chleb na 3 zaczynach

Odkąd moja kolekcja mąk się powiększyła, wzrosł także mój apetyt na chleby, które wymagają większego zaangażowania ze strony piekącego;) Ten przepis zaintrygował mnie, bo zaczyn dokarmia się jak Zobacz więcej
Długość przepisu może zniechęcać - wydaje się, jakby zrobienie tego chleba było strasznie czasochłonne. Ale tak naprawdę jest to typowy przepis z kilkunastogodzinną fermentacją zaczynu, autolizą i 2 x Zobacz więcej
Przedstawiam Wam moją kolejną propozycję na chleb żytni - tym razem na zaczynie 3-stopniowym. Jeśli możecie poczekać na chlebek dzień dłużej lub jeśli macie mało zakwasu - ten przepis Wam się Zobacz więcej
Miałam wielką ochotę spróbować tego chlebka. To głównie przez zachętę autorki przepisu, która w swojej książcze napisała, że smakuje podobnie do chleba na zakwasie. Nigdy nie robiłam wypieku na Zobacz więcej
W misce umieszczam 250 g zaczynu 3-etapowego z mąki żytniej razowej typ 2000. W szklance w 100 g wody rozpuszczam czubatą łyżkę soli morskiej i 1 łyżeczkę cukru. Do miski z zaczynem wsypuję 300 g mąki Zobacz więcej
Przygotowanie zaczynu to kilka technik. Ja do pieczenia chleba wykorzystuję technikę 3-etapową. Na czym ona polega? Mianowicie, wyjmuję z lodówki swój świeżo wyhodowany zakwas lub ten odłożony do Zobacz więcej
Dzisiaj z przygotowanego 3 etapowo zaczynu z mąki żytniej razowej typ 2000 upiekłam chleb pszenny. O godz. 13.00 do miski wlałam 250 g świeżego zaczynu, wcześniej go zamieszałam.Następnie do miski z Zobacz więcej
Wczoraj z wykorzystaniem 3-etapowego zaczynu upiekłam chleb pszenny. Do jego przygotowania wykorzystałam 250 g zaczynu, 300 g wody, 500 g mąki pszennej typ 650, sól morską. Sposób wykonania chleba Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
z cukrem pudrem
zakwas na żur

zakwas na żur 78

1
Po co kupować, kiedy możemy zrobić sami? :) 100 gramów mąki żytniej razowej ( typ 2000) skórki razowego chleba ( okrojone z dwóch kwadratowych kromeczek) 3 - 4 ząbki czosnku 4 szklanki wody Mąkę Zobacz więcej
Składniki: 20g drożdży 1 łyżeczka cukru 100g mleka 150g wody 400g mąki 100g orkiszu 1 łyżeczka soli 25g oliwy Z drożdży, ,leka, wody i cukru zrobić zaczyn. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Graham z automatu

Graham z automatu 2047

1
Piekłam już chleb graham w foremce keksowej, graham z pestkami dyni bez formy, a teraz postanowiłam zrobić ten sam chleb w automacie. Wypiek z maszyny różnił się od tego z piekarnika. Był mniej zbity Zobacz więcej
mum
mum Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mum tworzy
Chleb na drożdżach

Chleb na drożdżach 388

1
Czwartek rano, Boże Ciało, czas zrobić śniadanie. Otwieram chlebak - a tam pusto! Cóż... sklepy zamknięte, więc czas zrobić szybki chleb. Składniki: 500g mąki 25g drożdży 250ml ciepłej wody 1 łyżeczka Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Chleb pszenno warzywny

Chleb pszenno warzywny 44

1
Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem a potem wlać wodę, dodać sól i 3 łyżki mąki oraz olej i wymieszać. Zostawić zaczyn do porośnięcia. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w drobniutką Zobacz więcej
Pestki słonecznika w tym chlebie są chrupiące i smakowite. Naprawdę polecam. Zaczyn: 100 g zakwasu żytniego szklanka mąki żytniej razowej szklanka letniej wody Wszystko razem wymieszać i zostawić na Zobacz więcej
Smaki dzieciństwa po raz kolejny, do tego masło albo dżemik i bajkowe doznania dla podniebienia. Składniki Zaczyn: 1 szklanka zakwasu żytniego szklanka mąki żytniej razowej szklanka letniej wody Zobacz więcej
Chlebek jest miękki, aromatyczny i znika błyskawicznie. Składniki Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu żytniego szklanka mąki żytniej razowej szklanka letniej wody wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 Zobacz więcej
do wyrośnięcia. Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól, otręby Zobacz więcej
Tym razem chleb z mąkami pełnoziarnistymi - pszenną i żytnią. Jednak dzięki temu, że połowa zawartości mąki w chlebie to mąka chlebowa, nie jest typowo ciężkim, razowym chlebem i można go piec bez Zobacz więcej
BaBka
BaBka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pożeraczka
Chleb pszenno orkiszowy

Chleb pszenno orkiszowy 99

0
Jestem w szale pieczenia chleba. Mam kolejny ciąg Dziś orkiszowo- pszenny z odrobiną jogurtu. Potrzebujesz: 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mąki orkiszowej, 1/2 szklanki mleka, 15 gdrożdży Zobacz więcej
Prawdziwy, wiejski, domowy chleb z masłem. Nie tylko zdrowy, bo bez konserwantów, ale przede wszystkim smaczny. Przypominający smak dzieciństwa! Zaczyn ze słoika+ 1 szklanka mąki na żurek lub graham+ Zobacz więcej