chleb kwasie

Głęboki smak kwasu chlebowego, cudowny zapach, ciemna, wręcz czarna skórka i piękny kolor miodu gryczanego, karmelu oto wynik mojego eksperymentu. Chleb jest rewelacyjny, polecam gorąco zabawić się w Zobacz więcej
Składniki: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 450); 250 ml kwasu z kiszonych ogórków; 20 g świeżych drożdży; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu; 1 łyżka ziaren Zobacz więcej
yeschef.blog
yeschef.blog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
yeschef
Oryginalny litewski kwas chlebowy

Oryginalny litewski kwas chlebowy 54

Orginalna receptura na kwas wytwarzany na Litwie od pokoleń. Znany tutaj pod nazwą „gira” jest równie łatwo dostępny do kupienia w sklepie, jak prosty do przyrządzenia w domu. Orzeźwiający, chlebowy Zobacz więcej
Bardzo orzeźwiająca zupa , która świetnie się sprawdzi na upalne dni!. 2 l.kwasu chlebowego ( ja kupiłam w sklepie gotowy) 1 duży pęczek botwinki 1 łyżka masła 2 świeże ogórki zielone pęczek koperku i Zobacz więcej
Na lato najlepszy jest chłodnik. Nawet jeśli nie jest upalnie, to zwykle mamy wtedy lepsze rzeczy do roboty niż stanie przy garach. Jeśli znudzą się wam już klasyczne chłodniki i tarator, albo jeśli Zobacz więcej
krzywakromeczka
krzywakromeczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
krzywa kromeczka
Kwaśnica [Kwas]

Kwaśnica [Kwas] 27

Och, jak ja uwielbiam kwas, najlepsza zupa na świecie. Moja mama podaje kwas jako jedno z dań wigilijnych, co prawda bliżej już do Wielkanocy ale kwas jest dobry o każdej porze roku.(np. zamiast żurku Zobacz więcej
Na upały nie ma jak chłodnik! Ze zbliżającą się porą letnich upałów nic tak nie jest pożądanem na stołach jak zimne zupy. Zaś nie zaprzeczalnym ich królem jest chłodnik, co do którego, śmiało Zobacz więcej
Dla każdej kobiety planującej ciążę, będącej w ciąży oraz stosującej antykoncepcję dieta bogata w kwas foliowy jest wręcz niezbędna. Dlaczego? Otóż nasz organizm niestety sam nie syntezuje kwasu Zobacz więcej
Koktajl truskawkowy pełen żelaza i kwasu foliowego Czytaj więcej » Zobacz więcej
Niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczone omega-3, w skrócie po prostu omega-3. Zapewne pamiętacie je jeszcze z dzieciństwa – tak, to one kryją się w tranie. Ale omega-3 znajdziecie też m.in. w Zobacz więcej
Niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczone omega-3, w skrócie po prostu omega-3. Zapewne pamiętacie je jeszcze z dzieciństwa – tak, to one kryją się w tranie. Ale omega-3 znajdziecie też m.in. w Zobacz więcej
przEKOnseczki
przEKOnseczki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przEKOnseczki
chleb na kwasie chlebowym

chleb na kwasie chlebowym 76

składniki: (na dwa chleby mniejsze lub jeden bardzo duży) - 500 g maki z pełnej przemiału - 400 ml kwasu chlebowego naturalnego - 3 łyżki miodu - 50 g drożdży - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki mąki pszennej Zobacz więcej
Pijecie kwas z buraków – zdrowy, probiotyczny napój? My staramy się pić go codziennie i bardzo nam smakuje. Przygotowałam już kilka wariantów buraczanego fermentu, a opisałam jak dotąd podstawowy Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Piernik na kwasie chlebowym

Piernik na kwasie chlebowym 26

Tak się zakręciłam w tym roku, że w listopadzie nie znalazłam chwili, by nastawić piernik staropolski. Będę więc ratować się innymi piernikami, które nie potrzebują leżakowania i są miękkie od razu. Zobacz więcej
Robienie domowych chlebów uzależnia, chce się robić coraz to nowe z różnymi dodatkami. Swoją przygodę z domowym pieczywem można zacząć od łatwiejszych chlebów na drożdżach a z czasem zacząć piec Zobacz więcej
Oryginalna zupa, podawana w rodzinnej miejscowości mojego dziadka jako pierwsza potrawa wigilijna. Intensywna w smaku i aromatyczna. Można przygotować bez żeberek, jednak w moich okolicach potrawy na Zobacz więcej
Zielona woda z fikocyjanem, chlorofilem i niezbędnymi kwasami Czytaj więcej » Zobacz więcej
Ten chleb jest po prostu rewelacyjny. Robiłam go dwa razy (w ciągu dwóch dni :) i zdecydowanie jestem jego fanką. Za pierwszym razem trochę improwizowałam, połączyłam kilka przepisów. Chleb nie był Zobacz więcej
Eksperymentów w domowej piekarni ciąg dalszy:) Zazwyczaj dodaję do ciasta wodę i miód, ale spróbowałam zastąpić je kwasem chlebowym. Jestem bardzo zadowolona z efektu - chleb smakuje wspaniale. Już Zobacz więcej
Chleb w którym jedynym "mokrym" składnikiem jest kwas z ogórków kiszonych. Dzięki jego dodatkowi smakuje "prawie" jak chleb na zakwasie ;) Skórka jest niezwykle, bardzo przyjemnie, chrupiąca. Środek Zobacz więcej