chleb pełnoziarnisty na zakwasie żytnim

Chleb ten upiekłam po raz kolejny, lecz nigdy nie udało mi się go sfotografować. Chleb jest pyszny, lekko gliniasty ( zasługa zakwasu żytniego). Dziś klasycznie z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i Zobacz więcej
Na początku muszę zaznaczyć, że naprawdę lubię chleb! Wolę pełnoziarnisty od zwykłego pszennego. Moje ulubione śniadanie to właśnie kanapki z sałatą, szynką ,pomidorem ,szczypiorkiem ,solą i pieprzem Zobacz więcej
Kolejny z wypiekanych przeze mnie chlebków. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na cudowny, pachnący zakwasem chlebek żytni, bez dodatku drożdży, oraz innych mąk. Chleb pieczony na mące żytniej Zobacz więcej
, a satysfakcja jaką się czuję wyjmując własnoręcznie upieczony chleb z piekarnika jest niesamowita. Poza tym żadne kanapki nie smakują tak, jak te ze swojego chleba. Składniki na zakwas: mąka żytnia Zobacz więcej
Ostatni post był w całości poświęcony temu, jak wyhodować swój własny zakwas żytni. Kiedy minie już przynajmniej tydzień troskliwej opieki nad zakwasem możemy upiec pierwszy chleb żytni na zakwasie. Zobacz więcej
Chleb, który mam dla Was dzisiaj robiłam już trzy razy w przeciągu tygodnia. Był to mój pierwszy przepis chleba na zakwasie żytnim. Pyszny chleb z wilgotnym miąższem, pozostaje długo świeży, a gdyby Zobacz więcej
Dziś upiekłam chleb pełnoziarnisty, na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży, czy innych spulchniaczy. Zaletą tego chleba jest to, że zawiera pełnowartościowe zboża, pestki, otręby i siemię oraz to, Zobacz więcej
tego, że przygotowanie go trochę trwa,to naprawdę warto :) Składniki: Zakwas: pełnoziarnista mąka żytnia woda Chleb: ok. 0,5 l zakwasu 2 kubki mąki pełnoziarnistej pszennej 1/2 kubka ciepłej wody 1/2 Zobacz więcej
Dla wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz Zobacz więcej
, więc można je konkursowo roznieść po całym mieszkaniu. Składniki: na zaczyn 346 g mąki żytniej 346 g wody 2 łyżki zakwasu namoczone ziarno żyta (pominęłam, nie posiadam) - całkiem możliwe że zamiast Zobacz więcej
Dawno nic nie publikowałam. Na zamieszczenie czeka kilka przepisów. Zacznę od czegoś zdrowego. Od pysznego chlebka. Uwielbiam zapach świeżo pieczonego pieczywa. 0,5 szklanki zakwasu 2 dag drożdży Zobacz więcej
Od Mikołaja w tym roku dostałam wspaniały prezent - garnek żeliwny do wypieku chleba. Tak właśnie zaczęła się moja przygoda z wypiekiem domowego chleba. Na razie jestem na etapie pieczenia chleba na Zobacz więcej
Chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej i pszennej z dużą ilością ziaren słonecznika zarówno w środku jak i po bokach chleba. Chleb pieczony jest na zakwasie z małym dodatkiem świeżych drożdży. Można go Zobacz więcej
Chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej i pszennej z dużą ilością ziaren słonecznika zarówno w środku jak i po bokach chleba. Chleb pieczony jest na zakwasie z małym dodatkiem świeżych drożdży. Można go Zobacz więcej
Tak, zjadam na raz :p Chociaż tu akurat koktajl wypiłam pół godziny po śniadaniu, bo po pierogach i kawie byłam chwilowo pełna. Trzeba jeść, tyłek musi mieć z czego się budować :-D PS Żytnia Zobacz więcej
odKuchni
odKuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
odKuchni
Zakwas Chlebowy Żytni

Zakwas Chlebowy Żytni 85

0
Składniki mąka żytnia pełnoziarnista letnia, przegotowana woda wysoki słoik tak około 1 1/2l Etapy przygotowania 1. Pierwszego dnia rano do słoika dodajemy pól szklanki mąki żytniej i pól szklanki Zobacz więcej
serca Składniki : dzień wcześniej przygotowujemy zaczyn z zakwasu : 4 łyżki zakwasu mieszamy z 4 łyżkami mąki żytniej pełnoziarnistej i uzupełniamy wodą aby osiągnąć konsystencję gęstej śmietany , Zobacz więcej
Chleb pszenno-kukurydziany z żurawiną Jestem uzależniona od chleba własnoręcznie pieczonego . Taki mi najbardziej smakuje a do tego zapach unoszący się podczas pieczenia - bezcenny :) Tym razem Zobacz więcej
Muszę powiedzieć, że chleby na zakwasie bardzo lubię. Kilkakrotnie próbowałam wyhodować samodzielnie zakwas- niestety z różnych powodów się nie powiodło. Nie należę jednak do osób które łatwo dają za Zobacz więcej
składniki: - 3 łyżki zakwasu żytniego - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki żytniej - 1/2 szklanki żurawiny suszonej - 1/2 szklanki pestek słonecznika - sól -> Mąkę mieszamy Zobacz więcej