chleb na żytnim zakwasie

Wyszło trochę masło maślane czyli jak chleb żytni to tylko na zakwasie żytnim a jak pszenny to tylko na zakwasie pszennym bo nie jest to prawda. Można łączyć zakwas żytni z mąką pszenną czy odwrotnie, Zobacz więcej
Chleb na żytnim zakwasie Składniki: 450 ml zakwasu żytniego 2 szklankimąki żytniej typ 2000 2 szklanki mąki pszennej tortowej 200 ml letniej wody, 1łyżkapłaska soli do smaku, 1 g pieprzu ziołowego Zobacz więcej
Naprawdę długo szukałam idealnego przepisu na chleb, aż w końcu natrafiłam na tę stronę. fantastyczne przepisy, wszystko przejrzyście napisane. Polecam wszystkim, którzy tak jak ja zaczynaja przygodę Zobacz więcej
Tak powoli małymi kroczkami oswajam się z wypiekiem chleba w domu i współpracą z moim zakwasem. I tak oto powstał chleb żytni na zakwasie żytnim 65% i powiem że jest pyszny, a ta chrupiąca skórka Zobacz więcej
Chleb na zakwasie żytnim Bardzo długo szukałam weny żeby upiec ten chleb .Żeby zrobić samodzielnie zakwas i upiec. Żeby był taki prawdziwy, żytni, bez spulchniaczy, smakowych dodatków EEEEEEE.... itd. Zobacz więcej
Od dawna przymierzałam się do zrobienia prawdziwie żytniego chleba - takiego bez dodatku pszenicy. Motywacją okazała się czytana przeze mnie aktualnie książka Julity Bator - "Zamień chemię na Zobacz więcej
Mój ulubiony.Z chrupiącą skórką, a w środku wilgotny. Smakuje jak typowyposki chleb. Pyszny. I co najlepsze - równie dobry na drugi czy trzeci dzień. Polecam! Składniki: 200 g zakwasu żytniego 500 g Zobacz więcej
This Page has moved to a new address: mummy in the kitchen: Chleb pszenny na żytnim zakwasie Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
Prosty chleb na zakwasieżytnim Wyjątkowo smakowity chleb, pachnący, trzymający świeżość przez tydzień (jeśli ktoś wytrzyma i go nie zje…) Jeśli produkujesz zakwas i pieczesz chleb raz w tygodniu to Zobacz więcej
Przepis na małą keksówkę 1227 cm chleb pszenny na zakwasie 150 g aktywnego zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży ( jeżeli mamy dobry zakwas Zobacz więcej
Ten chleb zawierający 65% mąki żytniej, ma pełny smak , aromat i wyjątkowo dobrze się przechowuje. Gdy użyjemy zwykłej mąki chlebowej żytniej sprawimy , że będzie on nieco lżejszy niż w przypadku mąki Zobacz więcej
Na pyszny początek dnia proponuje orkiszowy chleb na żytnim zakwasie. Pyszny i aromatyczny, o miodowym posmaku. A przede wszystkim bardzo zdrowy. Zaczyn 30g aktywnego zakwasu 100g mąki żytniej 2000 90 Zobacz więcej
Za granicą trudno znaleźć dobry chleb ,więc zrobiłam własny . Wcześniej przygotowałam zakwas żytni , który dokarmiałam przez 5 dni .Do chleba dodałam organiczne łuskane nasiona konopi ,które Zobacz więcej
do niej "słabość" odkąd poznałam się z pewną Zosią i wiem, że to Ona jest główną sprawczynią mojej lawendowej fascynacji. Składniki na 2 keksówki: 600 g zakwasu żytniego - płynnego 300 ml wody 200 g Zobacz więcej
Liski i czytając komentarze myślę sobie, że w zasadzie jej chleb i mój to dwie inne bajki, a różnią się tylko zakwasem. Chleb Liski jest naprawdę biały jak w tytule. U mnie, szarawy, trochę wilgotny, Zobacz więcej
Mój pierwszy chleb na zakwasie od niemal dwóch lat! A mały-wielkipowrótdo tego typu pieczywa udał się udał się dzięki Asi, czyli Łasuchowi w Kuchni, która obdarowała mnie Panem Antonim. Między nami Zobacz więcej
Dzisiejszy chleb jest propozycją dla miłośników oliwkowych smaków. To prosty i delikatny chleb pszenny na zakwasie żytnim, który wzbogacony jest o kawałki oliwek. Subtelnie wtapiają się w miąższ Zobacz więcej
Chleb ten upiekłam po raz kolejny, lecz nigdy nie udało mi się go sfotografować. Chleb jest pyszny, lekko gliniasty ( zasługa zakwasu żytniego). Dziś klasycznie z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i Zobacz więcej
Amber mnie sprowokowała do pochwalenia się moim chlebem:-) I oto on. Zakwas na niego dostałam w kwietniu i za każdym razem odkładam na kolejny wypiek. Mogę podzielić się i przy następnym razie odłożyć Zobacz więcej
Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim Pierwszy w mojej karierze chleb orkiszowy i muszę przyznać, że się w nim zakochałam. Pyszny, bardzo aromatyczny. No i na zakwasie, choć z odrobiną drożdży. A na Zobacz więcej