chleb na zakwasie bez drożdży

Zażegnałam mały kryzys. Nie kupiłam na weekend chleba z myślą, że w niedziele upiekę. I tak wchodzę w niedzielę do kuchni, patrzę, a tu nie ma drożdży. Do sklepu mi się iść za bardzo nie chciało, więc Zobacz więcej
Mamy rok 2014 a w piekarniach ciężko dostać chleb bez drożdży! Nie sądziłam, że takie rzeczy są możliwe, a jednak ..... Na szczęście wszytko można zrobić samemu smaczne, pachnące i wiemy co mamy w Zobacz więcej
Wiem, że tytuł przepisu brzmi dziwnie. Trzy razy bez.. :) Chleb bez zakwasu, bez mąki i bez drożdży nie może przecież wyjść dobry, a tu jeszcze, że jakimś cudem gryczany :) Otóż może wyjść dobry i Zobacz więcej
Ufff ale długi tytuł, ale trzeba było pochwalić się techniką ;) Przepis pochodzi z książki "Chleb" Hamelmana, ale trochę w nim zamieszałam. To znaczy właściwie to nie zamieszałam do niego drożdży, Zobacz więcej
na zakwasie, ale przyznam, że powoli zaczynało mi ono bokiem wychodzić. Przejadłam się i tyle. Kombinowanie w domu z zakwasem raczej mi nie wychodziło, zaczęłam więc szukać w necie przepisów na chleb Zobacz więcej
wszystkie suche składniki oprócz rodzynek. Dodajemy olej, miód oraz wodę i wyrabiamy mikserem do momentu, aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Ciasto ma być gęste, ale Zobacz więcej
2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki słonecznika łuskanego Przygotowanie: Do miski wrzucamy składniki mąki,otręby,proszek do pieczenia,cukier,sodę i sól. Następnie dodajemy jajko i mleko. Wrzucamy Zobacz więcej
mieszając dodajemy w kolejności: bazylię, rozgnieciony czosnek, sól, wodę, sok z cytryny. Przekładamy powstałą masę do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki. Chleb Zobacz więcej
Chleb pełen ziaren, to jeden z pierwszych chlebów, od których zaczynałam swoją przygodę z wypiekaniem chlebów na zakwasie. Jest on z olbrzymią ilością ziaren, dlatego nazwałam go "ziarno przy Zobacz więcej
od instrukcji piekarnika piec na 1/3 piekarnika od dołu (druga półka): (generalnie nowe piekarniki) 8-10 minut w 250-270C, potem zmniejszyć na 200C i piec jeszcze 40 minut, po czym zostawić w Zobacz więcej
Przepis pochodzi z www.pracowniawypiekow.blogspot.com :) Lekko go zmodyfikowałam, miałam bardzo aktywny zakwas, chleb urósł mi w niecałe 3 godziny.Piekłam ten chleb już wiele razy, nie było takiego Zobacz więcej
Chyba nic nie smakuje lepiej w pochmurny poranek niż ciepły, domowy chleb. Zdecydowanie częściej powinnam go piec ( dziś w planach mam kolejny, trochę inny ). Ten przepis jest mieszanką kilku innych Zobacz więcej
Kolejny chlebek z piekarni "Nocny Orkisz". Uwielbiam tworzyć nowe receptury, i choć ten chlebek zupełnie nowy nie jest, to dostosowałam go do mniejszych form. Kiedyś piekłam go w jednej dużej i Zobacz więcej
. Pachnie przepięknie, lekko orzechowo i ma przyjemnie chrupiącą skórkę. A najlepsze, że chlebek robi się głównie z jednego składnika - kaszy. Żadnej mąki, drożdży, mleka, zakwasu! Jest zatem Zobacz więcej
Inspiracją do pieczenia chleba jaglanego był przepis Matki Smakoterapii. Został on uproszczony i dopasowany do zaleceń dietetycznych naszego lekarza. Taka wersja jest idealna na śniadanie dla całej Zobacz więcej
w temperaturze ok 180-190 stopni, chleb kroimy dopiero jak ostygnie, najlepiej na drugi dzień ( jeśli natomiast nie przeszkadza wam, że chleb może się kruszyć to można jeść od razu jak przestygnie) Zobacz więcej
Przepis na ten chleb dostałam od Mamy, która znalazła go w jakiejś gazecie:) Nieco przypominał znany pewnie wszystkim "chleb zmieniający życie", który też kiedyś robiłam [klik]. Tamten składał się Zobacz więcej
Rafal
Rafal Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Się Gotuje
Chleb z mąki z Prosa

Chleb z mąki z Prosa 760

0
Tak na szybko bez zakwasu. Do miski wlałem ciepłą wodę; tyle żeby już nie dolewać. Dodałem 15g suchych drożdży, łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, 200g pestek słonecznika. W miarę po tyle samo mąki z Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Pszenny słonecznikowy

Pszenny słonecznikowy 98

0
300g mąki pszennej 400g maki pszennej razowej 50g aktywnego zakwasu żytniego 400 ml wody 10g drożdży 1 łyżka soli ziarna słonecznika Ciasto zagniatamy i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Zobacz więcej
marta10
marta10 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyspa marty
Nocne piecznie chleba

Nocne piecznie chleba 117

0
Bardzo długa droga przede mną do pieczenia perfekcyjnego chleba, ale początki są obiecujące.Ten chlebek jest na zakwasie żytnim z dodatkiem drożdży. Pomieszałam mąkibiała pszenna chlebowa,razowai Zobacz więcej