chi

mniumniu
mniumniu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MniuMniu
Zupa z kim chi

Zupa z kim chi 116

1
Zupa z kim chi należy do jednej z moich ulubionych, z resztą uwielbiam zupy azjatyckie. Przede wszystkim dlatego, że są bardzo aromatyczne i sycące. Wystarczy jedna miska aby porządnie rozgrzać swój Zobacz więcej
mniumniu
mniumniu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MniuMniu
Ⓥ Kim chi

Ⓥ Kim chi 135

1
Kim chi Kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska - jest naprawdę świetna! Idealnie smakuje jako dodatek, w ramach surówki, jak i w zupie, czy plackach- na które zamieszczę przepisy w kolejnych postach. Zobacz więcej
Dziś chciałabym Was zabrać do miasta położonego na południu Vietnamu - Ho Chi Minhzwane równieżSajgon. W mieście tym warto zwiedzić m.in. słynną katedrę Notre Dame. Mynatrafiliśmy tam na ślub Zobacz więcej
Ho Chi Minh czyli Sajgon to bardzo tłoczne, ruchliwe i głośne miasto w Vietnamie. Na ulicach w całym tym kraju przeważają skuterki gdyż jest to główny środek transportu. Zapraszam Was do oglądnięcia Zobacz więcej
-owsianej... Latami zmagałam się z tym paskudztwem! W końcu znalazłam sposób, który na mnie podziałał z efektem doskonałym i bez nawrotu. Podziałało jak ... Swoje bliny podaję na słodko lub wytrawnie. Zobacz więcej
Tomasz Trąbiński – www.wolnakuchnia.pl Tai Chi Chuan (Taijiquan, T’ai Chi Ch’uan) jest stylem walki Qigong, praktykowanym w Chinach dla poprawy zdrowia i samoobrony od ponad 700 lat. Zobacz więcej
odciskamy wodę i dodajemy do kapusty pastę. Mieszamy rękami. Należy jednak pamiętać, aby założyć gumowe rękawice. Tak spreparowaną kapustę przekładamy do dużego słoja i kisimy przez 5-10 dni w Zobacz więcej
Woda Chi to delikatny ,Woda Chi orzeźwiający w 100 % naturalny płyn biologiczny. Woda kokosowa ma skład niemal identyczny jak osocze ludzkiej krwi,zwana jest płynem życia. Bogata jest w potas,magnez, Zobacz więcej
O zdrowotnych zaletach Kim Chi napisano już nawet prace naukowe. Udowodniono, że wzmacnia odporność, że jest doskonałym antyoksydantem, reguluje gospodarkę węglowodanową i pomaga w dolegliwościach Zobacz więcej
Pora wrócić do Wietnamu i to nie byle gdzie, bo do samego Sajgonu. Mimo, że miasto oficjalnie od 1975 roku nosi nazwę Ho Chi Minh City w świadomości ludzi nadal jest Sajgonem, nawet Wietnamczycy Zobacz więcej
sypałam wszystko na oko, w dużo pomniejszonych ilościach, bo ja tylko trochę pikantnie lubię. I było w sam raz, było czuć warzywa, nie tylko przyprawy :) Fulvar,Ola Watana Ana Batatya Chi Bhaj 350g Zobacz więcej
Styl Wu Tai Chi został stworzony przez mistrza Quan You (1834-1902) pochodzącego z arystokratycznej rodziny mandżurskiej sławnej ze swoich tradycji wojskowych oraz umiejętności walki jej Zobacz więcej
-kwaśnym sosem chilli. Tak wyszło, że podczas przygotowywania, zaczęłam nucić piosenkę z "Akademii Pana Kleksa" - "Kung Fu Song" doktora Pai Chi Wo. Leci jakoś tak: Sjang sjang osan hua prambu hunku Zobacz więcej
Raz, dwa, CHI! Z mrożoną maliną i ananasem Nazwijcie mnie dziwakiem, ale są tylko dwie rzeczy (?) na świecie, które dają mi uczucie pewności. Nie są to pieniądze, nie jest to dach nad głową, czy Zobacz więcej
Dziś znów popędzimy w kierunku Azji, a dokładnie do Tajlandii. Co tym razem wymyśliłam? Bua Loi Chi czyli kokosowy deser z pereł tapioki! Tapioka jest skrobią pozyskiwaną z korzenia manioku. Zawiera Zobacz więcej
Owsianka o zapachu szarlotki + koktajl energetyczny na wodzie CHI Szybko, szybko, śniadanie, ćwiczenia, poranny spacer na wysokich obrotach, pies nie nadąża, gazeta? książka? Kilka stron, koniec... Zobacz więcej
ramen możecie wykorzystać dowolne warzywa oraz makaron, nie bądźmy schematyczni! Moja ulubiona wersja to ta ze złocistym tofu, kapustą pack choi, domowym kim chi i grzybami oraz makaronem udon. Zobacz więcej
od Lunch Lady na ulicy Hoang Sa 23 w Dystrykcie 1. Ciekawie o samej właścicielce i miejscu (mapa) przeczytacie na stroniegastronomyblog.com,o tutaj. Ruszamy w drogę pieszo. Znaleźliśmy ulicę Hoang Zobacz więcej
Przepisy na kim chi (azjatyckiej kapusty pekińskiej kiszonej) znajdziecie tutaj. Tam wcześniej pisałam o tym daniu. W tym wypadku kapusta wyszła o połowę łagodniejsza. Im dłuższa fermentacja, tym Zobacz więcej
warzywami i przygotowuję sobie kolejna porcję czegoś w rodzaju kim chi. Kim chi czyli koreańska kiszona kapusta przygotowana z dodatkiem czosnku, chilli, imbiru i sosu rybnego, to świetna propozycja Zobacz więcej