chleb na zakwasie z ziarnami

Ostatnio zakwas, a dziś chleb. Piekę go na okrągło. Zmieniam tylko rodzaje mąki i ziaren, aby wagowo się wszystko zgadzało i mam za każdym razem troszkę inny, ale zawsze udany i smaczny chlebek. Poza Zobacz więcej
Wybór przepisu na chleb do wspólnego pieczenia nie jest łatwy… Dlaczego tak jest, mogę napisać po wieloletnim doświadczeniu uczestniczenia i pieczenia z entuzjastami domowej piekarni. Generalnie fanów Zobacz więcej
Kolejny bochenek do wypróbowania dziś polecam. Bochen pełen ziaren i bardzo smaczny. Idealny na kanapki do szkoły czy pracy, ja uwielbiam. Pieczcie razem ze mną i cieszmy się zdrowym pieczywem. Chleb Zobacz więcej
Jeśli szukacie idealnego chleba na Święta, ten chleb razowy na zakwasie z ziarnami to moim zdaniem strzał w dziesiątkę. Dlaczego? Z wielu względów! Zacznijmy od czasu przygotowania - wiadomo, przed Zobacz więcej
Dziś częstuję Was pysznym chlebem, który zawsze się udaje. Do jego wypieku użyłam mąki krupczatki od Młyny Stoisław. Idealnie się do niego nadaje. Chleb długo utrzymuje świeżość, ma idealną strukturę Zobacz więcej
Był przepis na chleb gryczany (klik), był na chleb orkiszowy (klik). Teraz czas na mój ulubiony chleb - mieszany (orkiszowo - gryczany z pestkami dyni, słonecznika i kminkiem). Umieszczam ten wpis, bo Zobacz więcej
O walorach i zaletach domowego chleba już pisałam wielokrotnie. Taki domowy chleb smakuje wybornie zarówno z samym masłem jak też z dobrą wędliną. Warto tu podkreślić dobrą wędliną. Jakiś czas temu Zobacz więcej
Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni | Magiczny Składnik Magiczny składnik Magiczny Składnik Szukaj Menu Close Home Przepisy Magazyn Warsztaty Info youtube tomek@magicznyskladnik.pl +48 668 828 Zobacz więcej
CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ - Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia CIASTA All Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe Ciasto francuskie Ciasto Zobacz więcej
Razowy chleb na zakwasie to pozycja obowiązkowa w mojej kuchni i staram się, żeby go nie brakowało ;) By nie było zbyt monotonnie, ostatnio wróciłam do połączenia mąki żytniej z gryczaną, ale pierwszy Zobacz więcej
Odkąd nauczyłam się piec chleb,to konkubent odmówił spożywania chleba ze sklepu. Wykrzywia się i marudzi. A to, że się kruszy, a że nie pachnie, a że coś tam. Szału można dostać! Chleb jest Zobacz więcej
Ostatnio co dwa dni piekę ten pyszny chleb z żurawiną. Podobno długo pozostaje świeży, ale jeszcze nie udało nam się tego sprawdzić. Prosty przepis, chleb wymaga tylko dłuższego wyrastania - warto Zobacz więcej
Chleb żytni z ziarnami wypiekałam w chlebowej wspólnocie Piekarni Amber. Przepis na ten wypiek wybrał tym razem Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb. Chleb jest bardzo smakowity, przepełniony Zobacz więcej
W końcu zmobilizowałam się do zrobienia domowego pieczywa! Tak się złożyło że na jakiś czas mam zakaz jedzenie pieczywa pszennego, słodzonego, a na sklepowych półkach wszędzie "oszustwa", więc nie Zobacz więcej
Gingergirl
Gingergirl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czuję głód
Chleb na zakwasie z automatu

Chleb na zakwasie z automatu 9846

Pisałam już o swojej przygodzie z maszyną do pieczenia chleba, przy okazji postu o zakwasie. Teraz podzielę się przepisem z którego korzystam. Dziwię się tym, co mówią, że w maszynie nie da się upiec Zobacz więcej
Kolejny z kolekcji pysznych chlebków na zakwasie, które nigdy się nie starzeją, one tylko każdego dnia inaczej smakują... Dzisiaj z okazji Światowego Dnia chleba mam dla Was pyszny chleb Zobacz więcej
Chleby to ostatnio moja pasja:) Od miesiąca piekę je sama ,a nawet pokusiłam się za sprawą Liski z pracowni wypieków zrobić samodzielnie i z nią w porozumieniu pachnący zakwas ,z którego jestem Zobacz więcej
Składniki: Zaczyn: 75 g aktywnego zakwasu żytniego; 75 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 75 g przegotowanej, letniej wody. Ciasto chlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 300 g mąki pszennej Zobacz więcej
Czółko! Drogie dzieci, chciałem się pochwalić moimi kolejnymi chlebowymi wypiekami. Nie będę Was zanudzał ponownym przepisem na chleb czy zakwas, bo to już jest na blogu, ale jest to tylko (albo "aż") Zobacz więcej