chleb młodości

BliskoMichy
BliskoMichy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blisko Michy
Śniadanie

Śniadanie 150

3
Jeśli zdarzają Wam się takie dni, kiedy macie rano czas na coś więcej niż złapana w locie bułka poparzona kawą, to zróbcie sobie takie grzanki. Chleb, albo dowolne pieczywo (może być nie pierwszej Zobacz więcej
Tosty z serem, smak mojego dzieciństwa. Pora wiec wrócić do lat młodości i zrobić sobie coś pysznego. Oczywiście musiałem trochę pokombinować, ale efekt wyszedł niesamowity. Kromki posmarowałem Zobacz więcej
Chleb niech żyje! Tylko samotny wygląda tak samotnie. . Jesień jest, orzechy pod nogami turlają się. Zróbmy coś pożytecznego, usuńmy je z drogi. Zróbmy coś pożytecznego, dla ciała, podniebienia i Zobacz więcej
Łatwy i szybki sposób na ciekawą pastę do chleba, która zachwyca kolorem i smakiem. PASTA Z BOBU: 1 szkl bobu 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy Bób gotujemy w osolonej Zobacz więcej
Mika L.
Mika L. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na Grabinie
Dzień Dobry :)

Dzień Dobry :) 192

0
Na Dzień Dobry, dla Was i dla mnie :) dwa kawałki......jeden muzyczny, bardzo przeze mnie lubiany, nie pierwszej już młodości, ale tak pasujący do cieplutkiego wiosennego poranka! ...a drugi to Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm: Mija młodość jak woda. Agnieszka Osiecka U mnie w formie bułeczek. Przepis pochodzi z książki Jima Lahey’a “My bread”. Przepisy Lahey’a są bardzo proste. Można je szybko Zobacz więcej
Dzisiaj kolejna moja propozycja smarowidła do chleba o lekko orzechowym smaku. Smak ten jest przełamany suszonymi pomidorami. Jeżeli lubicie bardziej wyraziste smaki możecie do niej dodać kawałek Zobacz więcej
Zaczynam serię przepisów, przywodzących na myśl smaki dzieciństwa … Smaki dzieciństwa i najpiękniejsze wspomnienia ( albo wcale nie najpiękniejsze ) , które kojarzą mi się z latami mojej młodości ( Zobacz więcej
pełnoziarnistej (zawiera znacznie więcej witamin, błonnika, żelaza, nasyconych kwasów tłuszczowych i białka w porównaniu do zwykłej mąki pszennej) , której u mnie przewaga z powodu częstego pieczenia Zobacz więcej
Nie mogło być inaczej - skoro Światowy Dzień Chleba to będzie przepis na chleb, który ostatnio najczęściej gości na naszym stole. Robi się go szybko, wystarczy tylko dzień wcześniej dokarmić zakwas. Zobacz więcej
Drożdżowe....to ciasto, które zawsze będzie mi się kojarzyć z moją babcią. Upieczone w formie typu wieniec - w czasach mojej młodości jedynie z rodzynkami i kruszonką, do tego odrobina masła i pyszne Zobacz więcej
czemu mój organizm otrzymuje porcję zdrowia już o poranku. Awokado samo w sobie nie posiada smaku, niemniej idealnie pasuje jako dodatek do innych dań. Świetnie komponuje się na kanapkach. Składniki Zobacz więcej
czemu mój organizm otrzymuje porcję zdrowia już o poranku. Awokado samo w sobie nie posiada smaku, niemniej idealnie pasuje jako dodatek do innych dań. Świetnie komponuje się na kanapkach. Składniki Zobacz więcej
, olej Omega Green przeznaczony jest do spożywania wyłącznie na zimno. Doskonale smakuje z sałatką ze świeżych warzyw, która może być sycącym i zdrowym śniadaniem lub kolacją. Można go wykorzystać Zobacz więcej
do końca i na jabłko rzucił się po wyjściu. Oraz na chlebek turecki, z którego jednak wcześniej wydłubał wszystkie rodzynki. Taki chlebek za czasów mej młodości (gdy jeszcze nie byłam ani stara, ani Zobacz więcej
z kwasem foliowym i wit. PP. Również takim eliksirem młodości jest oliwa z pierwszego tłoczenia. Aby śniadanie nie było zbyt nudne jako dodatek polecam jajko na okoliczność zbliżających się Świąt Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
TAPENDA
Kleikowe ciasteczka do kawy

Kleikowe ciasteczka do kawy 82

0
Początkowo kawa była napojem elitarnym, ale od XVIII w. stała się bardziej popularna i łatwiej dostępna. Pamiętam opowieści Babci Wandzi o polskim zwyczaju picia kawy świeżo mielonej drewnianym lub Zobacz więcej
zapachem. Wersja oleju stosowana w kosmetyce tłoczona jest na zimno ze świeżych ziaren. Ma on kolor jaśniejszy od tego, który można wykorzystać w kuchni. Więcej na temat niezwykłych właściwości oleju Zobacz więcej
Początkowo kawa była napojem elitarnym, ale od XVIII w. stała się bardziej popularna i łatwiej dostępna. Pamiętam opowieści Babci Wandzi o polskim zwyczaju picia kawy świeżo mielonej drewnianym Zobacz więcej