chleb na piwie bez drożdży

Z pewnością nie każdy z Was lubi lub też ma ochotę piec chleby na drożdżach. Oczywiście alternatywą są te na zakwasie, ale nie każdy jest w posiadaniu zakwasu, a jego samodzielne wyhodowanie to nie Zobacz więcej
Pyszny pszenny chleb na piwie. Chrupiący z zewnątrz i puszysty w środku. Bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga zakwasu ani zaczynu z drożdży. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i ulubionym Zobacz więcej
Kiedy w domu nie ma pieczywa, ale jest piwo, może to nasuwać niekoniecznie pozytywne wnioski ;). Ale jeżeli jest mąka i jest piwo, to - jak się okazuje - może być i chleb, przy niewielkim nakładzie Zobacz więcej
Składniki na 2 bochenki: 100 g kaparów wraz z zalewą 300 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży No i bez większej filozofii mieszamy wszystkie składniki w misce. I wyrabiamy Zobacz więcej
Chleb razowy na ciemnym piwie z syropem klonowym Bardzo chrupiąca skórka, pyszny, wilgotny (ale nie kleisty) miąższ, piękny zapach (w końcu piwo i syrop klonowy robią swoje) ...tak można w wielkim Zobacz więcej
Wspaniały chlebek mi się udał! Piwny, na ciemnej Fortunie miodowej. Puszysty, wilgotny, bardzo aromatyczny, o delikatnym piwnym zapachu. Pyszny! Nie sądziłam, że chleb na piwie może być taki Zobacz więcej
Czy często zdarza się Wam, że w domumacie tylkochleb, ale brak pomysłu i produktów na przygotowanie kanapki? Moja propozycja przygotowania domowego chleba z farszem z serka śmietankowego i suszonych Zobacz więcej
Moje drugie podejście do chleba z dodatkiem piwa. Piekłam taki już kiedyś. Ten jest zupełnie inny. Nie jestem pewna, czy nie jest to najlepszy chleb, jaki dotąd udało mi się upiec. Idealnie chrupiący Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
para w kuchni
Zakwasowiec z resztkami

Zakwasowiec z resztkami 61

0
Pierwsze warzenie piwa obfitowało w sporą ilość wysłodzin. Dużo poszło na kompost, ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała urozmaicić ziarnami po piwie swojego domowego chleba. I wyszło bardzo Zobacz więcej
Nie jestem piwoszem. To właściwie mało powiedziane, piwa po prostu nie cierpię. Do wielu rzeczy w dorosłym życiu zdążyłam się przekonać, jednak to mi po prostu nie podchodzi. Potrafię jednak docenić Zobacz więcej
Podjęłam kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik, tym razem Maria podała przepis na piwny chleb. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie piekł pierwszy raz to bez problemu sobie Zobacz więcej
Uzależniłam się. Hmmm... Uzależniona jestem od dawna. Bo zdaję sobie sprawę, że nie potrafię bez niego żyć. Choć zdarza się, że robię sobie przerwę. Takie odstawienie na jakiś czas. Mówię mu wtedy Zobacz więcej
, delikatny, o podłużnych dziurkach. Jest tak dobry, że mimo późnej godziny naprawdę nie mogłam się powstrzymać i zjadłam kromkę… czy dwie. Piwo nie jest wyczuwalne w smaku, ale wpływa na świetną Zobacz więcej
Pancerka
Pancerka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Marshmallows
Chleb na piwie

Chleb na piwie 288

0
Po dłuższej przerwie i błogim lenistwie wracam do gotowania i blogowania stęskniona. Choć nie powiem miło też było pałaszować coś co przygotowały Inne niż moje ręce :) Zaczynam chlebem. Bo nie ma to Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na wspaniałą przekąskę do piwa lub po prostu do pochrupania przy dobrym filmie. Rewelacyjne z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami czy oliwkami i oliwą. Polecam! Zobacz więcej
Już od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienia chleba bez drożdży- na sodzie i w tym przypadku na piwie. Chleb wyszedł smaczny, choć jestem raczej zwolenniczką tradycyjnych drożdżowych chlebów lub Zobacz więcej
przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". Składniki: * Zainspirował mnie przepis z książki "Smakowite Zobacz więcej
Nie ma nic smaczniejszego nad kromkę chleba. Swoją przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam około 3 lat temu. Początkowo były to bochenki na samych drożdżach a na samo słowo zakwas włosy stawały mi dęba. Zobacz więcej
przykryty ściereczką na 1 godzinę. 4. Po tym czasie mieszamy ponownie, następnie przekładamy do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Wierzch chleba także posypujemy otrębami. Zobacz więcej
30 g świeżych drożdży lub 21 suszonych 30 g miodu lub cukru 30 g soli 1 kg mąki600 ml ciepłej wody ( przepisie na chleb piwny zmieniamy wodę na piwo)Mąka do podsypania Etap I Rozpuść drożdże razem z Zobacz więcej