chleb pełnoziarnisty na zakwasie

{{headerMessage}}
Prosty przepis, pełnia smaku i długi okres przechowywania to zalety tego pełnoziarnistego chleba. Ponieważ jest niezwykle złożony najlepiej smakuje po prostu z masłem lub z prostymi składnikami. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dla niektórych pieczywo to podstawa diety, dla mnie wręcz przeciwnie jem je sporadycznie, od bułki posmarowanej dżemem wolę placuszki z dżemem, a od kanapek chociażby kaszę z warzywami. Ale dobrym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb w moim domu jest pieczony raz w tygodniu, receptura jest już wypracowana, eksperymentuję czasami z rodzajami mąki. Ostatnio używam mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, mąki żytniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Już mi się wydawało, że zgubiłam przepis na ten chleb pełnoziarnisty na zakwasie i przyznam, że byłam zawiedziona, bo wyszedł nie tylko ładny, ale i pyszny, zdjęcia zrobione a przepisu brak. Często Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i Pierwsze Urodziny Bloga Chleb pełnoziarnisty na zakwasie czerwiec (7) maj (3) kwiecień (1) marzec (7) luty (16) styczeń (17) 2012 (108) grudzień (13) listopad (18) październik (20) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
misce, dodajemy zakwas (można go wyhodować w domu z wody i mąki, bądź zakupić suchy zakwas w sklepie, albo poprosić kogoś kto piecze chleb aby odłożył nam trochę ciasta) i wodę a następnie wyrabiamy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tym samym robię się coraz bardziej wybredna. Słodycze i ciasta sklepowe i z cukierni już od dawna są be, a odkąd pieczemy z Mamą domowe chleby - ten kupny też już tak nie podchodzi.. Ostrzegam więc, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb ten upiekłam po raz kolejny, lecz nigdy nie udało mi się go sfotografować. Chleb jest pyszny, lekko gliniasty ( zasługa zakwasu żytniego). Dziś klasycznie z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo lubię pełnoziarniste wypieki, ale są one dosyć kłopotliwe w przygotowaniu. Chleby pełnoziarniste nie wychodzą tak lekkie i elastyczne jak wypieki typowo pszenne. Czasem wychodzą zbite, ciężkie, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, a satysfakcja jaką się czuję wyjmując własnoręcznie upieczony chleb z piekarnika jest niesamowita. Poza tym żadne kanapki nie smakują tak, jak te ze swojego chleba. Składniki na zakwas: mąka żytnia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mój pierwszy chleb z koszyczka. Mimo że mały, niewysoki, zbyt omączony, a efekt nacięcia na krzyż każdy widzi, jestem dumna z tego maleństwa. Robiony w prowizorycznym koszyczku, z duszą na ramieniu... Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatni post był w całości poświęcony temu, jak wyhodować swój własny zakwas żytni. Kiedy minie już przynajmniej tydzień troskliwej opieki nad zakwasem możemy upiec pierwszy chleb żytni na zakwasie. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po bardzo długim czasie postanowiłam ożywić swój zakwas i znalazłam taki oto przepis na chleb z otrębami. Niestety nie podam źródła, bo archiwum poprzedniej przeglądarki internetowej padło ale jedno Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na początku muszę zaznaczyć, że naprawdę lubię chleb! Wolę pełnoziarnisty od zwykłego pszennego. Moje ulubione śniadanie to właśnie kanapki z sałatą, szynką ,pomidorem ,szczypiorkiem ,solą i pieprzem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Postanowiłam w końcu zrobić użytek z mojego zakwasu pszennego zrobionego jakiś czas temu. Miałam niemałą przerwę w pieczeniu na zakwasie i zatęskniłam za dobrym chelbem którego zapach wypełni moje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tatterowiec pochodzący z Piekarni Tatter - cudowny, lekko wilgotny, odpowiednio słony... Po prostu najlepszy, pełnoziarnisty chleb na zakwasie! :) TATTEROWIEC Składniki: - 400 g zakwasu żytniego - 150 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po długiej przerwie, w końcu wracamy. Z pachnącym i ciepłym, pełnoziarnistym chlebem na zakwasie. Wydawało mi się strasznie skomplikowane pieczenie chleba na zakwasie. Zakwas - niezwykła substancja, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czarnuszka jest niezwykle aromatyczną i intensywną przyprawą, ale jej skromny dodatek w chlebie przynosi fantastyczne efekty. Pasuje szczególnie do żytnich i pełnoziarnistych wypieków, dlatego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Święta, święta i po świętach! Bardzo możliwe, że w Waszych lodówkach pozostały jeszcze pyszności po świątecznych przysmakach. Przypuszczam też, że znajdą się tacy, którym zostało trochę rzeżuchy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb pełnoziarnisty pszenno-orkiszowy ( na zakwasie) Wczoraj na blogu pojawił się przepis na mega słodkość- Brownie jak snickers - nie na co dzień, ale właśnie na czekoladowy kryzys. Dziś za to Zobacz więcej