chleb bułgarski

i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecie (w moim ciepłym piekarniku proces wyrastania trwał 35minut). Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 200stopniach (termoobieg). Chleb dzięki dodatkowi Zobacz więcej
odchodziło od ręki. Ciasto formuję w kulę, i przykrywam miskę suchą ściereczką, odstawiam na około godzinę, aby ciasto podwoiło objętość. Teraz pora na najbardziej pracochłonną część tworzenia tego Zobacz więcej
Listonic
Listonic Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Listonic
Ze smakiem i z pasją

Ze smakiem i z pasją 45

0
http://zesmakiemizpasja.blogspot.com/ Blog o gotowaniu, przyrządzaniu pysznych deserów, wypieków i domowego pieczywa. Przepisy na szybką, ale zdrową kuchnię. Błyskawiczne pieczenie ciast dzięki Zobacz więcej
Ajwar - ajvar - to bałkańska pasta z papryki i bakłażanów. Wywodzi się z kuchni serbskiej ale popularna jest na całych Bałkanach. W oryginalnym ajwarze nie ma pomidorów tak jak czasami spotykam w Zobacz więcej
Jeszcze do jutra, na krakowskim Małym Rynku trwa druga edycja Tour de Fromage. Znajdziecie tam sery francuskie, austriackie, korycińskie, górskie, kozie, jak również atrakcje nie związane z serem: Zobacz więcej
Bruschetty* z upieczonego własnoręczniewłoskiego chleba na zakwasie. W wersji najbardziej klasycznej podaje się je z mozzarellą, pomidorami i bazylią. Ja przetestowałam dziś wersję z bułgarskim Zobacz więcej
jadłospis bo (prawie) wszystko mi wychodziło - na kolację miała być pizza ale tak paskudnie połączyłam składniki, że się nie przyznam, nie wiem co mi strzeliło wtedy do głowy, w każdym razie - Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Leczo po bułgarsku

Leczo po bułgarsku 152

0
Leczo to potrawa pochodząca z kuchni węgierskiej. Jednak aby nadać temu daniu nieco inny smak wzbogaciłam je o dodatek bułgarskiego sosu Lutenica. W wersji wegetariańskiej należy zrezygnować z Zobacz więcej
, miękka i smaczna papryka w takiej postaci może być dodatkiem do mięsa lub samodzielną przystawką. Papryka na przystawkę 5-6 zgrabnych czerwonych papryk 2 cebule 250 gramów fety ząbek czosnku kromka Zobacz więcej
Biały chleb na żytnim zakwasie, z dodatkiem gotowej przyprawy do chleba włoskiego Kamis. Zrobiłam z niego m.in. bruschetty z serem bułgarskim oraz bruschetty z łososiem i serem pleśniowym. Technicznie Zobacz więcej
Oryginalnie jest to bułgarski przepis na bułki bożonarodzeniowe. Przepis znalazłam na bloguZ pasji do gotowania. Tyle że tam wygląda to zupełnie inaczej - to bułeczki-ślimaczki. Ja Zobacz więcej
sylviimint
sylviimint Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lemon curd sylvii
KAWARMA

KAWARMA 610

0
Z bułgarskich wakacji przywiozłam tradycyjne garnuszki zktórych pysznie smakuje ta potrawa - taki niby gulasz . Kawarma (nie mylić z Kawarną, która jest miejscowością na północnym wybrzeżu Zobacz więcej
aneta89
aneta89 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
fritti e forno
Bułgarskie bułeczki

Bułgarskie bułeczki 272

1
Zrobione na wzór bułgarskiego chleba, który podpatrzyłam TUTAJ. Po prostu upiekłam je w innej formie. Są pyszne na ciepło z masłem i dżemem. Polecam! Składniki: · 1 kg mąki pszennej + dodatkowo ok. Zobacz więcej
Tarrator- banalny, bułgarski chłodnik ogórkowy Kiedy na zewnątrz piekielny upał, gotować się nie chce, jeść się nie chce, z pomocą przychodzą Nam chłodniki. Te pyszne zupki mają tysiąc odsłon, choć Zobacz więcej
Karenira
Karenira Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dymiąca patelnia
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 1341

1
Po ostatnich słodkościach przyszedł wreszcie czas na prosty, treściwy posiłek. Po stresującym poranku i późniejszym, męczącym spacerze gulasz okazał się rozwiązaniem idealnym. Z ziemniaczanymi Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Katyk

Katyk 68

1
Grecy mają swoje cacyki, Bułgarzy zamiast cacyków mają śnieżkę, do której dodają koperek, ale mają coś jeszcze, czego nie mają Grecy. Jest to katyk (bułg. катык). Przygotowuje się go tak samo jak Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Baba ghanoush

Baba ghanoush 36

3
ją parę lat temu wykorzystałam przepis, któremu jestem wierna do chwili obecnej. Kiedy syn był w wieku przedszkolnym było to jego ulubione letnie pożywienie. Nie musiał mieć nawet do niej chleba, Zobacz więcej
Bułgarski chlebek zwany słonecznikiem Mój brat po posmakowaniu powiedział "taki chleb tylko lepszy". Jestem tego samego zdania. Puchaty, delikatny, smaczny, a do tego ślicznie wygląda. Połączenie Zobacz więcej
Pierwszy raz zrobiłam to pieczywo około 2 lata temu. Wydawało mi się ono strasznie czasochłonne i pracochłonne więc mimo, że bardzo nam smakowało odkładałam powtórkę aż do teraz. Okazało się jednak, Zobacz więcej
solan (Bułgarska feta) rozkruszona kilka listków mięty i bazyli pieprz i sól do smaku Bób gotujemy aldente tak aby łatwo się wyłuskiwał. Trzeba w czasie gotowania go próbować. Jest to ważne aby w Zobacz więcej