Przepis na CHLEB

Patrycja
Patrycja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Trufla
Chleb bezglutenowy.

Chleb bezglutenowy. 4993

Prośby o chleb bezglutenowy pojawiły się już jakiś czas temu, a ostatnio znacznie się nasiliły. Postanowiłam więc opracować przepis na taki chleb. Kilka lat temu miałam okazję upiec swój pierwszy Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Chleb

Chleb 1008

Chleb z serem żółtym i czosnkiem Pół roku temu kupiłam sobie maszynę do robienia chleba. Niestety nie umiem robić sama, albo może inaczej boję się zrobić chleb sama. A z takiej maszyny wychodzi bardzo Zobacz więcej
kasia.b
kasia.b Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
według przepisu
Chleb

Chleb 1263

Chleb Zaległości przeokrutne się zrobiły na blogu. Mała życiowa rewolucja = coraz mniej czasu i sił na gotowanie :( Ale regularnie piekę chleb. Od pierwszego bochenka wiedziałam, że to koniec z Zobacz więcej
LiZ
LiZ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia "Objazdowa" ;)
Chleb

Chleb 2678

Miałam ochotę na chleb z chrupiącą skórką, taki z własnego wypieku... Nie mam niestety żadnej maszyny do chleba i wątpiłam, że bez niej chleb może się upiec. Nie szukałam zatem szczególnie przepisów, Zobacz więcej
tarzynka
tarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tarzynkowo
Chleb się chlebie, chleb...

Chleb się chlebie, chleb... 692

W domu pachnie chlebem. Biorę go w ręce. Jest jeszcze ciepły. Lekko naciskam. Chrupie. Kroję pajdę za pajdą. Smaruję masłem. Chyba mogłabym zjeść cały... Upiekłam go po raz pierwszy wiele lat temu. Od Zobacz więcej
primavera77
primavera77 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z Kuchni Do Kuchni
Chleb

Chleb 783

Kochani ten chleb, który zrobiłam, powstał z tego konkretnego przepisu CHLEB PODSTAWOWY TUTAJ KLIK ! Jest to przepis niezawodny. Tym razem zmodyfikowałam mąki i ..posypkę. Przepis jednak został ten Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Chleb

Chleb 810

13 mar 2013 Chleb Chleb na zakwasie, z dodatkiem białej mąki żytniej, jeden z moich ulubionych. Bardzo smaczny z wyraźnym zapachem jakim charakteryzuje się chleb na zakwasie o pysznym lekko kwaśnym Zobacz więcej
codojedzenia
codojedzenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.codojedzenia.pl
Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany 4472

Chleby,chlebki,podpłomyki 2013/12/06 , Gosia Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym upiekłam w ramach listopadowej piekarni organizowanej na blogu Kuchennymi drzwiami. W tym Zobacz więcej
Gruszki na wierzbie
Gruszki na wierzbie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gruszki na wierzbie
Chleb

Chleb 712

Chleb to jeden z podstawowych składników codziennej diety. Mimo iż znany jest już od niemal 10 tysięcy lat nie każdy umie go zrobić. W dzisiejszych czasach domowe pieczenie chleba to niemal luksus. Zobacz więcej
To jest przepis idealny! Idealny dla każdej zabieganej mamy, której brakuje czasu a chce upiec zdrowy i smaczny chleb dla swojej rodziny. A dlaczego nocny? Ponieważ gotowe ciasto leżakuje przez całą Zobacz więcej
Krzepa
Krzepa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fantazje kulinarne
Chleb...

Chleb... 1569

Nie wyobrażam sobie domowej kuchni bez domowego chleba. Świeży, pachnący chleb to podstawa domowej kuchni. Uwielbiam zapach domu po pieczeniu chleba. Napełnia mnie spokojemi radością. Czuję się jakbym Zobacz więcej
martakoscik
martakoscik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
NASZE SPRAWDZONE PRZEPISY
CHLEB

CHLEB 1887

Przepis przesłany do nas przez Anetę za co pięknie dziękujemy :))) Podaję przepis na chleb który jest tani,smaczny i co najważniejsze w chłodzie może leżeć nawet tydzień. Podaję przepis na dwie Zobacz więcej
Pomimo pieczenia chleba w domu, zawsze pozostają mi jakieś resztki pieczywa z którymi nie bardzo wiem co zrobić... a nauczona przez mamę - chleba nie wyrzucam! Kiedyś (fajne to były czasy:)) wśród Zobacz więcej
chlebanaszego
chlebanaszego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chleba naszego
Chleb.

Chleb. 1182

Po prostu chleb na niedzielę :) Warto w ten świąteczny dzień mieć na stole świąteczne pieczywo. Pachnące, chrupiące, domowe i smaczne :) Potrzebujemy tylko 1 kg mąki 650, 1/2 kost. drożdży, 2 szkl. Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
z cukrem pudrem
Do chleba

Do chleba 1619

boczek pieczony chleb faszerowany twarogiem domowa metka czosnkowa domowe masło orzechowe filet z indyka pieczony w marynacie karkówka z czosnkiem kolorowa pieczeń z mielonego mięsa kolorowa rolada z Zobacz więcej
Magoldie
Magoldie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kopalnia Smaków
Chleb z prodiża

Chleb z prodiża 2335

Dzisiaj obiecany wcześniej post o pieczeniu chleba w prodiżu! Piekarze amatorzy i profesjonaliści wiedzą doskonale ,że pieczenia chleba w prodiżu to niemalże profanacja wszelkich zasad dotyczących Zobacz więcej
Jak w tytule – najsmaczniejszy chleb jaki upiekłam i jaki jadłam. Bałam się, że będzie za bardzo gryczany, ciężki, nie wyrośnie. Moje obawy były nieuzasadnione. No, może tylko tym, że przepis był Zobacz więcej
magda
magda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pochwała Prostoty
Chleb...

