chleb orkiszowy bez zakwasu

osobiście preferuję chleby pełnoziarniste, to i taki jasny-orkiszowy również jest bardzo zdrowy). Chlebki na zakwasie nie mają sobie równych. Wiem co mówię..., kto raz spróbuje chleba na zakwasie, Zobacz więcej
Chleb jest tym co Polacy uwielbiają i sławią go na całym świecie. Czemuż więc nie upiec go samemu i nie ma wtedy konserwantów, ulepszaczy i wkładamy do ciasto to co lubimy najbardziej. Mój dzisiejszy Zobacz więcej
Przepięknie wyrośnięty. Delikatny. Razowy ale nie czuć kwasu. Naprawdę dobry chlebek. Tak sobie pomyślałam, że skoro robi się różne chleby zakwasowe i używa się odpowiedniego zakwasu do danej mąki to Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Orkiszowy zawrót głowy

Orkiszowy zawrót głowy 93

0
Zakwas ten sam, którego użyłam przy wypieku poprzedniego chleba. Mąka na zakwas oczywiście musiała być razowa, ponieważ taka ma więcej energii do fermentacji. Nie mam dokładnych wytycznych wagowych. Zobacz więcej
zakwasu (dokarmionego), 515 ml wody, 350 g mąki pszennej chlebowej, 200 g mąki pszennej, 150 g mąki orkiszowej, 2 i 1/2 łyżeczki soli. Przygotowanie: Wieczorem połączyć zakwas z wodą dodać mąki i Zobacz więcej
Oto moja kolejna propozycja domowego pieczywa – chleb na zakwasie z wieloma ziarnami. Zdrowy, łatwy, pożywny i bardzo ładny. Jedna kromeczka wystarcza, by zaspokoić mały głód. Warto spróbować :) Chleb Zobacz więcej
Dziś kolejna propozycja z serii " Nie mam czasu" czyli chleb z gotowej mieszanki zarobiłam, odstawiałam do wyrośnięcia i upiekłam. Wyszło szybko, sprawnie i smakowicie. Zachęcam do kupowania gotowych Zobacz więcej
200 g zakwasu żytniego 200 g letniej wody 290 g przecieru z dyni 250 g maki orkiszowej, razowej 100 g.mąki żytniej, chlebowej 150 g mąki pszennej, chlebowej garść płatków orkiszowych (dałam jaglane) 2 Zobacz więcej
Zdrowy pełnoziarnisty chleb z ziarnami amarantusa. Na dodatek pieczony w piekarniku, bez maszyny i zakwasu a pomimo tego pyszny i równie wartościowy. Długo zachowuje świeżość, jest dość twardy i Zobacz więcej
- 1 kg mąki pszennej Wrocławskiej (lub 3/4 kg mąki pszennej i 1/4 orkiszowej lub dowolnej) - 1 litr mocno ciepłej wody - drożdże 5 dkg - 4 łyżki stołowe oleju - 1 łyżka stołowa soli Chleb typowo na Zobacz więcej
Każdy ma swój ulubiony przepis na coś. Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami . Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale Zobacz więcej
Od kiedy mam zakwas to co drugi, trzeci dzień piekę chleb. Za każdym razem inny. Teraz akurat mój Mężczyzna miał ochotę na pizzę i dlatego do chleba zażyczył sobie oregano i paprykę :). Mam pytanie: Zobacz więcej
JadziaPepin
JadziaPepin Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w mojej kuchni
Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie 89

0
Bez zagniataniaciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego Zobacz więcej
Na Wielkanocnym stole królują m.in. serniki, babki, pasztety, żurek, jajka pod różnymi postaciami, szynki oraz inne specjały. By łatwiej było odszukać potrawy, które nas interesują, polecam kilka Zobacz więcej
na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem autor: marcinh | blog: Grahamka, weka i kajzerka Schrzaniony chleb autor: marcinh | blog: Grahamka, weka i kajzerka Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami Zobacz więcej
Poleca: Ewa Źródło: Smakowity Chleb Fot. Ewa Dawno dawno temu, kiedy używałam jeszcze maszyny do pieczenia chleba, bałam się mąki razowej. Ani jeden ciemny chleb z maszyny mi nie wyszedł. Ale zakwas Zobacz więcej
Domowy chleb orkiszowy ze słonecznikiem i suszonymi śliwkami posmarowany dżemami brzoskwiniowym oraz rokitnikowym świeży, upieczony przeze mnie chleb z mąki orkiszowej, ryżowej i kukurydzianej na Zobacz więcej
Domowy chleb – to smak i zapach ,którego się nie zapomina. Najlepszy chleb jest na zakwasie, który pięknie spulchnia i zakwasza ciasto. Można się pokusić o domową „hodowlę” zakwasu. Nie jest ani Zobacz więcej
mrowieckaro
mrowieckaro Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zjadłam niebo
71 KANAPKI MOCY

71 KANAPKI MOCY 68

0
Domowy chleb razowy na zakwasie i drożdżach z pestkami, orzechami, otrębami i rozmarynem podany z domowym dżemem truskawkowym oraz ziołowym smalczykiem roślinnym, liśćmi szpinaku, wędliną sojową i Zobacz więcej
Krzepa
Krzepa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fantazje kulinarne
Chleb...

Chleb... 1341

5
do obsypania 30 g orzechów włoskich Mąkę, sóli orzechy wymieszaćrazem. Wlać wodę, zakwas, oliwęi miód. Wszystko dobrze wyrobić ręka ok 10 minut. Ciasto jest dość klejące, ale nie dodawać więcej maki. Zobacz więcej