chleb orkiszowy bez wyrabiania

Z okazji Światowego Dnia Chlebaoprócz moich tradycyjnych chlebków na zakwasie, które piekę przynajmniej raz w tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś Zobacz więcej
Jeden z szybkich i zawsze udających się, smacznych chlebków razowych. Do drożdży nie trzeba dodawać cukru na start, świetnie radzą sobie bez niego. Składniki (na dwa bochenki z niedużych keksówek): 25 Zobacz więcej
, szczelnie przykryłam i odstawiłam do wyrastania, w temperaturze pokojowej, na około 4 godziny. Piekłam pierwsze 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni Zobacz więcej
Chleb nasz codzienny, zwyczajny, domowy.A smakuje oczywiście najlepiej na świecie :) Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki graham pszennej 1 szklanka mąki Zobacz więcej
- 1 kg mąki pszennej Wrocławskiej (lub 3/4 kg mąki pszennej i 1/4 orkiszowej lub dowolnej) - 1 litr mocno ciepłej wody - drożdże 5 dkg - 4 łyżki stołowe oleju - 1 łyżka stołowa soli Chleb typowo na Zobacz więcej
wyjąć ostrożnie naczynie z piekarnika, przełożyć wyrośnięty chlebek do góry nogami i włożyć do piekarnika piec przykryty 30min potem zdjąć pokrywę i 15min. Wyjąć i przestudzic na kratce. Zobacz więcej
+ drugie wyrastanie ok.2h+pieczenie 45 min Składniki: - 4 łyżki zakwasu żytniego, - 0,5 kg mąki żytniej typ 720, - szklanka letniej wody ( 250 ml ), - łyżka soli, - łyżka oregano, - pół łyżki papryki Zobacz więcej
na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem autor: marcinh | blog: Grahamka, weka i kajzerka Schrzaniony chleb autor: marcinh | blog: Grahamka, weka i kajzerka Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami Zobacz więcej
Ervisha
Ervisha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magiczna Kuchnia
Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy 251

1
pokruszone drożdże (jeśli chcecie mieć 100% pewność że chleb wyrośnie zróbcie rozczyn), ziarna oraz sól. Wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, gęste, lekko zbite ciasto do czasu aż przestanie kleić się Zobacz więcej
Wygrzebane z folderu Składniki 70g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki pszennej razowej orkiszowej 280g mąki pszennej typ 650 10-15g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli ok. 300 ml wody prażone ziarna Zobacz więcej
żaroodpornego. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 minut. Rozgrzej piekarnik do 220C. Naczynie ustaw w piekarniku na kratce i piecz przez 35-40 minut bez przykrycia. Zobacz więcej
Bez chleba świat może i by się nie zawalił, ale mój z pewnością nie mógłby bez niego istnieć. Pajda świeżego, chrupiącego chleba z masłem, to coś co jest dla mnie solą życia. Na tegoroczne święto Zobacz więcej
Chleb ten zauważyłam na blogu Pikles! Od początku wiedziałam, że muszę go spróbować, więc czym prędzej upiekłam, mimo, że rzadko zdobywam się na odwagę pieczenia chlebów bez foremki. A piekę co Zobacz więcej
do chleba, nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta i znikam na 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję z maszyny ciasto. Dzielę je na dwie części. Każdą rozwałkowuję na prostokątny placek o Zobacz więcej
. Chleb na koniec lata. Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i śliwkami. Użyłam śliwek suszonych, ale można użyć też śliwek świeżych. Trzeba tylko uważać przy wyrabianiu ciasta, aby ich nie rozgnieść. Zobacz więcej
To jeszcze jeden bochenek upieczony tego lata i sfotografowany w pięknym, sierpniowym słońcu. W znakomitej większości składa się z białej mąki orkiszowej. Jest dowodem na to, że z tej mąki, bez Zobacz więcej
Wczoraj przez przypadek dodałam same zdjęcia chleba, bez przepisu, tym razem się poprawiam :) Dzisiaj mam cudowny humor! Pochwalę się Wam, byłam na studiach niestacjonarnej weterynarii, a dzisiaj Zobacz więcej
Netka
Netka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Netka w kuchni
Chleb z maką orkiszową

Chleb z maką orkiszową 233

0
Ten chleb upiekłam z myślą o moich dzieciach.Polubiły ciemne chleby,tylko nie mogą jakoś polubić wszelkiego rodzaju ziarenek w nich:) Tak więc upiekłam tym razem chleb bez "ziarenek" ale za to na Zobacz więcej
Przeżywam jak... nie napiszę...napiszę...nie napiszę...E tam! Napiszę! Przeżywam jak mrówka okres...:)) Nie zrobiłam nic szczególnego bo upiekłam chleb bez zakwasu, z drożdżami z mieszanki mąki, ale i Zobacz więcej
słonecznika do posypania Suche składniki bez cukru i pestek słonecznika wymieszać w dużej misce. Dodać pokruszone drożdże i zasypać cukrem, zalać wodą. Zostawić na chwilę. Wyrobić ciasto ręcznie, Zobacz więcej