chleb bożonarodzeniowy

Planując świąteczny jadłospis,temat chleba pojawić się musi. Przecież to chleb jest najważniejszym pokarmem. A dzielenie się chlebem to święty rytuał. Odkąd pamiętam,wypiekanie światecznych chlebów Zobacz więcej
W mojej wersji tego pasztetu w ramach dodatków smakowych wystąpiła żółta pasta curry i odrobina octu balsamicznego (masa bez niego wydawała mi się lekko mdła). W bento "osłaniają" go kromeczki chleba Zobacz więcej
Paasstol to tradycyjny, świąteczny wypiek holenderski, najczęściej związany z Wielkanocą, ale można go spotkać i podczas Bożego Narodzenia. Przypomina niemieckąstruclę bożonarodzeniową.Słodki chleb na Zobacz więcej
Niedawno Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie zorganizował Jarmark Bożonarodzeniowy. W nastrojowej atmosferze zamkowych dziedzińców oraz wnętrz na gości czekała moc atrakcji, m.in. żywa szopka, Zobacz więcej
ornamentami, fragmentami kolęd. Tak wygląda płyta do wypiekania opłatków To jeden z najważniejszych elementów Świąt, od niego zaczynamy przecież wigilijną wieczerzę. Dzielimy się nim również z Zobacz więcej
Dla wszystkich poszukujących bożonarodzeniowych inspiracji zbiór sprawdzonych przepisów :) Wystarczy, że klikniesz w nazwę, a automatycznie zostaniesz przeniesiony/a do przepisu. Od lewej: 1) Makowe Zobacz więcej
Zbliżają się święta. Cieszę się na nie bardzo, bo pewien człowiek będzie obchodził je po raz pierwszy w życiu. W kuchni gotuję przed-świąteczny bigos i zagryzam najpyszniejszym na świecie ciemnym Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Moja wigilia 2013

Moja wigilia 2013 411

0
z grzybami i serami dwoma 7. Paszteciki z kapustą, grzybami, suszonymi pomidorami i fasolą "czarne oczko" 8. Czipsy grzybowe w bułce tartej 9. Fasolka typu "Jaś" z bułka tartą. 10. Karp smażony 11. Zobacz więcej
Witajcie :) Zapraszam do wspólnej wymiany przepisami Bożonarodzeniowymi, wigilijnymi i ogólnie świątecznymi. Poniżej spis zebranych przepisów przeze mnie: Bakaliowy deser wigilijny z chałką i makiem Zobacz więcej
..." " Ach, jakie piękne imię dla syna.." On: "ZA-PO-MNIJ". :))) No to święta ;) Będzie na pewno pasztet, który uwielbiam i ten obłędnie-zapowiadający się mazurek, ze słonym kajmakiem, który widziałam Zobacz więcej
można znaleźć na niemieckich bożonarodzeniowych jarmarkach. Na niektórych jarmarkach flammkuchen jest pieczone w tradycyjnych, co prawda przenośnych, piecach na drewno. Szczerze mówiąc jest mi zawsze Zobacz więcej
Oryginalnie jest to bułgarski przepis na bułki bożonarodzeniowe. Przepis znalazłam na bloguZ pasji do gotowania. Tyle że tam wygląda to zupełnie inaczej - to bułeczki-ślimaczki. Ja Zobacz więcej
aromat wędzarniczy i dużo soli. Ale wbrew opisowi, efekt jest całkiem smaczny, choć na co dzień wolę jednak zwykłą wędlinę ze świnki. Natomiast dumą wielką napawa mnie fakt, że jednak się odważyłam Zobacz więcej
Ciasteczka pełne świątecznego nastroju. Kosztując ich z zewnątrz poczujecie chrupiące drobinki cukru, a w środku znajdziecie aromatyczne, miękkie ciasto. Są pełne Bożonarodzeniowych przypraw, dzięki Zobacz więcej
Dzisiaj grzecznym dzieciom Św.Mikołaj przyniósł jakiś miły drobiazg. To oznacza, że do Świąt już naprawdę coraz bliżej. Dlatego proponuję Wam pomysł na bożonarodzeniową sałatkę – piękną kolorową Zobacz więcej
Stollen na samym początku swojego istnienia nie był tak bogatym w składniki ciastem na Boże Narodzenie, jak obecnie. Początkowo był on wypiekany podobnie jak chleb: z mąki, owsa, wody i czasami z Zobacz więcej
Naszła mnie dziś rano chęć na słodkie tosty. W internecie znalazłam sporo przepisów na Rabanadas, cynamonowe grzanki serwowane w Portugalii głównie na bożonarodzeniowe śniadania lub jako deser. Choć Zobacz więcej
Autorka: Maria | 18 grudnia 2012 | Kategorie:&nbspBoże Narodzenie,&nbspDo chleba,&nbspWarzywa Pesto z buraczków Mam buraczkową fazę… co kończy się tym, że w każdym tygodniu co najmniej raz Zobacz więcej
Coraz bliżej Święta ... coraz bliżej Święta... tak więc chcę Wam polecić bardzo smaczne ciasto drożdżowe, a raczej rodzaj luksusowego, słodkiego chleba spożywanego tradycyjnie podczas świąt Bożego Zobacz więcej
To danie zawsze gości u mnie na Wielkanoc. Jednak po Bożonarodzeniowych bigosach poczułam nieodpartą chęć na jakieś smakowite mięsko. Bardzo lubię potrawy z wkładką, uwielbiam faszerować i nadziewać. Zobacz więcej