chleb orkiszowy bez zakwasu

{{headerMessage}}
osobiście preferuję chleby pełnoziarniste, to i taki jasny-orkiszowy również jest bardzo zdrowy). Chlebki na zakwasie nie mają sobie równych. Wiem co mówię..., kto raz spróbuje chleba na zakwasie, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb jest tym co Polacy uwielbiają i sławią go na całym świecie. Czemuż więc nie upiec go samemu i nie ma wtedy konserwantów, ulepszaczy i wkładamy do ciasto to co lubimy najbardziej. Mój dzisiejszy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepięknie wyrośnięty. Delikatny. Razowy ale nie czuć kwasu. Naprawdę dobry chlebek. Tak sobie pomyślałam, że skoro robi się różne chleby zakwasowe i używa się odpowiedniego zakwasu do danej mąki to Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Orkiszowy zawrót głowy

Orkiszowy zawrót głowy 104

0
{{headerMessage}}
takiego chleba upiec bez foremek gdyż gluten w orkiszu ma takie właściwości, że ciast rozlałoby się w piecu na kształt podpłomyków. Jest to chleb, który zachowuje świeżość bardzo długo. Smacznego! Zobacz więcej
zacisze kuchenne
zacisze kuchenne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zacisze kuchenne
Bułki na zakwasie

Bułki na zakwasie 336

3
{{headerMessage}}
zakwasu (dokarmionego), 515 ml wody, 350 g mąki pszennej chlebowej, 200 g mąki pszennej, 150 g mąki orkiszowej, 2 i 1/2 łyżeczki soli. Przygotowanie: Wieczorem połączyć zakwas z wodą dodać mąki i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Oto moja kolejna propozycja domowego pieczywa – chleb na zakwasie z wieloma ziarnami. Zdrowy, łatwy, pożywny i bardzo ładny. Jedna kromeczka wystarcza, by zaspokoić mały głód. Warto spróbować :) Chleb Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś kolejna propozycja z serii " Nie mam czasu" czyli chleb z gotowej mieszanki zarobiłam, odstawiałam do wyrośnięcia i upiekłam. Wyszło szybko, sprawnie i smakowicie. Zachęcam do kupowania gotowych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, szczelnie przykryłam i odstawiłam do wyrastania, w temperaturze pokojowej, na około 4 godziny. Piekłam pierwsze 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zdrowy pełnoziarnisty chleb z ziarnami amarantusa. Na dodatek pieczony w piekarniku, bez maszyny i zakwasu a pomimo tego pyszny i równie wartościowy. Długo zachowuje świeżość, jest dość twardy i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- 1 kg mąki pszennej Wrocławskiej (lub 3/4 kg mąki pszennej i 1/4 orkiszowej lub dowolnej) - 1 litr mocno ciepłej wody - drożdże 5 dkg - 4 łyżki stołowe oleju - 1 łyżka stołowa soli Chleb typowo na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Każdy ma swój ulubiony przepis na coś. Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami . Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od kiedy mam zakwas to co drugi, trzeci dzień piekę chleb. Za każdym razem inny. Teraz akurat mój Mężczyzna miał ochotę na pizzę i dlatego do chleba zażyczył sobie oregano i paprykę :). Mam pytanie: Zobacz więcej
JadziaPepin
JadziaPepin Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w mojej kuchni
Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie 93

0
{{headerMessage}}
Bez zagniataniaciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem autor: marcinh | blog: Grahamka, weka i kajzerka Schrzaniony chleb autor: marcinh | blog: Grahamka, weka i kajzerka Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Poleca: Ewa Źródło: Smakowity Chleb Fot. Ewa Dawno dawno temu, kiedy używałam jeszcze maszyny do pieczenia chleba, bałam się mąki razowej. Ani jeden ciemny chleb z maszyny mi nie wyszedł. Ale zakwas Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Domowy chleb orkiszowy ze słonecznikiem i suszonymi śliwkami posmarowany dżemami brzoskwiniowym oraz rokitnikowym świeży, upieczony przeze mnie chleb z mąki orkiszowej, ryżowej i kukurydzianej na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Domowy chleb – to smak i zapach ,którego się nie zapomina. Najlepszy chleb jest na zakwasie, który pięknie spulchnia i zakwasza ciasto. Można się pokusić o domową „hodowlę” zakwasu. Nie jest ani Zobacz więcej
mrowieckaro
mrowieckaro Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zjadłam niebo
71 KANAPKI MOCY

71 KANAPKI MOCY 69

0
{{headerMessage}}
Domowy chleb razowy na zakwasie i drożdżach z pestkami, orzechami, otrębami i rozmarynem podany z domowym dżemem truskawkowym oraz ziołowym smalczykiem roślinnym, liśćmi szpinaku, wędliną sojową i Zobacz więcej
Krzepa
Krzepa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fantazje kulinarne
Chleb...

Chleb... 1364

6
{{headerMessage}}
Nie wyobrażam sobie domowej kuchni bez domowego chleba. Świeży, pachnący chleb to podstawa domowej kuchni. Uwielbiam zapach domu po pieczeniu chleba. Napełnia mnie spokojemi radością. Czuję się jakbym Zobacz więcej