Przepis na chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Prosty przepis, pełnia smaku i długi okres przechowywania to zalety tego pełnoziarnistego chleba. Ponieważ jest niezwykle złożony najlepiej smakuje po prostu z masłem lub z prostymi składnikami. Zobacz więcej
Gonia
Gonia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Modern Taste
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie

Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie 1133

"A chce Ci się tak piec chleb? Przecież można kupić gotowy". Część moich znajomych właśnie tak reaguję, gdy przyznaję, że od jakiegoś czasu sama piekę sobie chleb. Wydaje im się, tak jak mi kiedyś, że Zobacz więcej
Chleb w moim domu jest pieczony raz w tygodniu, receptura jest już wypracowana, eksperymentuję czasami z rodzajami mąki. Ostatnio używam mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, mąki żytniej Zobacz więcej
Ostatni post był w całości poświęcony temu, jak wyhodować swój własny zakwas żytni. Kiedy minie już przynajmniej tydzień troskliwej opieki nad zakwasem możemy upiec pierwszy chleb żytni na zakwasie. Zobacz więcej
Ten chleb na zakwasie to idealny wypiek, smakuje obłędnie, sprężysty miękisz i chrupiąca skórka. Pewna historia wkręciła się jednak tutaj podczas wypieku. Na FB istnieje grupa Piekarnicza Brać w kręgu Zobacz więcej
Dla niektórych pieczywo to podstawa diety, dla mnie wręcz przeciwnie jem je sporadycznie, od bułki posmarowanej dżemem wolę placuszki z dżemem, a od kanapek chociażby kaszę z warzywami. Ale dobrym Zobacz więcej
Upiekłam już naprawdę dużo chlebów i bułek, ten jest wyjątkowy! Pyszny i wilgotny, wieloziarnisty. Przepis dostała wraz z zakwasem moja mama od koleżanki z pracy. Mówi, że wszystkie jej koleżanki, Zobacz więcej
Chleb ten upiekłam po raz kolejny, lecz nigdy nie udało mi się go sfotografować. Chleb jest pyszny, lekko gliniasty ( zasługa zakwasu żytniego). Dziś klasycznie z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i Zobacz więcej
Mój pierwszy chleb z koszyczka. Mimo że mały, niewysoki, zbyt omączony, a efekt nacięcia na krzyż każdy widzi, jestem dumna z tego maleństwa. Robiony w prowizorycznym koszyczku, z duszą na ramieniu... Zobacz więcej
Tym samym robię się coraz bardziej wybredna. Słodycze i ciasta sklepowe i z cukierni już od dawna są be, a odkąd pieczemy z Mamą domowe chleby - ten kupny też już tak nie podchodzi.. Ostrzegam więc, Zobacz więcej
Po bardzo długim czasie postanowiłam ożywić swój zakwas i znalazłam taki oto przepis na chleb z otrębami. Niestety nie podam źródła, bo archiwum poprzedniej przeglądarki internetowej padło ale jedno Zobacz więcej
Bardzo prosty w wykonaniu, bardzo zdrowy bo pełnoziarnisty i na zakwasie bochen chleba mam dla Was. Koniecznie upieczcie sobie taki chleb aby potem cieszyć się że nie musicie zajadać chleba z marketu Zobacz więcej
Po długiej przerwie, w końcu wracamy. Z pachnącym i ciepłym, pełnoziarnistym chlebem na zakwasie. Wydawało mi się strasznie skomplikowane pieczenie chleba na zakwasie. Zakwas - niezwykła substancja, Zobacz więcej
kornik
kornik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kornik w kuchni
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie 326

Już mi się wydawało, że zgubiłam przepis na ten chleb pełnoziarnisty na zakwasie i przyznam, że byłam zawiedziona, bo wyszedł nie tylko ładny, ale i pyszny, zdjęcia zrobione a przepisu brak. Często Zobacz więcej
Domowy chleb na zakwasie to zdrowe, smaczne pieczywo a dodatkowo taki zapach w trakcie pieczenia, że pamięta się go całe lata. Ja pamiętam zapach pieczonego chleba u mojej Babci – to jest ze mną od Zobacz więcej
Bardzo lubię pełnoziarniste wypieki, ale są one dosyć kłopotliwe w przygotowaniu. Chleby pełnoziarniste nie wychodzą tak lekkie i elastyczne jak wypieki typowo pszenne. Czasem wychodzą zbite, ciężkie, Zobacz więcej
Święta, święta i po świętach! Bardzo możliwe, że w Waszych lodówkach pozostały jeszcze pyszności po świątecznych przysmakach. Przypuszczam też, że znajdą się tacy, którym zostało trochę rzeżuchy. Zobacz więcej
Czarnuszka jest niezwykle aromatyczną i intensywną przyprawą, ale jej skromny dodatek w chlebie przynosi fantastyczne efekty. Pasuje szczególnie do żytnich i pełnoziarnistych wypieków, dlatego Zobacz więcej
Już jest! Oficjalnie otwieram sezon rabarbarowy Z rabarbarem co roku mam tak, że zadziwia mnie tym, że jest warzywem. Co sezon sprawiam sobie przyjemność klasyczną drożdżówką z rabarbarem i kruszonką, Zobacz więcej