chleb na zakwasie i piwie

Kolejna propozycja do powstania której punktem wyjścia był przepis na chleb z prażonymi płatkami owsianymi. Tym razem wodę zdecydowałam sie podmienić na piwo guinness i powiem Wam że wyszło super :) Zobacz więcej
walorów smakowych ten bochenek jest w czołówce. Problemem jednak jest czas, którego potrzebuje on na wyrośnięcie. Tym samym, zapracowanym polecam wypróbować go w weekend. Sowy i nocne marki mogą Zobacz więcej
robienie zakwasu piwnego, tyle, że ja zrobiłam z ciemnego piwa. Puszczając wodze fantazji komplikując nieco wykonanie chleba .. bałam się czy mi w ogóle coś z tego wyjdzie.. Z bijącym sercem Zobacz więcej
polskich, podobnie brzmiących do rosyjskich. Da się tak rozmawiać nawet dwie godziny ;) I na koniec tych rozważań przepis na piwny chleb. Na zakwasie – z dużą ilością, bo czasem chce się gdzieś zużyć Zobacz więcej
Pierwszy chleb, który oprócz bułek, nie piekłam na zakwasie. Zostało trochę piwa, którego mój Mąż nie wypił i postanowiłam je wykorzystać. Chleb jest długo świeży, do kilku dni, ma ciekawy smak i Zobacz więcej
joanna2114
joanna2114 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kulinarnyplaczabaw
I po urlopie...

I po urlopie... 258

0
A ponieważ było bardzo urokliwie i smacznie to Wam pokarzę.... Tak udało mi się przyjechać wprost na Jarmark na którym były wszelkie pyszności... sery.. w różnej postaci.. Rarytasy z Podlasia czyli Zobacz więcej
Tym razem wariacja na temat chleba piwno-cebulowego. Wprowadzone zmiany: - zakwas 3 fazowy, - piwo ciemne koźlak, - po wymieszaniu składników ciasto wyrastało przez noc przykryte folią spożywczą, - Zobacz więcej
Chleb mieszany na zaczynie piwnym (źródło: Mirabbelka, strona: chleb.info.pl) zaczyn: 200g butelkowego jasnego piwa 100g maki żytniej chlebowej b 2-3 łyżki ( 50g) zakwasu żytniego Piwo podgrzewamy, Zobacz więcej
Prosty chleb wiejski. Upiekłam go na kamieniu do pizzy i wyszedł naprawdę fajny. Muszę popracować jeszcze nad skórką, chciałabym żeby była taka chrupiąca i odpryskująca, nie wiem czy to kwestia mąki Zobacz więcej
, w cytrynie w grzanym piwie, ostrych kremowych zupach i w dyni. Póki ją jeszcze mam :) PIECZONA DYNIA Z CHILLI i grzankami z chleba na zakwasie 30 dag dyni 1.5 łyżeczki pasty z chilli 2 łyżli oliwy z Zobacz więcej
Pyszny pszenny chleb na piwie. Chrupiący z zewnątrz i puszysty w środku. Bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga zakwasu ani zaczynu z drożdży. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i ulubionym Zobacz więcej
« Chleb mieszany na zakwasie Pieczarki w ciescie Jakis czas temu byly tu na blogu pieczarki panierowane. Teraz w ciescie- rownie smaczne, choc byc moze mnie jednak bardziej przypadly do gustu Zobacz więcej
a.grey
a.grey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia
Chleb z piwem

Chleb z piwem 140

0
Chleb z piwem, mąką pszenną, mąką żytnią i słodem. Miękki środek, chrupiąca skórka; pyszny!! 300 g mąki pszennej, chlebowej 150 g mąki żytniej 50 g mąki pszennej, razowej 1 i 1/2 łyżeczki soli Zobacz więcej
Aga
Aga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pichcę sobie
Chleb piwno-cebulowy

Chleb piwno-cebulowy 29

1
Moja fascynacja chlebem trwa... Przed nami sporo przepisów. Składniki: 350g zakwasu 800g mąki żytniej 720 650ml piwa pszenicznego 2 cebule 2 łyżeczki soli Wykonanie: Cebulę kroimy w dużą kostkę i Zobacz więcej
Czy to na drożdżach czy na zakwasie każdy chleb ma swoich wielbicieli. Ja pokochałam ten robiony na zakwasie, dlatego dzisiaj kolejny przepis na taki chleb. Tym razem z dodatkiem ciemnego piwa. Zobacz więcej
Okiem Tosi (instagram @tochabrocha, snapchat tochabrocha) pierożki w kolorach tęczy| piwo, precle i brodacze| rarytasy w thai parku| do wyboru, do koloru| salami mascarpone| śniadaniujemy z Zobacz więcej
Zakwas mój dojrzał...:) pienił się jakby miał wściekliznę, pachniał jak niepasteryzowane piwo i wyglądał jak breja, ale zadanie swoje spełnia;) Robiłam z tego przepisu (klik). A pierwszy chleb Zobacz więcej
Maß Bier- kuflem piwa o pojemnosc 1 l oraz z Bauernbrot- chlebem zytnim na zakwasie. Paste te chetnie zjada sie rowniez w Austrii, gdzie kartofle nazywaja sie Erdapfel, czyli doslownie jablko z ziemi Zobacz więcej
Chleb razowy na ciemnym piwie z syropem klonowym Bardzo chrupiąca skórka, pyszny, wilgotny (ale nie kleisty) miąższ, piękny zapach (w końcu piwo i syrop klonowy robią swoje) ...tak można w wielkim Zobacz więcej
którzy uczestniczyli w akcji chciałam serdecznie podziękować. Dzięki Wam zebrało się sporo nowych receptur na pyszne, aromatyczne chleby. Ja już zawijam rękawy i biorę się do pieczenia. Tylko który Zobacz więcej