chleb foremkowy na zakwasie

Jak wspomniałam wczoraj upiekłam chleb. Prosty pszenny chleb z foremki, oczywiście na zakwasie ku radości moich dzieci. Maleństwo nie marudzi, ale starszyzna jak widzi jakieś ziarenka albo suszone Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm : Rozum ludzi początkiem jest wszelkiej substancji. Daniel Defoe Ostatnio nie mam czasu na inne chleby niż foremkowe. Przepis znaleziony tutaj. Wpis znajdzie się na liście "Na Zobacz więcej
Jeden z najlepszych chlebów jakie jadłam. Komplementowany przez całą rodzinę. Dokładanie taki jaki powinien być – sprężysty, z chrupiącą skórką i bardzo aromatyczny. Przepis z Weekendowej Piekarni. Zobacz więcej
komarka
komarka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Every Cake You Bake
Święto chleba

Święto chleba 203

0
, kukurydziane, razowe, pytlowe, na zakwasie, na drożdżach, na sodzie, słodowe, piwne, z ziarnami lub bez, z bakaliami, z ziołami, pieczone na liściach chrzanu, foremkowe i bochenki..., uff nie sposób Zobacz więcej
Chleby,chlebki,podpłomyki Chleb dyniowy na zakwasie 2013/03/19 , Gosia Dynia wciąż jeszcze nie wykorzystana w całości, stąd kolejny przepis z dynią, tym razem chleb dyniowy na zakwasie.Wszyscy, którzy Zobacz więcej
Dzisiaj nie mogłam się zdecydować, czy zacząć od chleba, czy czegoś do chleba, bo oba przepisy są godne uwagi. Wyszło na chleb, a to przez tulipany. Pomysł na chleb wzięłam z Majologii, bardzo Zobacz więcej
Wieki nie piekłam z Weekendową Piekarnią (czyli Gospodarnym Szczęściem)... Można powiedzieć zatem, że ten wpis to powrót córki (Ptasi) marnotrawnej ;). Ostatnim Gospodarzem Piekarni jest nie lada Zobacz więcej
Mam tyle przepisów do wypróbowania, że nie wiem czy starczy mi życia;) Tym razem upiekłam aż 2 rodzaje chleba, w sumie 4 bochenki. Też tak macie, że odkąd pieczecie sami, to więcej pieczywa jest Zobacz więcej
Jakiś czas temu pokazywałam już chleb orkiszowo-żytni na zakwasie. Dziś inny przepis, tym razem na chleb typowo foremkowy odość luźnym cieście. Bardzo mało pracochłonny, ale też i bardzo powolny jeśli Zobacz więcej
Witam serdecznie i zapraszam na kolejny wspólny wypiek chleb czekoladowy z rodzynkami na pszennym zakwasie, do którego jak zwykle zachęciła nas Ania, tym razem zBeą.Dzisiaj upiekliśmy chleb według Zobacz więcej
Dzisiaj bez wycieczek osobistych i zbędnych szczegółów, pracuję nad innym postem. Nasz kolejny szybki chleb z cyklu jeśli zapomnisz wieczorem przygotować zakwasu. To ulubiony wypiek mojego Człowieka Zobacz więcej
Następny przepis Hamelmana. Chyba muszę częściej robić zdjęcia normalnego obiadowego pożywienia, nie tylko chleba, bo już mi się trochę nudzi zamieszczanie tylko chleba. Ale faktem jest że chleb jest Zobacz więcej
Wiewi00ra
Wiewi00ra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wiedźmienie
Bułeczki antybiotyczne

Bułeczki antybiotyczne 60

0
Upiekłam je dla smaku, ale i we właściwym momencie, bo Dziewczę coś słabowało (już przestało) a i mnie do gardła się coś paskudnego klei. Oprócz tego, że domowy chleb w ogóle zdrowszy jest, bo nie Zobacz więcej
Chleb orkiszowy z amarantusem na zakwasie Przemycanie do chleba różności chyba nigdy mi się nie znudzi, co więcej opcji na zrobienie różnych chlebów jest chyba nieskończenie wiele, co mnie akurat Zobacz więcej
Pyszne, chrupiące, domowe bułki. Nie do kupienia w marketach, o nie. Pieczenie domowego pieczywa uwielbiam. Za zapach i magiczne wyrastanie. Prawie zawsze chleb rośnie i formuje się nieco inaczej niż Zobacz więcej
... Reasumując, spory nadmiar czereśni przybył i do nas. Przerabiamy je na różne sposoby, ale z owocami nie jest nam tak łatwo, gdyż nie jadamy dużo dżemów itp., więc staram się lokować czereśnie w Zobacz więcej
miesiąc wypieków za nami. Tym razem niewiele osób skusiło się na nasze propozycje, a ściśle dwie tu widzę. A szkoda, bo przepisy od mojego Szkutnika, to zawsze chleby wyjątkowe. Pszenny z foremki od Zobacz więcej
Potrzebne będą 2 keksówki o rozmiarach 26x11, jeśli mamy inne foremki, użyjmy TEGO przelicznika foremek. Wykonanie chleba jest rozłożone na etapy [które są rozłożone w czasie, ale wcale nie są Zobacz więcej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie pokazywałam Wam już wcześniej, o tutaj. Tamten to typowo foremkowy, ciemny chleb o wilgotnym miąższu pieczony na zakwasie żytnim. Z kolei ten który pokażę Wam dziś to Zobacz więcej