chleb orkiszowy bez wyrabiania

{{headerMessage}}
Z okazji Światowego Dnia Chlebaoprócz moich tradycyjnych chlebków na zakwasie, które piekę przynajmniej raz w tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeden z szybkich i zawsze udających się, smacznych chlebków razowych. Do drożdży nie trzeba dodawać cukru na start, świetnie radzą sobie bez niego. Składniki (na dwa bochenki z niedużych keksówek): 25 Zobacz więcej
Maciejkowa Mama
Maciejkowa Mama Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maciejkowa Mama
Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy 76

2
{{headerMessage}}
ciepłe miejsce na ok. 1h do podwojenia objętości. Ciasto posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 45min. Piekarnik bez termoobiegu (z termoobiegiem 180 stopni) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, szczelnie przykryłam i odstawiłam do wyrastania, w temperaturze pokojowej, na około 4 godziny. Piekłam pierwsze 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sio-smutki
Chleb z 4 mąk (na drożdżach)

Chleb z 4 mąk (na drożdżach) 130

0
{{headerMessage}}
Chleb nasz codzienny, zwyczajny, domowy.A smakuje oczywiście najlepiej na świecie :) Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki graham pszennej 1 szklanka mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- 1 kg mąki pszennej Wrocławskiej (lub 3/4 kg mąki pszennej i 1/4 orkiszowej lub dowolnej) - 1 litr mocno ciepłej wody - drożdże 5 dkg - 4 łyżki stołowe oleju - 1 łyżka stołowa soli Chleb typowo na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wyjąć ostrożnie naczynie z piekarnika, przełożyć wyrośnięty chlebek do góry nogami i włożyć do piekarnika piec przykryty 30min potem zdjąć pokrywę i 15min. Wyjąć i przestudzic na kratce. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
+ drugie wyrastanie ok.2h+pieczenie 45 min Składniki: - 4 łyżki zakwasu żytniego, - 0,5 kg mąki żytniej typ 720, - szklanka letniej wody ( 250 ml ), - łyżka soli, - łyżka oregano, - pół łyżki papryki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem autor: marcinh | blog: Grahamka, weka i kajzerka Schrzaniony chleb autor: marcinh | blog: Grahamka, weka i kajzerka Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami Zobacz więcej
Magiczny Kociołek
Magiczny Kociołek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magiczna Kuchnia
Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy 351

1
{{headerMessage}}
objętości, następnie przekładamy do natłuszczonej foremki keksowej. Keksówkę wstawiamy zimnego do piekarnika nastawionego na 180C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 40-50 minut do uzyskania brązowej, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do piekarnika nastawionego na 180C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 40-50 minut do uzyskania brązowej, chrupiącej skórki, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny. Studzimy na kratce. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
żaroodpornego. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 minut. Rozgrzej piekarnik do 220C. Naczynie ustaw w piekarniku na kratce i piecz przez 35-40 minut bez przykrycia. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bez chleba świat może i by się nie zawalił, ale mój z pewnością nie mógłby bez niego istnieć. Pajda świeżego, chrupiącego chleba z masłem, to coś co jest dla mnie solą życia. Na tegoroczne święto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb ten zauważyłam na blogu Pikles! Od początku wiedziałam, że muszę go spróbować, więc czym prędzej upiekłam, mimo, że rzadko zdobywam się na odwagę pieczenia chlebów bez foremki. A piekę co Zobacz więcej
{{headerMessage}}
konfitury z borówek z ... » orkiszowe jagodziankowe ślimaczki Dla Małgosi, mojej koleżanki z pracy, na specjalne życzenie :) Zapytała mnie, czemu nie daję przepisu na ten letni przysmak i faktycznie, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Chleb na koniec lata. Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i śliwkami. Użyłam śliwek suszonych, ale można użyć też śliwek świeżych. Trzeba tylko uważać przy wyrabianiu ciasta, aby ich nie rozgnieść. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To jeszcze jeden bochenek upieczony tego lata i sfotografowany w pięknym, sierpniowym słońcu. W znakomitej większości składa się z białej mąki orkiszowej. Jest dowodem na to, że z tej mąki, bez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wczoraj przez przypadek dodałam same zdjęcia chleba, bez przepisu, tym razem się poprawiam :) Dzisiaj mam cudowny humor! Pochwalę się Wam, byłam na studiach niestacjonarnej weterynarii, a dzisiaj Zobacz więcej
Netka
Netka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Netka w kuchni
Chleb z maką orkiszową

Chleb z maką orkiszową 239

0
{{headerMessage}}
Ten chleb upiekłam z myślą o moich dzieciach.Polubiły ciemne chleby,tylko nie mogą jakoś polubić wszelkiego rodzaju ziarenek w nich:) Tak więc upiekłam tym razem chleb bez "ziarenek" ale za to na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przeżywam jak... nie napiszę...napiszę...nie napiszę...E tam! Napiszę! Przeżywam jak mrówka okres...:)) Nie zrobiłam nic szczególnego bo upiekłam chleb bez zakwasu, z drożdżami z mieszanki mąki, ale i Zobacz więcej