chleb na zakwasie bez drożdży

Zażegnałam mały kryzys. Nie kupiłam na weekend chleba z myślą, że w niedziele upiekę. I tak wchodzę w niedzielę do kuchni, patrzę, a tu nie ma drożdży. Do sklepu mi się iść za bardzo nie chciało, więc Zobacz więcej
Mamy rok 2014 a w piekarniach ciężko dostać chleb bez drożdży! Nie sądziłam, że takie rzeczy są możliwe, a jednak ..... Na szczęście wszytko można zrobić samemu smaczne, pachnące i wiemy co mamy w Zobacz więcej
Wiem, że tytuł przepisu brzmi dziwnie. Trzy razy bez.. :) Chleb bez zakwasu, bez mąki i bez drożdży nie może przecież wyjść dobry, a tu jeszcze, że jakimś cudem gryczany :) Otóż może wyjść dobry i Zobacz więcej
Ufff ale długi tytuł, ale trzeba było pochwalić się techniką ;) Przepis pochodzi z książki "Chleb" Hamelmana, ale trochę w nim zamieszałam. To znaczy właściwie to nie zamieszałam do niego drożdży, Zobacz więcej
No i okazuje się, że piekarz wcale nie musi mieć mąki na brodzie Dość długo szukałam odpowiedniego pieczywa dla siebie. Osoby chore na kandydozę, tak jak ja, powinny ze swojej diety wykluczyć produkty Zobacz więcej
Obecnie na co dzień nie jadam zwykłego chleba, a bezglutenowy, „sklepowy” w ogóle mi nie smakuje. Od dawna słyszałam o chlebku gryczanym, przymierzałam się do niego równie długo, aż wreszcie dzisiaj Zobacz więcej
2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki słonecznika łuskanego Przygotowanie: Do miski wrzucamy składniki mąki,otręby,proszek do pieczenia,cukier,sodę i sól. Następnie dodajemy jajko i mleko. Wrzucamy Zobacz więcej
Jeśli nie lubicie kaszy gryczanej to prawdopodobnie w tej wersji okaże się, że będzie Wam smakować. Chlebek gryczany świetnie się sprawdza nie tylko jako dodatek do śniadań, ale i do obiadów. Zobacz więcej
Chleb pełen ziaren, to jeden z pierwszych chlebów, od których zaczynałam swoją przygodę z wypiekaniem chlebów na zakwasie. Jest on z olbrzymią ilością ziaren, dlatego nazwałam go "ziarno przy Zobacz więcej
od instrukcji piekarnika piec na 1/3 piekarnika od dołu (druga półka): (generalnie nowe piekarniki) 8-10 minut w 250-270C, potem zmniejszyć na 200C i piec jeszcze 40 minut, po czym zostawić w Zobacz więcej
Przepis pochodzi z www.pracowniawypiekow.blogspot.com :) Lekko go zmodyfikowałam, miałam bardzo aktywny zakwas, chleb urósł mi w niecałe 3 godziny.Piekłam ten chleb już wiele razy, nie było takiego Zobacz więcej
Chyba nic nie smakuje lepiej w pochmurny poranek niż ciepły, domowy chleb. Zdecydowanie częściej powinnam go piec ( dziś w planach mam kolejny, trochę inny ). Ten przepis jest mieszanką kilku innych Zobacz więcej
Kolejny chlebek z piekarni "Nocny Orkisz". Uwielbiam tworzyć nowe receptury, i choć ten chlebek zupełnie nowy nie jest, to dostosowałam go do mniejszych form. Kiedyś piekłam go w jednej dużej i Zobacz więcej
. Pachnie przepięknie, lekko orzechowo i ma przyjemnie chrupiącą skórkę. A najlepsze, że chlebek robi się głównie z jednego składnika - kaszy. Żadnej mąki, drożdży, mleka, zakwasu! Jest zatem Zobacz więcej
Inspiracją do pieczenia chleba jaglanego był przepis Matki Smakoterapii. Został on uproszczony i dopasowany do zaleceń dietetycznych naszego lekarza. Taka wersja jest idealna na śniadanie dla całej Zobacz więcej
w temperaturze ok 180-190 stopni, chleb kroimy dopiero jak ostygnie, najlepiej na drugi dzień ( jeśli natomiast nie przeszkadza wam, że chleb może się kruszyć to można jeść od razu jak przestygnie) Zobacz więcej
Przepis na ten chleb dostałam od Mamy, która znalazła go w jakiejś gazecie:) Nieco przypominał znany pewnie wszystkim "chleb zmieniający życie", który też kiedyś robiłam [klik]. Tamten składał się Zobacz więcej
Rafal
Rafal Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Się Gotuje
Chleb z mąki z Prosa

Chleb z mąki z Prosa 891

0
Tak na szybko bez zakwasu. Do miski wlałem ciepłą wodę; tyle żeby już nie dolewać. Dodałem 15g suchych drożdży, łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, 200g pestek słonecznika. W miarę po tyle samo mąki z Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Pszenny słonecznikowy

Pszenny słonecznikowy 123

0
300g mąki pszennej 400g maki pszennej razowej 50g aktywnego zakwasu żytniego 400 ml wody 10g drożdży 1 łyżka soli ziarna słonecznika Ciasto zagniatamy i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Zobacz więcej
marta10
marta10 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyspa marty
Nocne piecznie chleba

Nocne piecznie chleba 136

0
Bardzo długa droga przede mną do pieczenia perfekcyjnego chleba, ale początki są obiecujące.Ten chlebek jest na zakwasie żytnim z dodatkiem drożdży. Pomieszałam mąkibiała pszenna chlebowa,razowai Zobacz więcej