chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Prosty przepis, pełnia smaku i długi okres przechowywania to zalety tego pełnoziarnistego chleba. Ponieważ jest niezwykle złożony najlepiej smakuje po prostu z masłem lub z prostymi składnikami. Zobacz więcej
Dla niektórych pieczywo to podstawa diety, dla mnie wręcz przeciwnie jem je sporadycznie, od bułki posmarowanej dżemem wolę placuszki z dżemem, a od kanapek chociażby kaszę z warzywami. Ale dobrym Zobacz więcej
Chleb w moim domu jest pieczony raz w tygodniu, receptura jest już wypracowana, eksperymentuję czasami z rodzajami mąki. Ostatnio używam mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, mąki żytniej Zobacz więcej
Już mi się wydawało, że zgubiłam przepis na ten chleb pełnoziarnisty na zakwasie i przyznam, że byłam zawiedziona, bo wyszedł nie tylko ładny, ale i pyszny, zdjęcia zrobione a przepisu brak. Często Zobacz więcej
i Pierwsze Urodziny Bloga Chleb pełnoziarnisty na zakwasie czerwiec (7) maj (3) kwiecień (1) marzec (7) luty (16) styczeń (17) 2012 (108) grudzień (13) listopad (18) październik (20) Zobacz więcej
Składniki: 1 kg mąki pełnoziarnistej 0,5 kg mąki żytniej lub razowej 6 szklanek letniej wody 3 łyżeczki soli zakwas 1 szklanka otrąb 0,5 szklanki siemienia lnianego 0,5 szklanki słonecznika 0,5 Zobacz więcej
Tym samym robię się coraz bardziej wybredna. Słodycze i ciasta sklepowe i z cukierni już od dawna są be, a odkąd pieczemy z Mamą domowe chleby - ten kupny też już tak nie podchodzi.. Ostrzegam więc, Zobacz więcej
Chleb ten upiekłam po raz kolejny, lecz nigdy nie udało mi się go sfotografować. Chleb jest pyszny, lekko gliniasty ( zasługa zakwasu żytniego). Dziś klasycznie z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i Zobacz więcej
Bardzo lubię pełnoziarniste wypieki, ale są one dosyć kłopotliwe w przygotowaniu. Chleby pełnoziarniste nie wychodzą tak lekkie i elastyczne jak wypieki typowo pszenne. Czasem wychodzą zbite, ciężkie, Zobacz więcej
, a satysfakcja jaką się czuję wyjmując własnoręcznie upieczony chleb z piekarnika jest niesamowita. Poza tym żadne kanapki nie smakują tak, jak te ze swojego chleba. Składniki na zakwas: mąka żytnia Zobacz więcej
Mój pierwszy chleb z koszyczka. Mimo że mały, niewysoki, zbyt omączony, a efekt nacięcia na krzyż każdy widzi, jestem dumna z tego maleństwa. Robiony w prowizorycznym koszyczku, z duszą na ramieniu... Zobacz więcej
Ostatni post był w całości poświęcony temu, jak wyhodować swój własny zakwas żytni. Kiedy minie już przynajmniej tydzień troskliwej opieki nad zakwasem możemy upiec pierwszy chleb żytni na zakwasie. Zobacz więcej
Na początku muszę zaznaczyć, że naprawdę lubię chleb! Wolę pełnoziarnisty od zwykłego pszennego. Moje ulubione śniadanie to właśnie kanapki z sałatą, szynką ,pomidorem ,szczypiorkiem ,solą i pieprzem Zobacz więcej
Tatterowiec pochodzący z Piekarni Tatter - cudowny, lekko wilgotny, odpowiednio słony... Po prostu najlepszy, pełnoziarnisty chleb na zakwasie! :) TATTEROWIEC Składniki: - 400 g zakwasu żytniego - 150 Zobacz więcej
Po długiej przerwie, w końcu wracamy. Z pachnącym i ciepłym, pełnoziarnistym chlebem na zakwasie. Wydawało mi się strasznie skomplikowane pieczenie chleba na zakwasie. Zakwas - niezwykła substancja, Zobacz więcej
Czarnuszka jest niezwykle aromatyczną i intensywną przyprawą, ale jej skromny dodatek w chlebie przynosi fantastyczne efekty. Pasuje szczególnie do żytnich i pełnoziarnistych wypieków, dlatego Zobacz więcej
Święta, święta i po świętach! Bardzo możliwe, że w Waszych lodówkach pozostały jeszcze pyszności po świątecznych przysmakach. Przypuszczam też, że znajdą się tacy, którym zostało trochę rzeżuchy. Zobacz więcej
Chleb pełnoziarnisty pszenno-orkiszowy ( na zakwasie) Wczoraj na blogu pojawił się przepis na mega słodkość- Brownie jak snickers - nie na co dzień, ale właśnie na czekoladowy kryzys. Dziś za to Zobacz więcej