chleb orkiszowy na zakwasie

Składniki: 300g mąki orkiszowej graham 200g mąki pszennej chlebowej ok. 100ml zakwasu żytniego 1 płaska łyżeczka suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, siemie lniane (garść) 300ml letniej wody Wszystkie Zobacz więcej
Kruche ciasto jabłkowo- ... » Orkiszowy chleb na zakwasie Zwykle brak mi cierpliwości i czasu do pieczenia chlebów na zakwasie bez dodatku drożdży. Ostatnio jednak wymyśliłam sposób by była możliwość Zobacz więcej
Dzisiaj upieklam moj chleb orkiszowy. Jesli tylko mam pod reka make orkiszowa,to mam rowniez ten chleb. Chleb jest bardzo dobry,sprezysty ,dlugo zachowuje swiezosc,bardzo nam smakuje. Dzisiaj troszke Zobacz więcej
Jako, że to mój pierwszy upieczony chleb nie chciałam eksperymentować i skorzystam z przepisu na tejwspaniałej stronieZmieniłam tylko minimalnie dodatki, bo zwyczajnie nie miałam czarnuszki ani Zobacz więcej
chleb? Uwielbiam ten zapach podczas wypieku chleba... jestem głodna! ;) Składniki: na zaczyn: 60 g zakwasu żytniego 80 g mąki orkiszowej 100 g letniej wody Dodatkowo: 275 g letniej wody 2 łyżki Zobacz więcej
Porcja na dużą keksówkę (3515) lub 2 małe (2510) chleb orkiszowy na zakwasie Zaczyn: 3 łyżki zakwasu 500 ml ciepłej wody 1 szklanka mąki orkiszowej drobno mielonej 1 szklanka mąki żytniej razowej Zobacz więcej
Firmowy chleb z Piekarni po godzinach. Ile to lat już minęło od czasu kiedy Tatter, Polka i Margot uczyły nas jak piec chleby? Wtedy w miarę na bieżąco odrabiałam lekcje, a teraz po latach wróciłam od Zobacz więcej
Tydzień pracy nad chlebem zwięczony został sukcesem:) Pierwszy raz naprawdę dobrze wyszedł mi chlebek. Nie wiem, może wcześniej mąka była nie taka, może było za zimno...ale tym razem zakwas pracował Zobacz więcej
Pieczenie chleba w domu to nie jest trudne zadanie a smak i zapach jest niezastąpiony. Muszę Wam powiedzieć, że ja piekę chleb w domu od ponad 2 lat i jak muszę czasami kupić w piekarni to nawet Zobacz więcej
Ten chleb jest przede wszystkim dla miłośników chlebów jasnych. Wymaga dużo cierpliwości i dość dużo czasu, ale naprawdę warto. Ma delikatną, ale jednocześnie chrupiącą skórkę. Wykonany jest z mąki Zobacz więcej
Zdanie czytelników jest dla nas bardzo ważne, dlatego zawsze biorę pod uwagę wszelkiego rodzaju prośby. Wielokrotnie pojawiały się wiadomości i komentarze dotyczące zwykłych chlebów na zakwasie. Zobacz więcej
Chleb orkiszowy na zakwasie... Upieczony na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej i pszennej. Zdrowy, wyrazisty w smaku.Długo pozostaje świeży. Zobacz więcej
Doczekałam się własnych chlebów na zakwasie! Nareszcie mogę się cieszyć ich smakiem i rozkoszować się zapachem świeżego domowego pieczywa.Po nieudanych próbach wyhodowania zakwasu nadszedł ten dzień Zobacz więcej
Dzisiaj jeden z moich ostatnich domowych chlebów na zakwasie (ostatni to razowiec żytni, będzie o nim w następnym poście). Chleb zdecydowanie inny od dotychczas prezentowanych. Duży wkład mąki Zobacz więcej
Kolejny chleb orkiszowy na zakwasie z naszego codziennego menu. Chleb, który pokochali moi domownicy już jakiś czas temu i tak bardzo zauroczył ich swym smakiem, że króluje u nas niezmiennie w Zobacz więcej
Chleb orkiszowy na zakwasie... Pyszny, z chrupiącą skórką. O miękkim, delikatnym wnętrzu. Łatwy w wyrabianiu i formowaniu. Polecam! Składniki: Zaczyn: 100 g zakwasu żytniego; 100 g mąki żytniej (typ Zobacz więcej
Jakiś czas temu na blogu pojawił się w końcu przepis krok po kroku jak przygotować własnoręcznie zakwas orkiszowy. W wielu wpisach już pisałam, że w większości przepisów możliwe jest, aby stosować Zobacz więcej
Nie ma nic lepszego od zapachu świeżo pieczonego chleba. Tak, smak świeżego chleba jest wyjątkowy, ale zapach bije wszystkie inne na głowę. Jest najlepszy! Jak dla mnie, zapach świeżego chleba to Zobacz więcej
Ostatnio Madzia mnie ciśnie na chleby orkiszowe. Twierdzi, że są najlepsze. Przez kilka lat nauczyłem się kilku rzeczy, a przede wszystkim tego, żeby się z nią nie kłócić. Więc skoro są najlepsze, to Zobacz więcej
Doświadczenia z zakwasem i pieczeniem chleba miewałam różne i już parę razy decydowałam, że jednak nie dla mnie to sprawa. Nie znałam dość dobrze zakwasowych zwyczajów, stąd problemy i niejednokrotnie Zobacz więcej