chleb na zakwasie płynnym

Chleb pszenny na płynnym zakwasie w różnych wersjach jest na moim blogu jako Chleb Oliwkowy i Chleb Południowy. Jestem zachwycona tą recepturą Hamelmana. Jest skomponowana idealnie. Nie trzeba dużego Zobacz więcej
Tost(y?)* z żółtym serem,szynką, jajkiem sadzonym** i szczypiorkiem keczup, ogórek, pomidor, sałata *z domowego chleba na zakwasie z suszoną żurawiną (nasza miłość z mamą, żurawina musi być Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia dla nowicjuszy
Zakwas na żurek

Zakwas na żurek 74

0
Prawdziwy, tradycyjny śląski żur musi być zrobiony na domowym zakwasie. Co prawda znam kilka (ze dwie) firmy, które robią dobry zakwas, ale co domowe, to domowe. Weź: 5 - 6 łyżek (czubatych) mąki Zobacz więcej
smażenia Banana umieszczam w płaskiej miseczce i rozgniatam widelcem, by powstała z niego płynna masa. Wbijam jajko, dodaję szczyptę soli i ubijam je ze sobą trzepaczką do lekkiego spienienia. Zobacz więcej
stopni. Formę lub blachę smarujemy oliwą i układamy kiełbaski, a następnie smarujemy je obficie glazurą. Pieczemy 45 min, i co 15 min smarujemy kiełbaski glazurą. Podajemy na gorąco z musztardą, Zobacz więcej
Zgodnie z obietnicą zamieszczam kolejny dzień z moich zmagań, z przygotowania zakwasu. Mój zakwas zaczyna żyć własnym życiem i powoli rośnie :) Składniki: 100g mąki żytniej razowej typ 2000 100ml Zobacz więcej
Choć zdecydowanie wolę ciemne chlebki, ten przypadl mi do gustu. Jest prosty i nie wymaga przygotowania zaczynu. Chlebek wychodzi sprężysty z chrupiącą,grubą skórką (przynajmniej pierwszego dnia), a Zobacz więcej
250 g mąki graham typ 1850 350 g mąki pszennej typ 450 1 szk aktywnego zakwasu żytniego 5 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 szk letniej wody 6 łyżek oleju rzepakowego 1/2 szk Zobacz więcej
Chleby piekę praktycznie co tydzień, zmieniając proporcje mąki i dodatki. Nie wszystko zapisuję i nie wszystko fotografuję, ten jednak smakował mi wyjątkowo, więc postanowiłam zamieścić go na blogu, Zobacz więcej
CytrynowaKuchnia
CytrynowaKuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CytrynowaKuchnia
Domowy Chleb

Domowy Chleb 148

1
Już od bardzo długiego czasu sama piekę chleb zazwyczaj z zakwasu, jednak dzisiaj chciałam się podzielić nowym przepisem. Chleb ma chrupiącą skórkę, jest puszysty i o niebo lepszy od kupnego. Zobacz więcej
Chwilę odpoczywam po Świętach od słodkości. Dzisiaj niesamowity chleb z kiszonymi ogórkami, które nadają mu lekką kwaśność, prawie jak w chlebie na zakwasie. Bardzo smaczny, najlepszy jeszcze Zobacz więcej
Bruschetta! Włoska przystawka! Grzanka! W swej tradycyjnej formie,jako danie prostych rolników,plantatorów oliwek z południa Włoch, podawana z roztartym czosnkiem i oliwą. Robiona z opiekanego nad Zobacz więcej
migdały w malakserze na płynną masę. Polecam do takich pysznych grzanek, owsianek, placków. Tosty (chleb graham na zakwasie) masło migdałowe, miód dżem truskawkowy, serek wiejski, masło migdałowe Zobacz więcej
Mój zakwas ma dopiero miesiąc, więc jeszcze dodałem drożdży. Ale chleb ma smak prawdziwego chleba na zakwasie. Ładnie wyrósł, jest wilgotny, lekko kwaskowaty w smaku - taki smak chleba pamiętam z Zobacz więcej
Nowy pyszny chleb. Piekłam go z mojej ulubionej książki Jeffreya Hamelmana. Szczerze mówiąc wypieki z tej książki zawsze się udają. Ten chleb jest na prawdę bardzo dobry, smakuje tak jak ten z Zobacz więcej
na patelni wyłożonej pergaminem. Na suchej patelni grillowej ułóż grubą kromkę dobrego chleba na zakwasie i doprowadź do stanu aby z obu stron była chrupka, jednak środek zachował sprężystość. Zobacz więcej
Agiatis
Agiatis Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja kulinarna przygoda
Chleb pszenny

Chleb pszenny 284

0
Dzisiaj dzień chleba, więc wpis takowy musi być. Popełniłam chlebek pszenny z dodatkiem masła i mleka. Jest bardzo smaczny, skórka chrupka, delikatna, środek miękki lekko wilgotny;) Przepis pochodzi z Zobacz więcej
Były już różne chleby, więc teraz kolej wypadła na chleb na zakwasie ziemniaczany. Dziś byłam na giełdzie i akurat było stoisko ze zwykłym chlebem na zakwasie. I mój syn młodszy syn stwierdził, że Zobacz więcej
Zakwas na prawdziwy polski żur Zróbcie sobie sami tę kwintesencję polskiej kuchni i broń Boże nie kupujcie żurków czy barszczy w proszku! Dobrym zamiennikiem są także płynne zakwasy do żurów czy Zobacz więcej