chleb drożdżowy

Tydzień! Calutki tydzień minął od ostatniego posta i aż sama się za głowę łapię jak mogłam do tego dopuścić. Mam jednak coś na swoje usprawiedliwienie ;) Wakacje! Co prawda nie ja je mam, ale mają Zobacz więcej
Ostatnio w książce znalazłam przepis na chlebek. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie :-). I tak powstało oto to cudo. Chleb drożdżowe bez wyrabiania z przyprawami. Bardzo Zobacz więcej
Chlebek śniadaniowy ze skórką pomarańczową - aromatyczny i bardzo szybki do przygotowania ;-) Ciasto drożdżowe zarabiamy poprzedniego dnia, na noc umieszczamy w lodówce, pieczemy rano i możemy cieszyć Zobacz więcej
Chrupiąca skórka, wilgotny sprężysty miąższ i tylko 15 minut wyrastania ciasta. Ten chleb drożdżowy z lnem mielonym zawsze się udaje, wystarczy godzina i jest gotowy. Zapach pieczonego chleba w domu Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Chleb drożdżowy

Chleb drożdżowy 15

Zwykły pszenny chleb z dodatkiem ziaren słonecznika i sezamu. Piekę go wtedy, gdy chcę mieć za kilka godzin od chcenia :-) własne ciepłe pieczywo. 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750 20 g świeżych Zobacz więcej
Bodylicious
Bodylicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bodylicious
najprostszy drożdżowy chleb

najprostszy drożdżowy chleb 40

Ten przepis jest dla wszystkich, którzy nie piekli jeszcze nigdy chleba, a chcieliby spróbować. Nie wymaga nic innego jak tylko postępowania zgodnie ze wskazówkami a napewno się uda. Ten chleb ma Zobacz więcej
Domowy własnoręcznie przygotowany chleb zawsze jest w cenie, prawda ? Przepis, który dla Was dziś przygotowałam nie jest wcale trudny do zrobienie, a pieczywo na drożdżach zawsze się udaje . Musimy Zobacz więcej
Dlaczego według Dawida i kto to w ogóle jest ? Już wyjaśniam :) Dawid to mój mąż który jest zafascynowany pieczeniem domowego chleba i zawsze czynnie razem ze mną w nim uczestniczy :) Teraz postanowił Zobacz więcej
Kanarkowa
Kanarkowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kanarkowa
Chrupiący chleb drożdzowy

Chrupiący chleb drożdzowy 24

Składniki: 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 580 ml ciepłego mleka 900 g mąki 4 łyżeczki soli 3 jaja Wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem, aż do rozpuszczenia. Dodajemy mleko. Do miski Zobacz więcej
puredelicacy
puredelicacy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PURE DELICACY
Chleb drożdżowy z miodem

Chleb drożdżowy z miodem 34

„Chleb drożdżowy z miodem”. Chleb z miodem? Tak! Ten cudowny słodzik subtelnie podbija walory smakowe tego wypieku. Idealnie puszysty w środku z chrupiącą skórką. Pomimo, że jego średnica wynosiła Zobacz więcej
Jak do tej pory jeden z najłatwiejszych przepisów jakie znam na chleb drożdżowy. Nie ma zagniatania, składania i długiego wyczekiwania. A efekt znakomity :) Jeśli do mnie zaglądacie to znacie już Zobacz więcej
Kolejny wypiek do kolekcji. Chleb drożdżowy z ziarnami, mieszanka mąki pszennej i żytniej. Pyszny i chrupiący smakuje wspaniale sam jak i z dodatkiem masła. Uwielbiam po upieczeniu i wystudzeniu Zobacz więcej
Lady Laura.
Lady Laura. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lady Laura
Chleb pszenny ,drożdżowy.

Chleb pszenny ,drożdżowy. 34

Chleb pszenny na drożdżach jest dość łatwy do przygotowania ,jeśli nie liczyć czasu jaki musi spędzić na wyrastaniu . Pieczenie go w naczyniu z pokrywką sprawia ,że pięknie wyrasta i ta kusząca skórka Zobacz więcej
Zakochałam się w smaku tego chleba. Zwykły, prostu chleb pszenny na drożdżach a taki magiczny, i te dziury. Mówię wam jest wspaniały. Przepis na niego znalazłam w książce Piotra Kucharskiego. Jest tam Zobacz więcej
Tak upiekłam mój pierwszy chleb, no w sumie ten jest drugi, bo pierwszemu nie zdążyłam zrobić zdjęć. Była taki sam, no wyrósł mi bardziej równo ;-). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i Zobacz więcej
Chleb drożdżowy żytni - pełnoziarnisty z lnem Zapraszam na smaczny i bardzo zdrowy chleb. Nie wymaga on trudu, poświecenia i czasu. Składniki: 500 g mąki żytniej - pełnoziarnistej 2-3 łyżki mąki Zobacz więcej
I na koniec wersja drożdżowa chleba jaglanego, która okazała się o niebo smaczniejsza od wersji sodowej. Ale u nas zakwasowiec i tak wygrywa. Oczywiście rzecz gustu. Przepis od Olgi i tam też odsyłam Zobacz więcej
Wcześniej piekłam już chleb w garnku żeliwny więc wiem, że pieczenie chleba w naczyniu z pokrywką to całkiem dobra metoda. Można w ten sposób piec niektóre chleby na zakwasie i drożdżowe. Dzięki Zobacz więcej
Składniki: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 450); 250 ml kwasu z kiszonych ogórków; 20 g świeżych drożdży; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu; 1 łyżka ziaren Zobacz więcej
Dawno nie było na blogu pieczywa, więc postanowiłam to nadrobić. Moim ulubionym rodzajem pieczywa jest pszenne, więc i moje własnoręcznie upieczone chleby czy bułki, też w większości są pszenne. Zobacz więcej