chleb na 3 zaczynach

Zapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem na drożdżowy chleb bezglutenowy , tym razem bardziej wymagającym ... Ale przepysznym Do dzieła !!! : Zaczyn , który robimy dzień wcześniej wieczorem : Zobacz więcej
Ciabatta robiona w trochę nietypowy sposób - cała mąka użyta do wypieku jest tu wprowadzona w postaci zaczynu biga. Biga to rodzaj sztywnego zaczynu, służącego do wypieku pieczywa typu włoskiego, Zobacz więcej
Puszysty, elastyczny, bardzo regularny i gładki miąższ. Do tego chrupiąca skórka i ciekawy składnik w postaci piwa, którego absolutnie nie czuć. Ten bochenek zachowuje świeżość przez dobre kilka dni. Zobacz więcej
Na blogu jest już przepis naciabattę, ale tą stosunkowo szybką w przygotowaniu(klik). Dzisiaj również ten rodzaj pieczywa,choć w nieco bardziej wymagającej wersji- na zaczynie biga. Zaczyn potrzebuje Zobacz więcej
Długość przepisu może zniechęcać - wydaje się, jakby zrobienie tego chleba było strasznie czasochłonne. Ale tak naprawdę jest to typowy przepis z kilkunastogodzinną fermentacją zaczynu, autolizą i 2 x Zobacz więcej
Odkąd moja kolekcja mąk się powiększyła, wzrosł także mój apetyt na chleby, które wymagają większego zaangażowania ze strony piekącego;) Ten przepis zaintrygował mnie, bo zaczyn dokarmia się jak Zobacz więcej
Pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam się bułkami z piekarni GSu. Były mięsiste, z chrupiącą skórką i syte. Wystarczyło posmarować je masłem. Po zjedzeniu jednej człowiek miał dość. Zresztą dziś też Zobacz więcej
Żytnio-pszenny chleb na zaczynie poolish - Pieczywo - lekkonatalerzu - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU lekkonatalerzu Żytnio-pszenny chleb na zaczynie poolish (25.11.2016)Torcik Zobacz więcej
Lubię piec chleb. Zagniatam, składam ciasto i potem czekam z niecierpliwością na efekt. Czy tym razem też się uda? Czy będzie miał chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze o dużych oczkach tak, jak lubię? Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Chleb na zaczynie poolish

Chleb na zaczynie poolish 451

Oglądając odcinek programu Bake off ale ciacho zaciekawił mnie zaczyn poolish. Zaczęłam szperać w internecie, znalazłam przepis nastawiłam wieczorem zaczyn. Muszę przyznać, że chleb wyszedł Zobacz więcej
Przedstawiam Wam moją kolejną propozycję na chleb żytni - tym razem na zaczynie 3-stopniowym. Jeśli możecie poczekać na chlebek dzień dłużej lub jeśli macie mało zakwasu - ten przepis Wam się Zobacz więcej
Miałam wielką ochotę spróbować tego chlebka. To głównie przez zachętę autorki przepisu, która w swojej książcze napisała, że smakuje podobnie do chleba na zakwasie. Nigdy nie robiłam wypieku na Zobacz więcej
Przy wypiekaniu tego chleba nie mogło mnie zabraknąć. Kiedy Amber zgłosiła w styczniowej piekarni pumpernikiel to byłam pewna, że muszę go upiec. oryginalny przepis – klik! Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 Zobacz więcej
Do pieczenia pumpernikla przymierzałam się od jakiegoś czasu. I nadażyła się świetna okazja, Ania Kamińska autorka bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała upieczenie domowego pumpernikla w Piekarni Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Pumpernikiel na zaczynie

Pumpernikiel na zaczynie 19

W Nowy Rok wchodzimy z nasząpiekarnią u Amberz pysznym domowym pumperniklem. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale Zobacz więcej
Od niedawna własnoręcznie piekę chleb na zakwasie. Wcześniej smakowałam domowy chleb u teściowej, która po mistrzowsku wypieka równego rodzaju chleby. To właśnie teściowa podzieliła się ze mną Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
pumpernikiel na zaczynie

pumpernikiel na zaczynie 23

Domowym pumperniklu to główny bohater styczniowej piekarni Amber. Jest to chleb bardzo charakterystyczny i szczególny, tociemny chleb bogatym w błonnik, prawdopodobnie mającym rodowód w Niemczech. Aby Zobacz więcej
Latem robię sporo przetworów, aby zimą móc cieszyć się ich smakiem. Bardzo lubię paprykę dlatego robię ją w zalewie octowej, w formie pasty paprykowej i sosu. Pastę paprykową wykorzystuję jako sos do Zobacz więcej
Korzystałem z przepisu na bagietki opublikowanego przez Siergieja z blogaХЛЕБ & ХЛЕБ, na podstawie książkiFrédérica Laclosa"Le pain l'envers du decor" . Poolish jest jednym z pierwszych zaczynów Zobacz więcej
Lato to pracowity dla mnie czas , poświęcam sporo czasu na robienie przetworów na zimę. Ale zimą cieszy mnie gdy idę do spiżarni i wyciągam słoik z domową pachnącą konfiturą. Konfitura i frużelina są Zobacz więcej