chleb na zakwasie z ziarnami

Pyszny chleb Jeffreya Hamelmana na zakwasie z ziarnami. Chleb ma miękki miąższ z dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego oraz chrupiącą skórkę. Dzięki uprażonym ziarnom Zobacz więcej
Pin It Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki. Troszkę go zmieniłam, do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z Zobacz więcej
Dawno o chlebie nie pisałam co? hi hi, uwielbiam piec i Wy o tym już wiecie. Ten chleb jest tak pyszny i puszysty i chrupiącą ma skórkę że może w końcu zachęcę kogoś do upieczenia własnego chleba. Zobacz więcej
Czółko! Drogie dzieci, chciałem się pochwalić moimi kolejnymi chlebowymi wypiekami. Nie będę Was zanudzał ponownym przepisem na chleb czy zakwas, bo to już jest na blogu, ale jest to tylko (albo "aż") Zobacz więcej
Pyszny chlebek na zakwasie żytnim, pełen ziarenek. Upiekłam go z mąki żytniej chlebowej, żytniej razowej i pszennej chlebowej, ale możemy sobie dowolnie mieszać jej proporcje i rodzaje. Chleb ładnie Zobacz więcej
Pyszny chrupiący chlebek z ziarnami na zakwasie żytnim. Bardzo często go piekę, jest ulubionym chlebem mojej rodziny. Nie wymaga zbyt dużo pracy, najbardziej lubię go jeść kiedy jest jeszcze ciepły z Zobacz więcej
Taaaaak, kolejny Hamelman. Ja nie wiem jak to jest możliwe, że każdy Hamelman bije na głowę moje do tej pory ulubione chleby ;) W przepisie jest łamane ziarno żyta i owies, ale, że nie miałam, to Zobacz więcej
Chleb 4 ziarna na zakwasie... Upieczony na bazie mąki pszennej i żytniej razowej. O pysznej, chrupiącej skórce i miękkim środku. Pełny ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni. Zobacz więcej
Zawsze sądziłem, że pieczenie chleba to nie lada sztuka, wymagająca wielkich umiejętności kulinarnych. Do czasu, aż sam spróbowałem. Niektórzy mówią, że najlepiej zakwas wziąć od kogoś, kto już takowy Zobacz więcej
Kolejny chlebek na moim koncie, ale nie byle jaki. Tym razem z dodatkami w środku. Słonecznik, siemię, otręby i płatki owsiane. Z wierzchu widać pestki dyni i czarny sezam. Jest wypchany po brzegi Zobacz więcej
Chleb z ziarnami na zakwasie... Okrągły, pachnący bochenek chleba. Na bazie mąki pszennej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej. Pełen ziaren: słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. O Zobacz więcej
Pestki słonecznika w tym chlebie są chrupiące i smakowite. Naprawdę polecam. Zaczyn: 100 g zakwasu żytniego szklanka mąki żytniej razowej szklanka letniej wody Wszystko razem wymieszać i zostawić na Zobacz więcej
Kolejny, bardzo prosty przepis na chleb na zakwasie. Tym razem z dodatkiem ziaren słonecznika, kaszą bulgur oraz siemieniem lnianym. SKŁADNIKI NA NAMACZANKĘ: (ziarna do namoczenia) 1/2 szklanki Zobacz więcej
Kolejny chleb z książki Hamelmana, z której upiekłam już 8 chlebów, i której recenzję planuję niedługo napisać. Kolejny chleb z dużą ilością ziaren. W związku z również dużą ilością wody ciasto wyszło Zobacz więcej
Wypatrzyłam ten chleb już dawno u Tatteri jak to zwykle bywa... wydrukowałam sobie, wpięłam w segregatorek i... zapomniałam :) Całe szczęście że piekła go niedawno Asieki skutecznie mi o nim Zobacz więcej
Przymierzałam się do tego chleba od dawna, ale ciągle coś stawało na przeszkodzie, żeby zabrać się za pieczenie. Kupiłam już nawet ziarenka - przeleżały w szafce ze dwa miesiące. W końcu Zobacz więcej
Kolejny z naszych chlebów. Na żytnim zakwasie, z trzema rodzajami mąki i dodatkiem ziaren. Kromka takiego chleba, masełko i nowalijki... Smacznego. SKŁADNIKI: (na dwa bochenki) 30 dkg zakwasu żytniego Zobacz więcej
zakwasu (w oryginale 5,5, ale to nawet ciężko odmierzyć...) Całość wymieszać, odstawić na 14-16 godzin. Namoczone ziarno: 41g siemię lniane 34g słonecznik 75g pestki dyni (w oryginale 41g łamane Zobacz więcej
Chlebek wg przepisu z Jeffrey Hamelman "Chleb" - tylko nie wiem dlaczegooryginalny przepis ma w nazwie ...pięcioma ziarnami ?:-) Zakwas: 227g mąki żytniej razowej 190g wody 11g dojrzały zakwas Całość Zobacz więcej
Przepis na dużą keksówkę (32 x 16 cm) chleb wielozbożowy Zaczyn 0,5 szklanki zakwasu żytniego 120 g mąki żytniej razowej 50 g mąki żytniej 3/4 szklanki ciepłej wody Składniki na zakwas mieszamy razem Zobacz więcej