chleb na zakwasie i drożdżach

Zażegnałam mały kryzys. Nie kupiłam na weekend chleba z myślą, że w niedziele upiekę. I tak wchodzę w niedzielę do kuchni, patrzę, a tu nie ma drożdży. Do sklepu mi się iść za bardzo nie chciało, więc Zobacz więcej
gabioza
gabioza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
menudnia
Chleb na zakwasie i drożdżach

Chleb na zakwasie i drożdżach 1431

0
Składniki: zaczyn: 60 g zakwasu żytniego 80 g mąki typ 480 85 g wody ciasto właściwie: cały zaczyn 30 g mąki żytniej 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej ( typ 480 ) 5 g świeżych Zobacz więcej
Kolejny raz postanowiłam się zmierzyć z tematem domowego chleba i zrobić, poza sprawdzonym już chlebem na zakwasie żytnim, także chleb z dodatkiem drożdży. W przypadku chlebów na zakwasie, wiem jakie Zobacz więcej
jest Kliknij i ździw się Anna Ciesielska Anna Ciesielska Anna Ciesielska Pobierz , przeczytaj i ugotuj Co gotowaćjak czasu brak .... uwielbiam... uwielbiam.... 174 smacznei szybkie przepisy Łączna Zobacz więcej
Naprodukowałam trochę za dużo zakwasu i postanowiłam go utylizować w przyjemny dla nas sposób. Jako że należę do osób mało cierpliwych, szukałam szybkiego przepisu na chleb. Natejstronie znalazłam Zobacz więcej
jednogarnkowe zupy na słodko koktajle bez mięsa Zainspiruj się Wrażenia kulinarne Ciekawostki Chleb na zakwasie czy na drożdżach? Chleb na zakwasie czy na drożdżach? Monika •Listopad 15, Zobacz więcej
koktajle bez mięsa Zainspiruj się Wrażenia kulinarne Ciekawostki Chleb na zakwasie czy na drożdżach? Chleb na zakwasie czy na drożdżach? Monika •Listopad 15, 2014Ciekawostki, Wrażenia kulinarne Co Zobacz więcej
Prosty chleb wiejski na zakwasie idrożdżach Prosty chleb w stylu wiejskim, pachnący i smaczny. Nie wymaga pracochłonnego robienia tradycyjnego zakwasu. Ma chrupiącą skórkę. Przepis pochodzi od Zobacz więcej
Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 1 płaska łyżeczka soli 300 g wody 8 g świeżych drożdży 150 g zakwasu pszennego Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć gęste. Przykryj ściereczką Zobacz więcej
Ostatnio modne są pojedynki, np. Pascal kontra Okrasa, no więc zapragnęłam być przez chwilę modna i wymyśliłam własny pojedynek. Potrzebowałam dwa bochenki chleba na imprezę. Wiadomo, że chleb na Zobacz więcej
Stosik przepisów na chleb, odłożony "do realizacji" wcale się nie zmniejsza pomimo, że ciągle jakiś piekę. Ze względu na to, że chleby są czasochłone i wymagają obserwacji zazwyczaj piekę w sobotę. I Zobacz więcej
Całkiem niedawno upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie. I choć podobało mi się jego przygotowywanie, to jednak pracy i czekania było dużo. Pomyślałam więc, że chętnie piekłabym taki niemaszynowy Zobacz więcej
Wszystkie składniki przełożyłam do miski, wymieszałam, przykryłam ściereczką i odstawiłam w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Chleb właściwy: cały zaczyn 500 g mąki pszennej T 550 500 g Zobacz więcej
W lato na różnego rodzaju jarmarkach, targach, dożynkach i innych straganach można kupić prawdziwy, pachnący zakwasem chleb. Zatęskniłam za takim pachnącym chlebem. Dawno nie piekłam chleba w domu, Zobacz więcej
smaczny chlebek. Sądzę, że spodoba się szczególnie tym osobom, które preferują chleby dość proste i bez dodatków. Chleb pszenno – żytni na zakwasie i drożdżach Składniki: Zaczyn: 360 g mąki Zobacz więcej
Niedawno kupiłam sobie książkę "Domowa piekarnia" Małgosi Zielińskiej i zaczynam testować przepisy. Zaczęłam od tego okrągłego chlebka z dziurą w środku. Chleb wyszedł bardzo smaczny, miękki, a Zobacz więcej
Kolejny chleb:) Tym razem na zakwasie i drożdżach! Muszę wam powiedzieć, że bardzo polubiłam go, bo z ciastem mi się bardzo dobrze pracowało, a chleb po upieczniu ma dużo dziur ( które uwielbiam). Zobacz więcej
na zakwasie, ale przyznam, że powoli zaczynało mi ono bokiem wychodzić. Przejadłam się i tyle. Kombinowanie w domu z zakwasem raczej mi nie wychodziło, zaczęłam więc szukać w necie przepisów na chleb Zobacz więcej
Mamy rok 2014 a w piekarniach ciężko dostać chleb bez drożdży! Nie sądziłam, że takie rzeczy są możliwe, a jednak ..... Na szczęście wszytko można zrobić samemu smaczne, pachnące i wiemy co mamy w Zobacz więcej
Mieszany chleb ze zwartym miąższem, regularnymi dziurkami i co najważniejsze bardzo prosty do przygotowania. Ciasto fermentuje przez około 4 godziny i po drugim wyrobieniu ciasta i pół godzinie Zobacz więcej