chińskiej knajpy

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Surówka jak w chińskiej knajpie. Pasuje do sajgonek i kurczaka w kokosowym cieście oraz do innych mięsnych, chińskich dań. Łatwa … Przeczytaj cały artykuł Post Zobacz więcej
PatK
PatK Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pat-elnia
Obiad orientalny po polsku

Obiad orientalny po polsku 125

0
Pozazdrościłam chłopakom z pracy, którzy ostatnio z upodobaniem zamawiają do pracy jedzenie z chińskiej knajpy - między innymi kurczaka z kokosem - stąd kurczak w panierce z wiórków kokosowych z curry Zobacz więcej
, ale właśnie w chińskiej knajpie jadłam je najczęściej. W menu nazwali to "kurczak w cieście sezamowym", nie rozumiem dlaczego piszą, że jest w cieście skoro jest po prostu w sezamie. Jednak nie ma Zobacz więcej
Bardzo lubię kuchnię chińską, a ponieważ w naszym małym miasteczku nie ma żadnej knajpy z chińszczyzną, sama sobie ją przygotowuję, kiedy tylko najdzie mnie ochota. Tym razem przygotowałam delikatną, Zobacz więcej
Kurczaka w sosie pomarańczowym, czyli Orange Chicken miałam okazję po raz pierwszy skosztować w USA. Jest to danie niezwykle popularne we wszystkich tamtejszych chińskich knajpach. Ta wersja odbiega Zobacz więcej
Tutaj kluczowe znaczenie ma słowo „prawie”. Nie jest to typowe danie chińskie jakie możemy zamówić przez telefon albo zjeść w knajpach z chińskim jedzeniem. Jest troszkę ulepszone, a mianowicie nie Zobacz więcej
Jedna marchewka. Jeden ziemniak. Dwa pomidory. Resztka bułki. Tym oto sposobem powstała, o dziwo pyszna, zupa z resztek. Ostatni obiad w naszym chińskim mieszkaniu. Ze smutkiem, rozstaję się z Wami na Zobacz więcej
którą nigdy dotąd nie miałam do czynienia. Kurczaka pieczonego na butelce z piwem, czyli klasyka totalnego, do którego przymierzam się od dawna. No i klasyki z kuchni świata, m.in. francuskiej, Zobacz więcej
Smażone noodle z kurczakiem, imbirem, czosnkiem i szczypiorkiem Przez ostatni miesiąc ciągnęło mnie okropnie do jakiejś azjatyckiej knajpy; niestety jakoś tak wyszło, że nie udało mi się zjeść nawet w Zobacz więcej
Zulaikha
Zulaikha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni u Julii
Sajgonki

Sajgonki 71

0
Sajgonki chodziły za mną od dawna, chciałam sprawdzić, czy uda się w domu zrobić coś takiego, co tak posmakowało mi w chińskich knajpach... we Francji. Co prawda trzeba do tego celu kupić mnóstwo Zobacz więcej
jula
jula Obserwuj blogaObserwujesz bloga
How About Brussels
roll the pasta

roll the pasta 138

0
vegetables and rice - easy and nutritious dish), but for sure we will go back to other specialties. I would like to roll like that ;). * * * Przy okazji pokazywania koleżance Placu Świętej Katarzyny Zobacz więcej
porcję. Marchewka na tle ryżu wygląda jakby była fluorescencyjna, razem z oliwą barwią ryż na żółto. Sam kurczak z powodzeniem może nosić miano przywleczonego z Dalekiego Wschodu. Użyłam dosyć Zobacz więcej
Bardzo lubimy kuchnię orientalną. Z lenistwa i czystej ciekawości postanowiliśmy zamienić restauracje orientalne na własną kuchnię i efekt nas zaskoczył. Pozytywnie :) Produkty dostępne są w każdym Zobacz więcej
kubek w kubek
kubek w kubek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kubek w kubek
Wakacyjne wojaże

Wakacyjne wojaże 86

0
W tym roku prawdopodobnie nie wyjadę nigdzie na wakacje, co jest dla mnie bezustannie powodem zadziwienia i lekkiej frustracji. Ale nie mogę narzekać. Dopiero co wróciłam z Nowych Horyzontów, gdzie Zobacz więcej
mnie do najzwyklejszej restauracji. Nie mówię o knajpie z gwiazdką Michelina. Marzy mi się normalna restauracja, dobre jedzenie i wytrawne wino. 4. Największa wpadka w kuchni? Zdarzają mi się dość Zobacz więcej
W tamtym tygodniu uczestniczyłam w gali wręczenia nagród zwycięzcom dwóch konkursów kulinarnych: "Korona Smakosza" organizowanego przez Makro Cash and Carry na najlepsze warszawskie restauracje Zobacz więcej
Kurczaka Gong Bao zawsze zamawiamy na Smoczej, w jednej z naszych ulubionych knajp z chińskim jedzeniem. W domu za każdym razem wychodzi nam trochę inaczej – w zależności od tego jakie składniki mamy Zobacz więcej
Kocham "chińskie". Zwykle w knajpie decyduję się jednak na mięso z warzywami, jednak sajgonki to klasyka gatunku. Niestety, te smażone w głębokim tłuszczu krokieciki, to niezbyt dobra opcja w zdrowej Zobacz więcej
Z okazji Chińskiego Nowego Roku (roku ognistej małpy!) w wielu sklepach są promocje na artykuły azjatyckie. Czasami warto coś kupić, a czasami nie. Ja jakiś czas temu kupiłam japońskie makarony i inne Zobacz więcej
Arianne
Arianne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Studenckie Kulinaria
Brunch

Brunch 136

0
niedziela, 19 sierpnia 2012 Brunch Byłam tydzień temu na fantastycznym brunchu w restauracji (i klubie) Herezja. Knajpa mało znana, położona trochę na uboczu, ale muszę przyznać ze pozytywnie mnie Zobacz więcej