chleb codzienny na zakwasie

Nie wiem dlaczego dopiero teraz podaję przepis na mój chleb codzienny. Jest bardzo prosty do wykonania, ma super sprężysty miąższ z dużymi dziurami, jest na zakwasie i czas jego przygotowania ( Zobacz więcej
Raz w tygodniu z mojego piekarnika wyjeżdżają dwa piękne i pachnące bochenki chleba. Za każdym razem inne, bo przepisów mam tyle, że jeszcze długo nie powtórzę żadnego go z nich, chociaż mam już Zobacz więcej
Mówi się, że nie ma nic lepszego jak zapach domu wypełnionego świeżo upieczonym chlebem i chyba coś w tym jest, bo odkąd piekę chleb na zakwasie czuje niesamowitą radość jego robienia, ekscytację Zobacz więcej
To mój ulubiony, codzienny chlebek. Jest w 100% żytni, na zakwasie, wilgotny w środku i bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość - nawet po 5 dniach jest dobry. Przygotowuję go na dwa sposoby - Zobacz więcej
Przeczytałam ostatnio nagłówek w jednym z poczytnych tygodników, w którym autor prowadził rozważania nad nową modą na domowy wypiek chleba. Przyznam szczerze, że nie doczytałam artykułu do końca, tak Zobacz więcej
urtica1
urtica1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocham Gary
Chleb codzienny na zakwasie

Chleb codzienny na zakwasie 128

2
Przepis ten swoje źródło ma u Mirabbelki, potem pojawił się u Domi w kuchni, gdzie Domi zmodyfikowała nieco typy mąk, a ja wypatrzyłam go u Asi. Dziewczyny dziękuję Wam za fantastyczny przepis :) Zobacz więcej
Ten chlebek wypatrzyłam u Domi i tak mocno podziałał na moje zmysły, że nie było wyjścia i musiałam go upiec. Moja wyobraźnia podpowiadała mi, że chleb będzie doskonały w smaku i się nie zawiodłam. Zobacz więcej
No i doczekałam się...zakwas 5 dniowy gotowy do wypieku :) musiałam przed urlopem wyrzucić stary zakwas ponieważ nie miałby kto go dokarmiać i pewnie zepsułby się, bardzo się przywiązałam do starego Zobacz więcej
Chleb z Vermont na zakwasie z książki J. Hamelmana "Chleb". Prosty i smaczny. Delikatny w smaku, pasuje ze wszystkimi dodatkami. Z podanych proporcji wychodzą dwa bochenki. Zapraszam :) Składniki na Zobacz więcej
Mój pierwszy chleb na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie i na pewno nie ostatni - ciężki, zwarty, wilgotny, z przepyszną chrupiącą skórką. Uprzedzam, że można się uzależnić - już po pierwszym kęsie Zobacz więcej
Chleb, który piekę, gdy potrzebuję oczyścić zakwas z wcześniejszych dodatków. W moim zakwasie wciąż widać ziarna kaszy gryczanej, którą dodawałam do ciasta, gdy przygotowywałam chleb z kaszą gryczaną. Zobacz więcej
To pierwszy na blogu chlebek na zakwasie :) Wczoraj pojawiła się szczegółowa notka na temat zakwasu, więc nie powinno być żadnych problemów! Ten chleb jest chyba najprostszym z możliwych do Zobacz więcej
Po serii różnych wersji pysznego i prostego w wykonaniu chleba graham (więcej z zakładce PIECZYWO) czas iść dalej i popróbować swoich sił w pieczeniu pieczywa na zakwasie. Bardzo lubię oba rodzaje Zobacz więcej
Nad ranem, czyli po około 12 godzinach, mój słoik był pełny zakwasu. Taka ilość pozwoli mi na upieczenie dwóch pysznych bochenków chleba :). Już nie mogę się doczekać, kiedy wyjmę chleb z piekarnika. Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Za chleb wzięłam się na poważnie. Prawie codzienne go piekę. Za każdym razem mieszam różne mąki w różnych proporcjach. Jak … Przeczytaj cały artykuł Post Łatwy Zobacz więcej
Chleb pszenno żytni na jogurtowym zakwasie idrożdżach Tym razem chleb na zakwasie,który jest wyjątkowo mało pracochłonny i ładnie wychodzi. Chleb pachnie ładnie zakwasem, ma strukturę razowca, lekko Zobacz więcej
Dzisiejszy wpis to zmodyfikowany przeze mnie podstawowy przepis Julii Child na chleb, bułki, pizze lub bagietki. Z tego przepisu robiłam już pizze, a tym razem postanowiłam upiec chleb metodą Zobacz więcej
Tak sobie myślałam czy jeszcze nie macie dość moich chlebów? Uwielbiam je wypiekać dlatego wydaje mi się że im więcej fajnych przepisów dodam tym większa szansa że namówię kogoś na wypiekanie chleba w Zobacz więcej
To mój ulubiony, codzienny chlebek. Jest w 100% żytni, na zakwasie, wilgotny w środku i bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość - nawet po 5 dniach jest dobry. Czy przygotowujecie chleb na zakwasie ? Zobacz więcej