chleb na zakwasie bez drożdży

Tedi
Tedi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turkusowa Kropka
Chleb bez drożdży i zakwasu

Chleb bez drożdży i zakwasu 3650

1
{{headerMessage}}
Zażegnałam mały kryzys. Nie kupiłam na weekend chleba z myślą, że w niedziele upiekę. I tak wchodzę w niedzielę do kuchni, patrzę, a tu nie ma drożdży. Do sklepu mi się iść za bardzo nie chciało, więc Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mamy rok 2014 a w piekarniach ciężko dostać chleb bez drożdży! Nie sądziłam, że takie rzeczy są możliwe, a jednak ..... Na szczęście wszytko można zrobić samemu smaczne, pachnące i wiemy co mamy w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wiem, że tytuł przepisu brzmi dziwnie. Trzy razy bez.. :) Chleb bez zakwasu, bez mąki i bez drożdży nie może przecież wyjść dobry, a tu jeszcze, że jakimś cudem gryczany :) Otóż może wyjść dobry i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Dlaczego? Bo rośnie bez zakwasu czy drożdży, jest zwarty, nie kruszy się zbytnio, ładnie się kroi i jest pyszny! Składniki na dużą keksówkę (30 cm x 11 cm): 1 litrowy słoik ziaren orkiszu, 1/3 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ufff ale długi tytuł, ale trzeba było pochwalić się techniką ;) Przepis pochodzi z książki "Chleb" Hamelmana, ale trochę w nim zamieszałam. To znaczy właściwie to nie zamieszałam do niego drożdży, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
No i okazuje się, że piekarz wcale nie musi mieć mąki na brodzie Dość długo szukałam odpowiedniego pieczywa dla siebie. Osoby chore na kandydozę, tak jak ja, powinny ze swojej diety wykluczyć produkty Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wszystkie suche składniki oprócz rodzynek. Dodajemy olej, miód oraz wodę i wyrabiamy mikserem do momentu, aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Ciasto ma być gęste, ale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki słonecznika łuskanego Przygotowanie: Do miski wrzucamy składniki mąki,otręby,proszek do pieczenia,cukier,sodę i sól. Następnie dodajemy jajko i mleko. Wrzucamy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mieszając dodajemy w kolejności: bazylię, rozgnieciony czosnek, sól, wodę, sok z cytryny. Przekładamy powstałą masę do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki. Chleb Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb pełen ziaren, to jeden z pierwszych chlebów, od których zaczynałam swoją przygodę z wypiekaniem chlebów na zakwasie. Jest on z olbrzymią ilością ziaren, dlatego nazwałam go "ziarno przy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w oku dodawał: Nie, no, pyszny on jest. Mogę sobie jeszcze kromkę ukroić? Nie będzie to problemem? I w taki sposób Krzysiek na trzeci dzień sam piekł u nas chleb, nie przerywając przy tym swojej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis pochodzi z www.pracowniawypiekow.blogspot.com :) Lekko go zmodyfikowałam, miałam bardzo aktywny zakwas, chleb urósł mi w niecałe 3 godziny.Piekłam ten chleb już wiele razy, nie było takiego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chyba nic nie smakuje lepiej w pochmurny poranek niż ciepły, domowy chleb. Zdecydowanie częściej powinnam go piec ( dziś w planach mam kolejny, trochę inny ). Ten przepis jest mieszanką kilku innych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny chlebek z piekarni "Nocny Orkisz". Uwielbiam tworzyć nowe receptury, i choć ten chlebek zupełnie nowy nie jest, to dostosowałam go do mniejszych form. Kiedyś piekłam go w jednej dużej i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Pachnie przepięknie, lekko orzechowo i ma przyjemnie chrupiącą skórkę. A najlepsze, że chlebek robi się głównie z jednego składnika - kaszy. Żadnej mąki, drożdży, mleka, zakwasu! Jest zatem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Inspiracją do pieczenia chleba jaglanego był przepis Matki Smakoterapii. Został on uproszczony i dopasowany do zaleceń dietetycznych naszego lekarza. Taka wersja jest idealna na śniadanie dla całej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w temperaturze ok 180-190 stopni, chleb kroimy dopiero jak ostygnie, najlepiej na drugi dzień ( jeśli natomiast nie przeszkadza wam, że chleb może się kruszyć to można jeść od razu jak przestygnie) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na ten chleb dostałam od Mamy, która znalazła go w jakiejś gazecie:) Nieco przypominał znany pewnie wszystkim "chleb zmieniający życie", który też kiedyś robiłam [klik]. Tamten składał się Zobacz więcej
Rafal
Rafal Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Się Gotuje
Chleb z mąki z Prosa

Chleb z mąki z Prosa 1001

0
{{headerMessage}}
Tak na szybko bez zakwasu. Do miski wlałem ciepłą wodę; tyle żeby już nie dolewać. Dodałem 15g suchych drożdży, łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, 200g pestek słonecznika. W miarę po tyle samo mąki z Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Pszenny słonecznikowy

Pszenny słonecznikowy 136

0
{{headerMessage}}
300g mąki pszennej 400g maki pszennej razowej 50g aktywnego zakwasu żytniego 400 ml wody 10g drożdży 1 łyżka soli ziarna słonecznika Ciasto zagniatamy i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Zobacz więcej