypta asafetydy 1 łyżeczka chana dal albo urad dal 2 łyżki oleju 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy sól do smaku (około 1.5 Zobacz więcej
2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego) pół łyżeczki nasion urad dal pół łyżeczki nasion chana dal sól do smaku (około 3/4 łyżeczki) do końcowego doprawienia: 1 łyżka oleju pół łyżeczki nasion gorczycy Zobacz więcej
. Występują w różnych wersjach, w zależności od regionu, jednak ich podstawą zawsze jest mąka z ciecierzycy, soczewicy, tzw. czarnej soczewicy, czyli urad dal, ryżu lub ziemniaków. Z uwagi na szeroki Zobacz więcej
(klik)znajdziecie wiele cennych informacji, z których także korzystałam. Oto efekt: Do ideału jeszcze daleko, ale wydaje mi się, że jestem na dobrej drodze. Ciasto powinno być naprawdę rzadkie, Zobacz więcej
Dal, groch i rozne rodzaje soczewicy sa w kuchni Indyskiej jednym z podstawowych filarow zbalansowanej diety. Sa bogate w bialko, witaminy oraz swietnie uzupelniaja diete wegetarianska. Moj maz Zobacz więcej
ziemnych: ryż + orzechy ziemne Ryż z czerwoną fasolą Cajun: ryż + fasola Dal: soczewica+ ryż Chana masala: ciecierzyca + ryż Mujadara: soczewica + ryż Gallo pinto: ryż + fasola W kategorii Plotki Zobacz więcej
Kuchnia Indyjska
Kuchnia Indyjska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Indyjska
Dosa

Dosa 72

0
ostry dla tych ktorzy preferuja potrawy pikantne. Najpopularniejszy jest farsz z ziemniakow, tzw. Aloo Dosa. (Przepis zamieszcze wkrotce) Dosa robiona jest z ryzu oraz soczewicy. tzw. dal. Podstawa Zobacz więcej
Ostatnio strasznie, strasznie brakuje mi czasu, bo całe dnie spędzam przy książkach. Jem mieszankę orzechów ipopijam kawą. Reszta pozostaje na łasce iniełasce mojej mamy. Jednak pod wpływem innych Zobacz więcej
Wczoraj wróciłam z moich wojaży. Długa podróż (ponad 24 godziny) i różnica czasu (7 godzin) jeszcze przez parę dni będzie dawać mi się we znaki. Mój drogi mąż przygotował orientalną ucztę na moje Zobacz więcej
Dosa to rodzaj cienkich placków czy też naleśników popularnych zwłaszcza w południowych Indiach. Przygotowuje się je z różnego rodzaju soczewic (dal) czy kasz i ryżu. Przygotowanie nie jest trudne Zobacz więcej
kuchni... czego chcieć więcej :) Rośliny strączkowe oraz potrawy z nich ugotowane noszą nazwę dal i są jedną z podstaw typowego posiłku w Indiach. Różnią się stopniem ostrości jak i dodatkami, ale Zobacz więcej