chleb kwasie

składniki: (na dwa chleby mniejsze lub jeden bardzo duży) - 500 g maki z pełnej przemiału - 400 ml kwasu chlebowego naturalnego - 3 łyżki miodu - 50 g drożdży - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki mąki pszennej Zobacz więcej
Nosiłam się z zamiarem podania jakiegoś sensownego przepisu na zakwas chlebowy oraz sam chleb. Niestety moje eksperymenty ze współczesnymi przepisami wyszły dość blado i postanowiłam podejść do Zobacz więcej
Chleb w którym jedynym "mokrym" składnikiem jest kwas z ogórków kiszonych. Dzięki jego dodatkowi smakuje "prawie" jak chleb na zakwasie ;) Skórka jest niezwykle, bardzo przyjemnie, chrupiąca. Środek Zobacz więcej
Eksperymentów w domowej piekarni ciąg dalszy:) Zazwyczaj dodaję do ciasta wodę i miód, ale spróbowałam zastąpić je kwasem chlebowym. Jestem bardzo zadowolona z efektu - chleb smakuje wspaniale. Już Zobacz więcej
Brzmi dziwnie, ale to prawda. Można upiec chleb na bazie kwasu z ogórków kiszonych. Sposób ten jest szybki i oszczędny. W przyjemny i łatwy sposób można wykorzystać „wodę z ogórków”, którą zazwyczaj Zobacz więcej
Ten chleb jest po prostu rewelacyjny. Robiłam go dwa razy (w ciągu dwóch dni :) i zdecydowanie jestem jego fanką. Za pierwszym razem trochę improwizowałam, połączyłam kilka przepisów. Chleb nie był Zobacz więcej
Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się przepis na chleb na kwasie z ogórków kiszonych. Od tamtej pory robię go bardzo często, uwielbiam ten smak! Wprowadziłam kilka praktycznych zmian, dzięki czemu Zobacz więcej
Chleb bardzo dobry na Święta i nie tylko. Upiekłam go co prawda teraz, jeszcze przed Świętami, ale za dwa dni zamierzam go upiec ponownie, wtedy zrobię go w wersji razowej. Wczoraj smakował nam Zobacz więcej
składniki: - 10 g drożdży - 2 łyżki zakwasu żytniego(opcjonalnie) - 150 ml kwasu chlebowego - 50 ml ciepłej wody - 200 g mąki żytniej - 100 g mąki pszennej - 200 g śliwek suszonych - sól -> Drożdże Zobacz więcej
Za granicą trudno znaleźć dobry chleb ,więc zrobiłam własny . Wcześniej przygotowałam zakwas żytni , który dokarmiałam przez 5 dni .Do chleba dodałam organiczne łuskane nasiona konopi ,które Zobacz więcej
Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy, wzmacnia krew i podnosi odporność. Można pić go samego np. po szklance dziennie lub zużyć do przygotowania barszczu wigilijnego. Aby przyśpieszyć proces kiszenia Zobacz więcej
Banalnie prosto, ale w smaku petarda! A do tego takie kanapeczki są mega zdrowe, ponieważ zawierają porządną dawkę zdrowych kwasów omega. 3 nieduże kromki chleba wiejskiego (najlepiej świeżego) 1/2 Zobacz więcej
Kwas chlebowy Lato. Dowolne większe ukraińskie miasto. Centrum. Beczka z napisem „Kwas” i do niej kolejka spragnionych. Zwykły widok, od lat. Uwielbiam kwas. Ten ciemny, gazowany, słodki, schłodzony. Zobacz więcej
Chleb niech żyje! Tylko samotny wygląda tak samotnie. . Jesień jest, orzechy pod nogami turlają się. Zróbmy coś pożytecznego, usuńmy je z drogi. Zróbmy coś pożytecznego, dla ciała, podniebienia i Zobacz więcej
nata
nata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bon appétit !
Razowy kwas chlebowy -

Razowy kwas chlebowy -  327

0
to orzeźwiający, lekko gazowany, a co najważniejsze - naturalny napój! Najlepszy na letni upały i nie tylko! (mam nadzieję że przyjdą:) składniki na 3 l kwasu 300 g - sucharków z żytniego chleba Zobacz więcej
foto by Rudaa Boczniak jest grzybem zdrowym i o cudownych walorach smakowych. Posiada w sobie dużo witamin z grupy B, kwas foliowy, soli mineralnych. Podawany w najprostszej formie jaką Zobacz więcej
Kolacja którą przygotowałam w niedzielę, mamy zdrowy tłuszcz z łososia (kwasy omega), oraz twaróg który na kolację jest idealny bo nasze organizmy długo go trawią, jedyne co jest nie koniecznie Zobacz więcej
kilka kromek dobrego razowca na zakwasie owcza ricotta (250 g) pół słoika wiśni z rumem ETERNO pół słoika ananasa z wanilią ETERNO przyprawa do ciast Hambleden płatki migdałowe Dziś na śniadanie Zobacz więcej