chleb na zakwasie z ziarnami

{{headerMessage}}
Pyszny chleb Jeffreya Hamelmana na zakwasie z ziarnami. Chleb ma miękki miąższ z dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego oraz chrupiącą skórkę. Dzięki uprażonym ziarnom Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pin It Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki. Troszkę go zmieniłam, do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dawno o chlebie nie pisałam co? hi hi, uwielbiam piec i Wy o tym już wiecie. Ten chleb jest tak pyszny i puszysty i chrupiącą ma skórkę że może w końcu zachęcę kogoś do upieczenia własnego chleba. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czółko! Drogie dzieci, chciałem się pochwalić moimi kolejnymi chlebowymi wypiekami. Nie będę Was zanudzał ponownym przepisem na chleb czy zakwas, bo to już jest na blogu, ale jest to tylko (albo "aż") Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszny chlebek na zakwasie żytnim, pełen ziarenek. Upiekłam go z mąki żytniej chlebowej, żytniej razowej i pszennej chlebowej, ale możemy sobie dowolnie mieszać jej proporcje i rodzaje. Chleb ładnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszny chrupiący chlebek z ziarnami na zakwasie żytnim. Bardzo często go piekę, jest ulubionym chlebem mojej rodziny. Nie wymaga zbyt dużo pracy, najbardziej lubię go jeść kiedy jest jeszcze ciepły z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Taaaaak, kolejny Hamelman. Ja nie wiem jak to jest możliwe, że każdy Hamelman bije na głowę moje do tej pory ulubione chleby ;) W przepisie jest łamane ziarno żyta i owies, ale, że nie miałam, to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb 4 ziarna na zakwasie... Upieczony na bazie mąki pszennej i żytniej razowej. O pysznej, chrupiącej skórce i miękkim środku. Pełny ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zawsze sądziłem, że pieczenie chleba to nie lada sztuka, wymagająca wielkich umiejętności kulinarnych. Do czasu, aż sam spróbowałem. Niektórzy mówią, że najlepiej zakwas wziąć od kogoś, kto już takowy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny chlebek na moim koncie, ale nie byle jaki. Tym razem z dodatkami w środku. Słonecznik, siemię, otręby i płatki owsiane. Z wierzchu widać pestki dyni i czarny sezam. Jest wypchany po brzegi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb z ziarnami na zakwasie... Okrągły, pachnący bochenek chleba. Na bazie mąki pszennej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej. Pełen ziaren: słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. O Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pestki słonecznika w tym chlebie są chrupiące i smakowite. Naprawdę polecam. Zaczyn: 100 g zakwasu żytniego szklanka mąki żytniej razowej szklanka letniej wody Wszystko razem wymieszać i zostawić na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny, bardzo prosty przepis na chleb na zakwasie. Tym razem z dodatkiem ziaren słonecznika, kaszą bulgur oraz siemieniem lnianym. SKŁADNIKI NA NAMACZANKĘ: (ziarna do namoczenia) 1/2 szklanki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny chleb z książki Hamelmana, z której upiekłam już 8 chlebów, i której recenzję planuję niedługo napisać. Kolejny chleb z dużą ilością ziaren. W związku z również dużą ilością wody ciasto wyszło Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wypatrzyłam ten chleb już dawno u Tatteri jak to zwykle bywa... wydrukowałam sobie, wpięłam w segregatorek i... zapomniałam :) Całe szczęście że piekła go niedawno Asieki skutecznie mi o nim Zobacz więcej
Evenka
Evenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Arabeska
Domowy chleb z ziarnami na zakwasie

Domowy chleb z ziarnami na zakwasie 90

0
{{headerMessage}}
Przymierzałam się do tego chleba od dawna, ale ciągle coś stawało na przeszkodzie, żeby zabrać się za pieczenie. Kupiłam już nawet ziarenka - przeleżały w szafce ze dwa miesiące. W końcu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny z naszych chlebów. Na żytnim zakwasie, z trzema rodzajami mąki i dodatkiem ziaren. Kromka takiego chleba, masełko i nowalijki... Smacznego. SKŁADNIKI: (na dwa bochenki) 30 dkg zakwasu żytniego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zakwasu (w oryginale 5,5, ale to nawet ciężko odmierzyć...) Całość wymieszać, odstawić na 14-16 godzin. Namoczone ziarno: 41g siemię lniane 34g słonecznik 75g pestki dyni (w oryginale 41g łamane Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chlebek wg przepisu z Jeffrey Hamelman "Chleb" - tylko nie wiem dlaczegooryginalny przepis ma w nazwie ...pięcioma ziarnami ?:-) Zakwas: 227g mąki żytniej razowej 190g wody 11g dojrzały zakwas Całość Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na dużą keksówkę (32 x 16 cm) chleb wielozbożowy Zaczyn 0,5 szklanki zakwasu żytniego 120 g mąki żytniej razowej 50 g mąki żytniej 3/4 szklanki ciepłej wody Składniki na zakwas mieszamy razem Zobacz więcej