chinkali gruzinskie

UWAGA, uzależniają! Z każdym pierożkiem chcesz jeszcze więcej i więcej. Mam wrażenie, że z każdym byłam coraz bardziej głodna. Jest to moja wersja, inspirowana pierożkami chinkali. Chinkali to pierogi Zobacz więcej
Pierogi nie są moja mocną stroną dlatego długo zbierałam się do zrobienia pierożków chinkali :) ... a teraz kiedy juz je raz zrobiłam wiem jedno będą gościć u nas częściej robi się je zdecydowanie Zobacz więcej
Witajcie po świątecznej przerwie! Mam nadzieję, że radośnie spędziliście Wielkanoc i pełni sił wróciliście do codzienności. Ja wracam do Was po krótkim urlopie, po którym dla równowagi przez całe Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was gruzińskie pierożki chinkali z mięsem. Chinkali to takie jakby kołduny nadziane surowym mięsem, następnie gotowane jak tradycyjne pierogi. Podczas tego gotowania wytwarza się płyn Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Chinkali

Chinkali 53

Chinkali to gruzińskie pierożki wypełnione mięsnym farszem i rosołkiem. Charakteryzuje je kształt sakiewki i sposób jedzenia – chinkali chwytamy od góry, odgryzamy kawałek, wypijamy (a wręcz Zobacz więcej
Chinkali to przepyszne, tradycyjne, gruzińskie pierożki, których przygotowanie jest nie tylko tak samo proste (o ile nie jeszcze łatwiejsze) jak przygotowanie klasycznych pierogów, ale też nie wymaga Zobacz więcej
Odkąd zobaczyłam Magdę Gessler jedzącą chinkali w ostatnim odcinku Kuchennych Rewolucji i poczułam, że moje ślinianki szaleją, doszłam do wniosku, że po prostu muszę spróbować tych pierogów. I, Zobacz więcej
Gruzińskie pierogi zaciekawiły mnie swoim wyglądem, ale i smakiem, o którym tyle słyszałam. Są to pierożki w kształcie sakiewki wypełnione mięsem w postaci z wołowiny bądź baraniny, w moim przypadku Zobacz więcej
Rynn
Rynn Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rynn’s Om Nom Nom
Chinkali - gruzińskie pierogi.

Chinkali - gruzińskie pierogi. 263

Dziś, wyjątkowo, wpis nie będzie mój ;) WOŚP łączy ludzi - z pomysłodawcą akcji karmimy się od czasu do czasu. Więc gdy wczoraj wieczorem dostałam zaproszenie na gruzińskie pierogi, które je się Zobacz więcej
Justeatmee
Justeatmee Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
justeatmee
Chinkali-pierożki gruzińskie

Chinkali-pierożki gruzińskie 190

Chinkali –" duże pierożki, wypełnione zupą. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej Zobacz więcej
This Page has moved to a new address: retro fusion: Chinkali – gruzińskie pierożki Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
Odkąd tylko zobaczyłam te pierogi-sakiewki w jakimś programie podróżniczym, a potem w "Kuchennych rewolucjach", wiedziałam, że muszę jezrobić. W końcu się udało. Wyszło pysznie. W Zobacz więcej
W ubiegłą sobotę robiłem potrawę gruzińską - Chinkali, pyszne pierogi, którymi zajadaliśmy się z żoną, będąc na Kaukazie. Niestety moje nie były tak dobre jak te w Gruzji, ale i tak było warto je Zobacz więcej
Jest weekend, jest więc czas, żeby dłużej posiedzieć w kuchni. Do zrobienia chinkali podchodziłam kilka razy, ale zawsze wynajdywałam wymówkę, żeby, zamiast ich, zaserwować rodzinie, jakiś szybki Zobacz więcej
Chinkali – gruzińskie kołduny Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej , szczególnie popularne w Gruzji , pachnące kolendrą i czosnkiem . Przepyszne paczuszki wypełnione mięsnym farszem i rosołkiem , który Zobacz więcej
Chinkali są to gruzińskie pierożki z mięsnym farszem. ( można spotkać również z innymi nadzieniami jednak tylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ). Ich jedzenie to prawdziwa sztuka! Bierzemy w palce, Zobacz więcej
Zakochałam się w nich, kiedy byłam w Poznaniu. Trudne do zjedzenia, jak nie ma gdzie usiąść i zasiąść, ale i tak skradły moje (i nie tylko) serce. W przygotowaniu niezbyt trudne, choć jest kilka Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PatiGotuje
Chinkali z mięsem

Chinkali z mięsem 11

Dzisiaj po raz kolejny wracamy do gruzińskich smaków. Tym razem są to chinkali. To pierożki, które w oryginale przygotowuje się z surowej mielonej jagnięciny lub baraniny w kształcie sakiewki. Zobacz więcej
Gdy za oknem słońce nieśmiało wygląda zza chmur, a wiosna zbliża się do nas małymi kroczkami, ja przenoszę się wspomnieniami do słonecznej i gorącej Gruzji. Ktoś kiedyś powiedział, że Gruzja to kraj w Zobacz więcej
W końcu odważyłam się zmierzyć z gruzińskim przepisem na chinkali. Najbardziej przypominają one nasze kołduny, jednak różnice są znaczne. Po pierwsze ich kształt - powinna być to znacznych rozmiarów Zobacz więcej