chleb pełnoziarnisty na zakwasie żytnim

{{headerMessage}}
Chleb ten upiekłam po raz kolejny, lecz nigdy nie udało mi się go sfotografować. Chleb jest pyszny, lekko gliniasty ( zasługa zakwasu żytniego). Dziś klasycznie z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na początku muszę zaznaczyć, że naprawdę lubię chleb! Wolę pełnoziarnisty od zwykłego pszennego. Moje ulubione śniadanie to właśnie kanapki z sałatą, szynką ,pomidorem ,szczypiorkiem ,solą i pieprzem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny z wypiekanych przeze mnie chlebków. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na cudowny, pachnący zakwasem chlebek żytni, bez dodatku drożdży, oraz innych mąk. Chleb pieczony na mące żytniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, a satysfakcja jaką się czuję wyjmując własnoręcznie upieczony chleb z piekarnika jest niesamowita. Poza tym żadne kanapki nie smakują tak, jak te ze swojego chleba. Składniki na zakwas: mąka żytnia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatni post był w całości poświęcony temu, jak wyhodować swój własny zakwas żytni. Kiedy minie już przynajmniej tydzień troskliwej opieki nad zakwasem możemy upiec pierwszy chleb żytni na zakwasie. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb, który mam dla Was dzisiaj robiłam już trzy razy w przeciągu tygodnia. Był to mój pierwszy przepis chleba na zakwasie żytnim. Pyszny chleb z wilgotnym miąższem, pozostaje długo świeży, a gdyby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś upiekłam chleb pełnoziarnisty, na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży, czy innych spulchniaczy. Zaletą tego chleba jest to, że zawiera pełnowartościowe zboża, pestki, otręby i siemię oraz to, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tego, że przygotowanie go trochę trwa,to naprawdę warto :) Składniki: Zakwas: pełnoziarnista mąka żytnia woda Chleb: ok. 0,5 l zakwasu 2 kubki mąki pełnoziarnistej pszennej 1/2 kubka ciepłej wody 1/2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Domowe pieczywo lubimy. To na zakwasie jest wyjątkowe. Mój zakwas ma już 5 lat i nadal jest rewelacyjny. Dobry zakwas to podstawa dobrego chleba. Dzisiaj chleb żytni z mąki pełnoziarnistej, mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dla wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, więc można je konkursowo roznieść po całym mieszkaniu. Składniki: na zaczyn 346 g mąki żytniej 346 g wody 2 łyżki zakwasu namoczone ziarno żyta (pominęłam, nie posiadam) - całkiem możliwe że zamiast Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dawno nic nie publikowałam. Na zamieszczenie czeka kilka przepisów. Zacznę od czegoś zdrowego. Od pysznego chlebka. Uwielbiam zapach świeżo pieczonego pieczywa. 0,5 szklanki zakwasu 2 dag drożdży Zobacz więcej
malaglodzilla
malaglodzilla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mala glodzilla
Chleb owsiany (mieszany)

Chleb owsiany (mieszany) 581

0
{{headerMessage}}
Od Mikołaja w tym roku dostałam wspaniały prezent - garnek żeliwny do wypieku chleba. Tak właśnie zaczęła się moja przygoda z wypiekiem domowego chleba. Na razie jestem na etapie pieczenia chleba na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej i pszennej z dużą ilością ziaren słonecznika zarówno w środku jak i po bokach chleba. Chleb pieczony jest na zakwasie z małym dodatkiem świeżych drożdży. Można go Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej i pszennej z dużą ilością ziaren słonecznika zarówno w środku jak i po bokach chleba. Chleb pieczony jest na zakwasie z małym dodatkiem świeżych drożdży. Można go Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak, zjadam na raz :p Chociaż tu akurat koktajl wypiłam pół godziny po śniadaniu, bo po pierogach i kawie byłam chwilowo pełna. Trzeba jeść, tyłek musi mieć z czego się budować :-D PS Żytnia Zobacz więcej
odKuchni
odKuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
odKuchni
Zakwas Chlebowy Żytni

Zakwas Chlebowy Żytni 93

0
{{headerMessage}}
Składniki mąka żytnia pełnoziarnista letnia, przegotowana woda wysoki słoik tak około 1 1/2l Etapy przygotowania 1. Pierwszego dnia rano do słoika dodajemy pól szklanki mąki żytniej i pól szklanki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
serca Składniki : dzień wcześniej przygotowujemy zaczyn z zakwasu : 4 łyżki zakwasu mieszamy z 4 łyżkami mąki żytniej pełnoziarnistej i uzupełniamy wodą aby osiągnąć konsystencję gęstej śmietany , Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb pszenno-kukurydziany z żurawiną Jestem uzależniona od chleba własnoręcznie pieczonego . Taki mi najbardziej smakuje a do tego zapach unoszący się podczas pieczenia - bezcenny :) Tym razem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Muszę powiedzieć, że chleby na zakwasie bardzo lubię. Kilkakrotnie próbowałam wyhodować samodzielnie zakwas- niestety z różnych powodów się nie powiodło. Nie należę jednak do osób które łatwo dają za Zobacz więcej