chleb na 3 zaczynach

Ciabatta robiona w trochę nietypowy sposób - cała mąka użyta do wypieku jest tu wprowadzona w postaci zaczynu biga. Biga to rodzaj sztywnego zaczynu, służącego do wypieku pieczywa typu włoskiego, Zobacz więcej
Zapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem na drożdżowy chleb bezglutenowy , tym razem bardziej wymagającym ... Ale przepysznym Do dzieła !!! : Zaczyn , który robimy dzień wcześniej wieczorem : Zobacz więcej
Puszysty, elastyczny, bardzo regularny i gładki miąższ. Do tego chrupiąca skórka i ciekawy składnik w postaci piwa, którego absolutnie nie czuć. Ten bochenek zachowuje świeżość przez dobre kilka dni. Zobacz więcej
Długość przepisu może zniechęcać - wydaje się, jakby zrobienie tego chleba było strasznie czasochłonne. Ale tak naprawdę jest to typowy przepis z kilkunastogodzinną fermentacją zaczynu, autolizą i 2 x Zobacz więcej
Odkąd moja kolekcja mąk się powiększyła, wzrosł także mój apetyt na chleby, które wymagają większego zaangażowania ze strony piekącego;) Ten przepis zaintrygował mnie, bo zaczyn dokarmia się jak Zobacz więcej
Na blogu jest już przepis naciabattę, ale tą stosunkowo szybką w przygotowaniu(klik). Dzisiaj również ten rodzaj pieczywa,choć w nieco bardziej wymagającej wersji- na zaczynie biga. Zaczyn potrzebuje Zobacz więcej
Przedstawiam Wam moją kolejną propozycję na chleb żytni - tym razem na zaczynie 3-stopniowym. Jeśli możecie poczekać na chlebek dzień dłużej lub jeśli macie mało zakwasu - ten przepis Wam się Zobacz więcej
Miałam wielką ochotę spróbować tego chlebka. To głównie przez zachętę autorki przepisu, która w swojej książcze napisała, że smakuje podobnie do chleba na zakwasie. Nigdy nie robiłam wypieku na Zobacz więcej
Pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam się bułkami z piekarni GSu. Były mięsiste, z chrupiącą skórką i syte. Wystarczyło posmarować je masłem. Po zjedzeniu jednej człowiek miał dość. Zresztą dziś też Zobacz więcej
Latem robię sporo przetworów, aby zimą móc cieszyć się ich smakiem. Bardzo lubię paprykę dlatego robię ją w zalewie octowej, w formie pasty paprykowej i sosu. Pastę paprykową wykorzystuję jako sos do Zobacz więcej
Dzisiaj z przygotowanego 3 etapowo zaczynu z mąki żytniej razowej typ 2000 upiekłam chleb pszenny. O godz. 13.00 do miski wlałam 250 g świeżego zaczynu, wcześniej go zamieszałam.Następnie do miski z Zobacz więcej
Od niedawna własnoręcznie piekę chleb na zakwasie. Wcześniej smakowałam domowy chleb u teściowej, która po mistrzowsku wypieka równego rodzaju chleby. To właśnie teściowa podzieliła się ze mną Zobacz więcej
Lubię piec chleb. Zagniatam, składam ciasto i potem czekam z niecierpliwością na efekt. Czy tym razem też się uda? Czy będzie miał chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze o dużych oczkach tak, jak lubię? Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
CHLEB        NA       ZACZYNIE

CHLEB NA ZACZYNIE 332

Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Lato to pracowity dla mnie czas , poświęcam sporo czasu na robienie przetworów na zimę. Ale zimą cieszy mnie gdy idę do spiżarni i wyciągam słoik z domową pachnącą konfiturą. Konfitura i frużelina są Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Chleb na zaczynie poolish

Chleb na zaczynie poolish 459

Oglądając odcinek programu Bake off ale ciacho zaciekawił mnie zaczyn poolish. Zaczęłam szperać w internecie, znalazłam przepis nastawiłam wieczorem zaczyn. Muszę przyznać, że chleb wyszedł Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Chleb na dwóch zaczynach

Chleb na dwóch zaczynach 120

Ten chlebek piekłam już kilka razy i jest znakomity. Znalazłam go u Tatter ale ostatnio jest odmowa dostępu do jej bloga więc jeśli Wam się uda to do niej zajrzyjcie. Dziś opiszę Wam moją wersję, z Zobacz więcej
Uwielbiam piec chleb, taki domowy, pachnący. Nie ma nic smaczniejszego, a ten zapach w całym domu. Są to dla mnie wyjątkowe chwile, od razu przypomina mi się dzieciństwo i chleb pieczony przez moją Zobacz więcej
Bastet
Bastet Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Miód - Mleko - Cynamon
Chleb na zaczynie piwnym

Chleb na zaczynie piwnym 125

Na ten chleb czekałam 35 godzin. Tak, zgadza się. Po przełożeniu ciasta do foremki włożyłam chleb do lodówki. Było już późno, a nie chciało mi się czekać aż wyrośnie i piec w nocy. Zaglądam rano do Zobacz więcej
kasiekw
kasiekw Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kasiekw gotuje
chleb na zaczynie

chleb na zaczynie 154

Lubię domowy chleb, choć rzadko mam okazję go wypiekać. Chyba brakuje mi zaangażowania, szczególnie dlatego, że u nas w domu chleba mało się spożywa. Mam jednak kilka chlebowych sprawdzonych Zobacz więcej