chleb ciemny z orzechami i rodzynkami na zakwasie

Gdy go zobaczyłamw kornikowej kuchniwiedziałam, ze go upiekę. Czy tylko dla siebie, czy zjedzą go inni domownicy, wszystko było mi jedno, piękny to wiedziałam na pewno! Upiekłam go z połowy porcji i Zobacz więcej
Przepyszna, zdrowa propozycja śniadaniowa. Owsianka podwójnie orzechowa z naturalną słodyczą rodzynek. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżych sezonowych owoców jak truskawki czy borówki. Składniki: Zobacz więcej
SKŁADNIKI 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek garść różnych orzechów 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka lub wody 1 jabłko 4 białka lub 3 jajka sól Wrzucamy do miski płatki, zalewamy wodą Zobacz więcej
Niedawno ponownie zabrałam się za wyhodowanie domowego zakwasu, więc przygotujcie się,żebędziemasa pysznych i zdrowych chlebków :). Dzisiaj bardzo nowoczesny bochenek z rodzynkami i orzechami Zobacz więcej
Ciasteczka robią się w kilka chwil. Pyszne. pełne orzechów, rodzynek, migdałów, ale mogą być z czym tylko zechcesz. Od Ciebie zależy co do nich dodasz. A i tak zawsze będą pyszne. Niech miło Zobacz więcej
Struan to podobno chleb pochodzący z zachodniej Szkocji. W przeddzień święta św. Michała Archanioła (29 września - Feast of Saint Michael The Archangel) miał tam miejsce cudowny zwyczaj. Każda rodzina Zobacz więcej
Bardzo smaczny, wilgotny miąższ, lekko chrupiąca skórka. Z lodówki wyjmuję żytni zakwas, trzymam go 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, odmierzam 60g zakwasu i przekładam go do dużej miski. Do Zobacz więcej
Warto czasem pokombinować z różnymi składnikami, by uzyskać ciekawy smak domowego bochenka. Słodka dynia, chrupiące orzechy włoskie i żytni zakwas. Jeśli znudził Wam się tradycyjny pszenny chleb, Zobacz więcej
Dziś zapraszam Was na jeden z moich ulubionych wypieków. Chleb na zakwasie z orzechami i rodzynkami schodzi u nas zawsze w tempie ekspresowym. Gdy ostatnim razem go piekłam, okazało się, że nasz Zobacz więcej
W tym tygodniu ominęło mnie "Wypiekanie na śniadanie". Byłam dosyć zajęta i z głowy mi wypadło wspólne pieczenie. Za co przepraszam. Ale oglądając wypieki dziewczyn (o tu można zajrzeć), Zobacz więcej
Mój pierwszy w życiu chleb na zakwasie upiekłam z otrzymanego od koleżanki zakwasu wraz z przepisem na chleb. Byłam z niego bardzo dumna i w każdy weekend cały dom wypełniał zapach chleba. Po jakimś Zobacz więcej
Dzisiaj w Warszawie spadł pierwszy tej jesieni śnieg. Zbliża się zima. A jak na zewnątrz temperatura spada, to rośnie ochota na aromatyczne, korzenne potrawy. Dlatego też przygotowałam przepis na Zobacz więcej
Są takie chleby, które określam mianem „niedzielnych”. Niedziela bowiem, kojarzy mi się ze słodkim lenistwem i powolnym przygotowywaniem potraw. Mój niedzielny chleb dzielę na kilka etapów i powoli go Zobacz więcej
Chleb o słodkiej nucie czyli taki jaki osobiście lubię najbardziej. ;) Można do niego dodać śliwki, figi, rodzynki i wszystkie inne suszone owoce na jakie macie tylko ochotę. Składniki: 500g mąki Zobacz więcej
Chleb - objawienie. Nigdy bym nie pomyślała, że tak dobre słodkie pieczywo może wyjść na zakwasie żytnim i bez grama cukru. A jednak, bo całą słodycz zapewnia tu ogromna ilość rodzynek - oczywiście to Zobacz więcej
/przepis własny, składniki na 1 duży bochenek/ - 250 g zakwasu żytniego - 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 125 g mąki pszennej typ 550 - 185 ml wody - garść rodzynek - garść ziaren słonecznika Zobacz więcej
Chleb - objawienie. Nigdy bym nie pomyślała, że tak dobre słodkie pieczywo może wyjść na zakwasie żytnim i bez grama cukru. A jednak, bo całą słodycz zapewnia tu ogromna ilość rodzynek - oczywiście to Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Łatwy chlebek razowy, żytni, na zakwasie z dodatkiem rodzynek. Słodki, wilgotny idealny do kanapek z moim ulubionym masłem migdałowym i dżemem. Nie wymaga wyrabiania, jedynie czasu na wyrastanie. Zobacz więcej
Kolejny chleb na zakwasie, tym razem z rodzynkami. Jest wilgotny a rodzynki dodają mu słodyczy i ciężkości. Nie należy do tych nadmuchanych chlebów, które nie mają smaku tylko powietrze. Jest to Zobacz więcej