Chleb... 1940

W całym zabieganiu, które ostatnio mnie ogarnęło zostawiłam sobie małą enklawę spokoju. Czynność, która jest wręcz medytacją. Kiedy oddasz jej swój czas, działasz w wymaganym rytmie, nie przyspieszasz Zobacz więcej
chleb miejski
chleb miejski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chleb miejski
Chleb

Chleb 2467

Bardzo łatwy chleb bez zagniatania z grubą i chrupiącą skórką wg przepisu Jima Laheya. Wypiekany w wysokiej temperaturze 250 stopni C, najlepiej w żeliwnym garnku z pokrywką, ale można tez użyć Zobacz więcej
ola
ola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ola domowa
Chleb bez chleba.

Chleb bez chleba. 6352

Dzisiaj będzie o chlebie, bardzo nietypowym chlebie. Ludzie oszaleli na punkcie tego chleba, ciągle go pieką. Zarówno zagraniczna, jak i nasza polska, dodaje wariacje na jego temat. A to przecież nie Zobacz więcej

Chleb jest uwielbianym przez wszystkich rodzajem pieczywa. Najsmaczniejszy jest ten świeżo upieczony, chrupiący, jeszcze ciepły i pachnący. Taki chlebek nie potrzebuje zbyt wielu dodatków – wystarczy masło, aby wspomnieniami powrócić do czasów dzieciństwa, gdy kromka takiego chlebka stanowiła prawdziwy rarytas. W dzisiejszych czasach odchodzi się od samodzielnego pieczenia chleba. W piekarniach oraz dużych i małych sklepach mamy ogromny wybór chlebów – od pszennych po orkiszowe, żytnie, razowe. Na drożdżach i na zakwasie. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Mimo że na sklepowych pułkach możemy dostać praktycznie każdy rodzaj chleba, warto spróbować samemu go upiec w domu. Taki chlebek będzie na pewno zdrowszy, pozbawiony sztucznych barwników i dodatków. Poza tym zapach, który rozniesie się po domu podczas pieczenia, będzie dodatkową motywacją, aby przygotować własnoręcznie wyrobiony chleb. Wbrew pozorom nie jest to zadanie szczególnie trudne ani nie wymaga dużego nakładu pracy czy czasu. W sklepach dostaniemy każdy rodzaj interesującej nas mąki, możemy więc upiec dowolny rodzaj chleba.

Chleb możemy upiec w specjalnym urządzeniu stworzonym do tego celu, ale jeżeli mamy zamiar piec chlebek sporadycznie, to wystarczy jedynie piekarnik. Domowy chleb możemy przygotować zarówno na bazie drożdży, jak i zakwasu. Ten drugi będzie niewątpliwe smaczniejszy, ale też jego przygotowanie (przynajmniej za pierwszym razem) będzie wymagało większej ilości czasu. Dobry zakwas na chleb musi swoje odstać (od pięciu do siedmiu dni). Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce i pamiętać, aby go wyjąć wieczorem dzień przed pieczeniem i dokarmić.

Najlepszy rodzaj chleba uzyskamy na zakwasie żytnim. To będzie nasza baza, która posłuży nam do upieczenia dowolnego rodzaju chleba: pszennego, graham, razowego, orkiszowego czy gryczanego. Dobrym pomysłem będzie wzbogacenie naszego chlebka poprzez odpowiedni dobór dodatków. Mogą to być orzechy, pestki dyni, morele, śliwki, siemię lniane czy płatki owsiane. Taki chlebek będzie nie tylko smaczny, ale także zdrowy, bogaty w wiele witamin i składników odżywczych.

Chleb możemy upiec także bez użycia mąki, drożdży czy zakwasu. Tzw. chleb zmieniający życie składa się przede wszystkim z różnorodnych ziaren (dyni, słonecznika, siemienia lnianego) oraz płatków owsianych i orzechów. Składniki sypkie mieszamy z olejem kokosowym, wodą i syropem z agawy. Gotową mieszankę odstawiamy na 1-2 godziny (do momentu wchłonięcia płynów) i pieczemy przez około godzinę. Taki chlebek jest smaczny, sycący i bardzo zdrowy.

Z kolei, jeżeli mamy ochotę na bardziej słodką wersję chleba, warto sięgnąć po przepis na chlebek bananowy. Jest on szybki w przygotowaniu. Wychodzi wilgotny i mięciutki, przez co bardziej przypomina ciasto bananowe niż tradycyjny chleb. Do jego upieczenia potrzebujemy 3-4 dojrzałych bananów, mąki, masła, jajka, cukru i sody oczyszczonej. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przelewamy do keksówki i pieczemy przez około godzinę. Taki chlebek będzie wspaniale smakował do popołudniowej kawy czy herbaty. Możemy go także zabrać ze sobą do pracy lub szkoły jako formę drugiego śniadania.