chleb komosy

Składniki na jeden bochenek: Suche: 300 gr mąki orkiszowej 200 gr mąki z komosy 8 gr suchych drożdży 2 łyżeczki soli morskiej Mokre: 400 ml kefiru w temperaturze pokojowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 Zobacz więcej
Z obiadu zostało trochę komosy ryżowej, także postanowiłam ją wykorzystać w swoim nowym wypieku, chlebie. Chleb jest ciężki, nie urósł za dużo, za to jest pyszny w smaku. Polecam. Składniki na jeden Zobacz więcej
Warto go upiec. Polecam. Składniki na jeden bochenek: Suche: 200 g mąki orkiszowej 200 g maki orkiszowej razowej 200 gr mąki z komosy 185 g kaszy z komosy 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli Zobacz więcej
Ostatnio niezwykle popularne są tak zwane „superfoods”, produkty o niewiarygodnych właściwościach odżywczych, które traktowane są jak superbohaterowie w swoim fachu. Należy do nich między innymi Zobacz więcej
Waga mi zwariowała. Nic nie pomogła zmiana baterii, cyferki skaczą jak szalone i nie chcą się zatrzymać. Czarna rozpacz, co ja zrobię bez wagi, jak ja upiekę chleb... Ale z drugiej strony, że niby ja Zobacz więcej
Bezglutenowy chleb na zakwasie z dodatkiem komosy ryżowej (keksówka ok. 18 cm) - 150 g zakwasu bezglutenowego - u mnie ryżowy (dokarmionego ok. 8-12 h przed pieczeniem chleba) - 250 g wody - 100 g Zobacz więcej
Karmelowe tosty francuskie z chleba bez laktozy i glutenu (Damhert) podane z jogurtem naturalnym, awokado i poppingiem z komosy ryżowej Zobacz więcej
Wczoraj miałam przyjemność poprowadzić warsztaty kuchni bezglutenowej w studiu kulinarnym Spoon. Uczestnicy przygotowali pudding jaglany z owocami i granolą, bezglutenowy chleb, pastę z soczewicy, Zobacz więcej
Chleb to coś czego na diecie bezglutenowej brakuje wielu osobom, jednak jak się okazuje można jeść chleb bezglutenowy bez chemii i bardzo smaczny! Jestem z niego podwójnie dumna, bo to chlebek z Zobacz więcej
jest pięć rodzajów: z chia, spiruliną, pomidorem i bazylią, papryką i komosą ryżową oraz w stylu chleba maca. Wszystkie są chrupiące, smaczne i poddawane obróbce jedynie do temperatury 42 C.Dzięki Zobacz więcej
oleju konopnego i blenduję powoli i delikatnie, na najniższych obrotach, na puszysty "serek" przypominający serek twarogowy na "A" pewnej firmy na "H", który kiedyś bardzo lubiłam smarować sobie na Zobacz więcej
– dla mamy: chlebem żytni z twarogiem, miodem i cynamonem, a dla córki: płatki owsiane z jogurtem, gruszką i cynamonem Propozycja numer 3 – dla mamy: jajecznica z warzywami i chlebek gryczany, a dla Zobacz więcej
Upiekłam chleb na proszku do pieczenia. Pierwszego dnia chleb był bardzo smaczny, nie kruszył się, był miękki i wilgotny. Drugiego już nie było tak fajnie. Ja nazywam to syndromem wypieków Zobacz więcej
bardzo zdrowej i wartościowej komosy ryżowej, z awokado, rzodkiewką i jajkiem w cytrynowej salsie, która nadaje świeżości potrawie. Całość bardzo sycąca i smaczna i gdyby nie 'ta' rzodkiewka, bez Zobacz więcej
Kilka dni temu zakończyła się moja druga akcja kulinarna organizowana równocześnie na Durszlaku i Mikserze. Tym razem próbowałam zachęcić Was do próbowania nowych smaków albo po prostu pokazania do Zobacz więcej
mi posmakowała, że mam już w planach kolejną, tym razem dekadencką czekoladową wersję. Składniki: szklanka niepalonej kaszy gryczanej szklanka poppingu z amaratusa albo komosy ryżowej 2 szklanki soku Zobacz więcej
Niedawno pokazywałam Wam przepis na prosty chleb pełnoziarnisty i wtedy byłam przekonana, że już prościej się nie da... A jednak ! Czytając jednego z zagranicznych blogów pod przepisem na wegański Zobacz więcej
Kasza jaglana & quinoa gotowane na mleku sojowym z gruszką, śmietanką kokosową, tartymi orzechami włoskimi i laskowymi oraz listopadowymi malinami, słodzona syropem z agawy kasza jaglana quinoa Zobacz więcej
Pokazywałam to dawno temu na profilu bloga na facebooku ale na samym blogu jakoś nie pojawiło się nigdy, a jest czymś, co robię obowiązkowo zawsze, kiedy kupię kilka kostek tofu naturalnego. Kostkę Zobacz więcej
sałatka ze szparagami (II) - ugotowana komosa / quinoa (szczegóły tutaj – klik) - plastry (ok. 1,5 cm) upieczonych słodkich ziemniaków (pieczone ok. 15 min w 220C) - zielone szparagi – upieczone lub Zobacz więcej