chleb na zakwasie płynnym

{{headerMessage}}
Chleb pszenny na płynnym zakwasie w różnych wersjach jest na moim blogu jako Chleb Oliwkowy i Chleb Południowy. Jestem zachwycona tą recepturą Hamelmana. Jest skomponowana idealnie. Nie trzeba dużego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tost(y?)* z żółtym serem,szynką, jajkiem sadzonym** i szczypiorkiem keczup, ogórek, pomidor, sałata *z domowego chleba na zakwasie z suszoną żurawiną (nasza miłość z mamą, żurawina musi być Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia dla nowicjuszy
Zakwas na żurek

Zakwas na żurek 93

0
{{headerMessage}}
Prawdziwy, tradycyjny śląski żur musi być zrobiony na domowym zakwasie. Co prawda znam kilka (ze dwie) firmy, które robią dobry zakwas, ale co domowe, to domowe. Weź: 5 - 6 łyżek (czubatych) mąki Zobacz więcej
radioactive
radioactive Obserwuj blogaObserwujesz bloga
poranne-zamotanie.blogspot.com
357.

357. 84

0
{{headerMessage}}
smażenia Banana umieszczam w płaskiej miseczce i rozgniatam widelcem, by powstała z niego płynna masa. Wbijam jajko, dodaję szczyptę soli i ubijam je ze sobą trzepaczką do lekkiego spienienia. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
stopni. Formę lub blachę smarujemy oliwą i układamy kiełbaski, a następnie smarujemy je obficie glazurą. Pieczemy 45 min, i co 15 min smarujemy kiełbaski glazurą. Podajemy na gorąco z musztardą, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zgodnie z obietnicą zamieszczam kolejny dzień z moich zmagań, z przygotowania zakwasu. Mój zakwas zaczyna żyć własnym życiem i powoli rośnie :) Składniki: 100g mąki żytniej razowej typ 2000 100ml Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Choć zdecydowanie wolę ciemne chlebki, ten przypadl mi do gustu. Jest prosty i nie wymaga przygotowania zaczynu. Chlebek wychodzi sprężysty z chrupiącą,grubą skórką (przynajmniej pierwszego dnia), a Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Chleb pszenno grahamowy z ziarnami

Chleb pszenno grahamowy z ziarnami 51

0
{{headerMessage}}
250 g mąki graham typ 1850 350 g mąki pszennej typ 450 1 szk aktywnego zakwasu żytniego 5 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 szk letniej wody 6 łyżek oleju rzepakowego 1/2 szk Zobacz więcej
{{headerMessage}}
O tym chlebie napisze bardzo krótko - jak dla mnie pyszny. Długo zachowuje świeżość - przynajmniej 4 dni, miękki środek, chrupiąca skórka. Przepis prosty i szybki do wykonania. Skład : 1 i 2/3 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleby piekę praktycznie co tydzień, zmieniając proporcje mąki i dodatki. Nie wszystko zapisuję i nie wszystko fotografuję, ten jednak smakował mi wyjątkowo, więc postanowiłam zamieścić go na blogu, Zobacz więcej
CytrynowaKuchnia
CytrynowaKuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CytrynowaKuchnia
Domowy Chleb

Domowy Chleb 151

1
{{headerMessage}}
Już od bardzo długiego czasu sama piekę chleb zazwyczaj z zakwasu, jednak dzisiaj chciałam się podzielić nowym przepisem. Chleb ma chrupiącą skórkę, jest puszysty i o niebo lepszy od kupnego. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chwilę odpoczywam po Świętach od słodkości. Dzisiaj niesamowity chleb z kiszonymi ogórkami, które nadają mu lekką kwaśność, prawie jak w chlebie na zakwasie. Bardzo smaczny, najlepszy jeszcze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bruschetta! Włoska przystawka! Grzanka! W swej tradycyjnej formie,jako danie prostych rolników,plantatorów oliwek z południa Włoch, podawana z roztartym czosnkiem i oliwą. Robiona z opiekanego nad Zobacz więcej
canette
canette Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taniec Smaków
Tosty z masłem migdałowym

Tosty z masłem migdałowym 82

0
{{headerMessage}}
migdały w malakserze na płynną masę. Polecam do takich pysznych grzanek, owsianek, placków. Tosty (chleb graham na zakwasie) masło migdałowe, miód dżem truskawkowy, serek wiejski, masło migdałowe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mój zakwas ma dopiero miesiąc, więc jeszcze dodałem drożdży. Ale chleb ma smak prawdziwego chleba na zakwasie. Ładnie wyrósł, jest wilgotny, lekko kwaskowaty w smaku - taki smak chleba pamiętam z Zobacz więcej
Kluska800
Kluska800 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Razowa Kromka
Chleb żytni "ULUBIONY"

Chleb żytni "ULUBIONY" 60

3
{{headerMessage}}
Nowy pyszny chleb. Piekłam go z mojej ulubionej książki Jeffreya Hamelmana. Szczerze mówiąc wypieki z tej książki zawsze się udają. Ten chleb jest na prawdę bardzo dobry, smakuje tak jak ten z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na patelni wyłożonej pergaminem. Na suchej patelni grillowej ułóż grubą kromkę dobrego chleba na zakwasie i doprowadź do stanu aby z obu stron była chrupka, jednak środek zachował sprężystość. Zobacz więcej
Agiatis
Agiatis Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja kulinarna przygoda
Chleb pszenny

Chleb pszenny 298

0
{{headerMessage}}
Dzisiaj dzień chleba, więc wpis takowy musi być. Popełniłam chlebek pszenny z dodatkiem masła i mleka. Jest bardzo smaczny, skórka chrupka, delikatna, środek miękki lekko wilgotny;) Przepis pochodzi z Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Chleb ziemniaczany na zakwasie

Chleb ziemniaczany na zakwasie 143

0
{{headerMessage}}
Były już różne chleby, więc teraz kolej wypadła na chleb na zakwasie ziemniaczany. Dziś byłam na giełdzie i akurat było stoisko ze zwykłym chlebem na zakwasie. I mój syn młodszy syn stwierdził, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zakwas na prawdziwy polski żur Zróbcie sobie sami tę kwintesencję polskiej kuchni i broń Boże nie kupujcie żurków czy barszczy w proszku! Dobrym zamiennikiem są także płynne zakwasy do żurów czy Zobacz więcej