chleb codzienny na zakwasie

Kiedy już wyhodujecie własny zakwas i zaczniecie piec na jego bazie domowe chleby, zapewniam Was, że wszystkie inne przestaną Wam smakować. Ten chleb po prostu smakuje prawdziwym chlebem - lekko Zobacz więcej
jobszarny
jobszarny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb codzienny

Chleb codzienny 39

Bardzo smaczny chleb jasny pszenny o lekkim, puszystym i sprężystym miękiszu oraz chrupiącej skórce. Neutralny smak - pasujący do wszystkich dodatków. Raczej dla osób mających już pewne doświadczenie Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Chleb swojski na zakwasie

Chleb swojski na zakwasie 77

Składniki: 30 dkg mąki żytniej chlebowej Młynomag 10 dkg mąki pszennej 1,5 szklanki wody 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg świezych drożdży 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki otrębów 3 łyżki … Czytaj dalej Chleb Zobacz więcej
Bookworm
Bookworm Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bookworm on the run
Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie 9

Chleb na zakwasie, żytnio-orkiszowo-pszenny ze słonecznikiem. I czarnuszką. W końcu muszę wrzucić recepturę, bo prościej kierować mi osoby do wpisu, niż za każdym razem wyjaśniać magiczne przemiany Zobacz więcej
a-garden-a
a-garden-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BalkonoweGotowanie
Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie 24

SKŁADNIKI: ok 350g zakwasu żytniego (przepis na zakwas żytni znajdziecie tutaj) ok. 300g letniej wody 200g maki żytniej razowej typ 2000 ok 100g maki żytniej chlebowej typ 720 1 płaska łyżka soli Zobacz więcej
Qchenne kaprysy
Qchenne kaprysy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Qchenne kaprysy
Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie 20

Pyszny, pachnący chleb domowy – przygotowany z ciasta na domowym zakwasie chlebowym. Przygotowanie takiego chleba, to oprócz wspaniałego smaku i zapachu, ogromna satysfakcja. Polecam. Mnie zmotywował Zobacz więcej
Lekko słodkawy, dosyć ciężki, z chrupiącą skórką. W kolejnych dniach po upieczeniu smakuje równie pysznie, jak dnia pierwszego. Składniki: (na 2 bochenki) Ciasto: 350 g aktywnego zakwasu żytniego Zobacz więcej
Bullio
Bullio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bullio
Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie 3

Bardzo smaczny chleb na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Długo zachowuje świeżość. Przepis na dwa duże bochenki. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych Zobacz więcej
urtica1
urtica1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kocham Gary
Chleb codzienny na zakwasie

Chleb codzienny na zakwasie 130

Przepis ten swoje źródło ma u Mirabbelki, potem pojawił się u Domi w kuchni, gdzie Domi zmodyfikowała nieco typy mąk, a ja wypatrzyłam go u Asi. Dziewczyny dziękuję Wam za fantastyczny przepis :) Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Leniwy chleb na zakwasie

Leniwy chleb na zakwasie 13

Chleby z twarogiem to jedne z moich ulubionych "udziwnionych" rodzajów pieczywa. Bardziej lubię chyba tylko chleby z ziemniakami. A w przypadku pieczywa na zakwasie procedura przygotowania jest Zobacz więcej
Chleb z Vermont na zakwasie z książki J. Hamelmana "Chleb". Prosty i smaczny. Delikatny w smaku, pasuje ze wszystkimi dodatkami. Z podanych proporcji wychodzą dwa bochenki. Zapraszam :) Składniki na Zobacz więcej
Ten chlebek wypatrzyłam u Domi i tak mocno podziałał na moje zmysły, że nie było wyjścia i musiałam go upiec. Moja wyobraźnia podpowiadała mi, że chleb będzie doskonały w smaku i się nie zawiodłam. Zobacz więcej
gosiaG
gosiaG Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ekologicznakuchnia
chleb pszenny na zakwasie

chleb pszenny na zakwasie 11

Ten chleb w ostatnim czasie jest hitem w moim domu i niestety pomimo kilku prób ciasto chlebowe nie toleruje dodatku mąki żytniej. Chleb żytni lub żytnio-pszenny robimy według tego przepisu : Zobacz więcej
Nie wiem dlaczego dopiero teraz podaję przepis na mój chleb codzienny. Jest bardzo prosty do wykonania, ma super sprężysty miąższ z dużymi dziurami, jest na zakwasie i czas jego przygotowania ( Zobacz więcej
Chleb, który piekę, gdy potrzebuję oczyścić zakwas z wcześniejszych dodatków. W moim zakwasie wciąż widać ziarna kaszy gryczanej, którą dodawałam do ciasta, gdy przygotowywałam chleb z kaszą gryczaną. Zobacz więcej
Katarzynka
Katarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczęśliwa kuchnia
Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie 16

Niby taki zwykły, normalny. Ale jednak nie :) Nie na drożdżach, tylko na zakwasie. Chleb pszenny. Ta sztuka jest mojego brata :) Piekł w foremce aluminiowej A to jest moja "wykipiała" sztuka :) Zobacz więcej
Mój pierwszy chleb na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie i na pewno nie ostatni - ciężki, zwarty, wilgotny, z przepyszną chrupiącą skórką. Uprzedzam, że można się uzależnić - już po pierwszym kęsie Zobacz więcej
Po serii różnych wersji pysznego i prostego w wykonaniu chleba graham (więcej z zakładce PIECZYWO) czas iść dalej i popróbować swoich sił w pieczeniu pieczywa na zakwasie. Bardzo lubię oba rodzaje Zobacz więcej
Chleb wymagający, ale nie trudny. To właśnie ilość godzin powoduje, że smakuje tak, a nie inaczej, czytaj wyśmienicie! Chrupiąca gruba skórka, zwarty gąbczasty miąższ, a za sprawą zakwasu pyszny Zobacz więcej
Raz w tygodniu z mojego piekarnika wyjeżdżają dwa piękne i pachnące bochenki chleba. Za każdym razem inne, bo przepisów mam tyle, że jeszcze długo nie powtórzę żadnego go z nich, chociaż mam już Zobacz więcej