chiantigiana

ZOBACZ TAKŻE:

patelniapoglowie.pl
patelniapoglowie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Patelnią po głowie
Chianti

Chianti 3

Patelnią po głowie: Chianti Strony Strona główna Recenzje Przepisy Historia ze smakiem Obyczaje Co to jest... Autor, autor Kontakt niedziela, 1 listopada 2015 Chianti Przystawka Polenta z doliny Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Chianti | Toskania

Chianti | Toskania 57

Zdaniem wielu, Chianti – region rozciągający się pomiędzy Florencją i Sieną – to dusza, a zarazem najbardziej charakterystyczny obszar Toskanii. Łagodne pagórki z malowniczymi gospodarstwami i Zobacz więcej
W magazynie kulinarnym Jamiego Olivera, a konkretnie w świątecznym jego numerze, znalazłam intrygujący przepis na polędwiczki wieprzowe po toskańsku (Toskanio – czy kiedyś cię zobaczę?!). Polędwiczki, Zobacz więcej
Tyna
Tyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
In cooking we trust
Parmigiana z cukinii

Parmigiana z cukinii 30

Podobna zapiekanka, tylko że z bakłażana, jest bardziej znana. Natomiast mniej tradycyjna wersja z cukinią przebija ją smakiem. Do jej przygotowania wykorzystałam przepis z książki "Dwaj łakomi Włosi" Zobacz więcej
adams
adams Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ITALIA W GĘBIE
CHIANTI TO JEST TO

CHIANTI TO JEST TO 85

Chianti to region położony w samym sercu Toskanii trochę na południe od Florencji ,skąd pochodzi CHIANTI CLASSICO którego znak rozpoznawczy to GALLO NERO czyli czarny kogut na banderoli. To region Zobacz więcej
składniki: ok. 1000 g cukinii 1 mała cebula 1 -2 ząbki czosnku 700 g Passaty pomidorowej Jamar 200 g mozzarelli 1/2 pęczka posiekanej świeżej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano oliwa sól, pieprz Zobacz więcej
frenchcat
frenchcat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
All day pasta
Parmigiana z bakłażanem

Parmigiana z bakłażanem 40

Witajcie drodzy czytelnicy! Jesteśmy z powrotem po udanej regeneracji sił. Odwiedziliśmy Kielce i okolice, jesteśmy pod wrażeniem przyrody tego regionu i samego miasta. Zadbane przytulne centrum z Zobacz więcej
Kuchnia włoska to zdecydowanie mój typ jeśli chodzi o gotowanie. Nie oznacza to jednak, że klasycznych przepisów nie można modyfikować. Tradycyjna parmigiana była dla mnie za mało sycąca i w ten Zobacz więcej
Danie pochodzi z Regionu Wloskiego Calabria ,jest daniem tradycyjnym znanym od wiekow,przy tym smacznym,tanim i co wazne szybkim w przygotowaniu. Przygotowalam dzisiaj jednoporcjowa wersje Zobacz więcej
spoon.nawidelcu.pl
spoon.nawidelcu.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pani Łyżeczka
Tam gdzie Chianti

Tam gdzie Chianti 102

Strefa Chianti brzmi jak muzyka dla uszu. Tam gdzie jest Chianti, jest ciepło, duszno, gorąco, odurzająco. Jedzenie ma tam zupełnie inny wymiar niż na północy Włoch, niż np. w Piemoncie. Wino ma inny Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomodoro e basilico
Wołowina duszona w Chianti

Wołowina duszona w Chianti 1647

Manzo al chianti - wołowina marynowana i duszona w winie Chianti. Robiłam ją kilkakrotnie nie tylko w tym winie i wychodzi naprawdę pysznie. Mięso jest kruche i aromatyczne, a sos powstały po duszeniu Zobacz więcej
Kuchnia włoska to zdecydowanie mój typ jeśli chodzi o gotowanie. Nie oznacza to jednak, że klasycznych przepisów nie można modyfikować. Tradycyjna parmigiana była dla mnie za mało sycąca i w ten Zobacz więcej
Parmigiana (lub parmigiana di melanzane) to dla mnie smak lata. Bakłażany, słodkie i słoneczne pomidory, ser, Włochy. Pyszna zapiekanka z raptem 3 podstawowych składników, której nie może zabraknąć w Zobacz więcej
lasotka
lasotka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lasotka
Chianti- Pizza Pasta Cafe

Chianti- Pizza Pasta Cafe 113

Dziś w końcu piękny słoneczny dzień we Wrocławiu. W końcu bo ostatnio to słonce jest a jakoby go nie było. Wyleźliśmy z naszej chałupy nad wodę, a że później zbyt długo wybierałam szmaty to już nie Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie lata bez zapiekanych bakłażanów w sosie pomidorowym, przekładanych plastrami mozzarelli, pachnących słońcem i cudownymi aromatami bazylii, oregano i czosnku. Zapiekanka z Zobacz więcej
Nazwa: Corte alle Mura Szczep: Chianti Miejsce pochodzenia: Włochy Rodzaj:czerwone, wytrawne Zawartość alkoholu:12,5 % Rocznik: 2013 Miejsce zakupu:otrzymałam w prezencie Ocena końcowa: 4/6 Po Zobacz więcej
Nazwa: Sensi Szczep/rodzaj: Chianti Miejsce pochodzenia: Włochy Rodzaj: czerwone, wytrawne Zawartość alkoholu: 13 % Rocznik: 2012 Miejsce zakupu: Biedronka Cena: ok. 19 zł Ocena końcowa: 4,5/6 Muszę Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Chianti w świeżym makaronie

Chianti w świeżym makaronie 41

A my dziś właśnie jedliśmy owo tagliatelle, z sosem z pomidorków cherry (słodkich, pełnych sycylijskiego słońca - z eksperymentalnego kartonu z warzywami, taki smak pomidorów w zimie, to jest coś!), Zobacz więcej
PIERNIKOWA CHATA: Pizza Salami Chianti Classico Strony Strona główna O mnie Prawa autorskie Słodkie Inaczej Opinie o produktach Moim okiem i smakiem Warsztaty Kontakt/Współpraca Konkursy 15 marca 2014 Zobacz więcej
masterb2
masterb2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowyj
Chianti z winnicy Predella

Chianti z winnicy Predella 10

Region Chianti w Toskanii obfituje w dobre i wyśmienite wina. Duża część wzgórz jest obsadzona winoroślami odmiany Sangiovese, które według przepisów muszą stanowić co najmniej 75% owoców w winie Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: