chleb orkiszowy bez wyrabiania

{{headerMessage}}
Z okazji Światowego Dnia Chlebaoprócz moich tradycyjnych chlebków na zakwasie, które piekę przynajmniej raz w tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeden z szybkich i zawsze udających się, smacznych chlebków razowych. Do drożdży nie trzeba dodawać cukru na start, świetnie radzą sobie bez niego. Składniki (na dwa bochenki z niedużych keksówek): 25 Zobacz więcej
Maciejkowa Mama
Maciejkowa Mama Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maciejkowa Mama
Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy 51

2
{{headerMessage}}
ciepłe miejsce na ok. 1h do podwojenia objętości. Ciasto posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 45min. Piekarnik bez termoobiegu (z termoobiegiem 180 stopni) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, szczelnie przykryłam i odstawiłam do wyrastania, w temperaturze pokojowej, na około 4 godziny. Piekłam pierwsze 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sio-smutki
Chleb z 4 mąk (na drożdżach)

Chleb z 4 mąk (na drożdżach) 123

0
{{headerMessage}}
Chleb nasz codzienny, zwyczajny, domowy.A smakuje oczywiście najlepiej na świecie :) Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki graham pszennej 1 szklanka mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- 1 kg mąki pszennej Wrocławskiej (lub 3/4 kg mąki pszennej i 1/4 orkiszowej lub dowolnej) - 1 litr mocno ciepłej wody - drożdże 5 dkg - 4 łyżki stołowe oleju - 1 łyżka stołowa soli Chleb typowo na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wyjąć ostrożnie naczynie z piekarnika, przełożyć wyrośnięty chlebek do góry nogami i włożyć do piekarnika piec przykryty 30min potem zdjąć pokrywę i 15min. Wyjąć i przestudzic na kratce. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od kiedy mam zakwas to co drugi, trzeci dzień piekę chleb. Za każdym razem inny. Teraz akurat mój Mężczyzna miał ochotę na pizzę i dlatego do chleba zażyczył sobie oregano i paprykę :). Mam pytanie: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem autor: marcinh | blog: Grahamka, weka i kajzerka Schrzaniony chleb autor: marcinh | blog: Grahamka, weka i kajzerka Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami Zobacz więcej
Magiczny Kociołek
Magiczny Kociołek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magiczna Kuchnia
Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy 341

1
{{headerMessage}}
pokruszone drożdże (jeśli chcecie mieć 100% pewność że chleb wyrośnie zróbcie rozczyn), ziarna oraz sól. Wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, gęste, lekko zbite ciasto do czasu aż przestanie kleić się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wygrzebane z folderu Składniki 70g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki pszennej razowej orkiszowej 280g mąki pszennej typ 650 10-15g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli ok. 300 ml wody prażone ziarna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
żaroodpornego. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 minut. Rozgrzej piekarnik do 220C. Naczynie ustaw w piekarniku na kratce i piecz przez 35-40 minut bez przykrycia. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bez chleba świat może i by się nie zawalił, ale mój z pewnością nie mógłby bez niego istnieć. Pajda świeżego, chrupiącego chleba z masłem, to coś co jest dla mnie solą życia. Na tegoroczne święto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb ten zauważyłam na blogu Pikles! Od początku wiedziałam, że muszę go spróbować, więc czym prędzej upiekłam, mimo, że rzadko zdobywam się na odwagę pieczenia chlebów bez foremki. A piekę co Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do chleba, nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta i znikam na 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję z maszyny ciasto. Dzielę je na dwie części. Każdą rozwałkowuję na prostokątny placek o Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Chleb na koniec lata. Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i śliwkami. Użyłam śliwek suszonych, ale można użyć też śliwek świeżych. Trzeba tylko uważać przy wyrabianiu ciasta, aby ich nie rozgnieść. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To jeszcze jeden bochenek upieczony tego lata i sfotografowany w pięknym, sierpniowym słońcu. W znakomitej większości składa się z białej mąki orkiszowej. Jest dowodem na to, że z tej mąki, bez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
trochę zbity, ale bardzo smaczny. Na pewno zdrowszy od tego sklepowego. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, warto spróbować i porównać smak. Ze składników wychodzi jeden, średniej wielkości Zobacz więcej
Netka
Netka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Netka w kuchni
Chleb z maką orkiszową

Chleb z maką orkiszową 236

0
{{headerMessage}}
Ten chleb upiekłam z myślą o moich dzieciach.Polubiły ciemne chleby,tylko nie mogą jakoś polubić wszelkiego rodzaju ziarenek w nich:) Tak więc upiekłam tym razem chleb bez "ziarenek" ale za to na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przeżywam jak... nie napiszę...napiszę...nie napiszę...E tam! Napiszę! Przeżywam jak mrówka okres...:)) Nie zrobiłam nic szczególnego bo upiekłam chleb bez zakwasu, z drożdżami z mieszanki mąki, ale i Zobacz więcej