chleb piwny

CHLEB PIWNY Jeśli podobnie jak ja nie macie żadnego doświadczenia w pieczeniu chleba, ten przepis jest dla Was. Przygotowanie, łącznie z pieczeniem, zajmuje tylko 45 minut, nie potrzeba nawet wyciągać Zobacz więcej
Albo mi się wydaję, albo tak jest faktycznie - pozytywne zatłoczenie od domowych, wypiekanych chlebów... Przyznaję, że ja również złapałam bakcyla - jaki by ten chleb nie wyszedł (no może poza Zobacz więcej
Dzikowiec
Dzikowiec Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dzikowiec od kuchni
Chleb piwny

Chleb piwny 55

0
Dawno nie piekłam chleba, oj dawno! Jak tylko rozpoczęłam wyrabianie, od razu przypomniałam sobie, jak bardzo to uwielbiam. Spodziewajcie się nowych przepisów w najbliższym czasie! Chleb piwny jest Zobacz więcej
Chleb piwny... Wieczorem zwijam setny rogalik z nadzieniem z czarnej porzeczki. Rozgrzewam piekarnik, a dom wypełnia się przyjemnym, pachnącym ciastem ciepłem. Za oknem szaleje wichura, nie mogę więc Zobacz więcej
Basia  w kuchni
Basia w kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jestem w kuchni
Chleb piwny

Chleb piwny 143

1
No i się zaczęło mistrzostwa świata w piłce nożnej co się z tym wiąże, że mój M zajął honorowe miejsce przed telewizorem i ma stały dostęp do pilota :)) Mecz, piwko i przekąska ot co im potrzeba. Zobacz więcej
Chleb, który ma złoto miodowy kolor, z pszeniczno piwnym posmakiem, czyli chleb piwny na drożdżach. Składniki: 3 łyżeczki suchych drożdży 90 dag mąki pszennej 30 dag mąki żytniej 3 łyżki miodu 3 Zobacz więcej
Podjęłam kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik, tym razem Maria podała przepis na piwny chleb. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie piekł pierwszy raz to bez problemu sobie Zobacz więcej
O chlebie piwnym na zakwasie pisałam jużw tym miejscu. Dziś wersja na drożdżach, szybsza i przystępna nawet dla tych, którzy nie mają zakwasu. Chleb jest bardzo sycący, miękki i kilka dni świeży. Zobacz więcej
Na ten chleb czekałam 35 godzin. Tak, zgadza się. Po przełożeniu ciasta do foremki włożyłam chleb do lodówki. Było już późno, a nie chciało mi się czekać aż wyrośnie i piec w nocy. Zaglądam rano do Zobacz więcej
Polubiłam zabawę z zaczynami. Po zaczynie z jabłkiem, zaczynie z ziemniakami, zaczynie z rodzynek przyszła pora na zaczyn piwny. Najbardziej przekonujący i prosty przepis znalazłam u Mirabbelki. Zobacz więcej
Nareszcie mam czas dodać nowy wpis. Cały dzień pada deszcz, więc oprócz zakupów nic dziś nie planowałam. Nawet mój kot przechodzi tylko z jednego do drugiego swojego ulubionego miejsca do spania. On Zobacz więcej
Piwo o aromacie świeżo pieczonego chleba… hm… czy to się w ogóle da zrobić? Okazuje się, że tak i to z powodzeniem. A czy w drugą stronę też mogłoby się udać? Hm… zobaczymy:) Lubię piec chleb, Zobacz więcej
Swój pierwszy chleb upiekłam jakieś 3 lata temu. Przyznam, że niewiele wtedy wiedziałam o gotowaniu i pieczeniu. Wiele dań wylądowało w śmieciach, a pieczywem mogłam wybijać szyby. Chleb zaczął mi Zobacz więcej
Lubię klasyczne techniki wypieku domowego chleba, ale czasem chętnie korzystam z wiedzy oraz doświadczenia i trochę eksperymentuję. Postanowiłam zakwas dokarmić mąką pszenną razową oraz letnim piwem, Zobacz więcej
Choć nigdy nie byłam fanką smaku piwa, bardzo doceniam go w chlebie. Piwo jakoś naturalnie dodaje bochenkowi specyficznego aromatu, który bardzo mi odpowiada. Oprócz tego dzięki piwu właśnie miąższ Zobacz więcej
Fajne doświadczenie przy pieczeniu tego chleba bo nie dość że używamy tutaj piwa to jeszcze po wyrobieniu nic więcej nie trzeba robić tylko do lodówki i czekamy aż urośnie. Potem pieczemy i zajadamy, Zobacz więcej
„ Jeśli ktoś lubi jeść na śniadanie twarożek lub domowe dżemy, konfitury itp. to ten chlebek będzie do tego w sam raz. Posmarowany cienką warstewką „Smakowitej z dodatkiem masła” smakuje znakomicie. Zobacz więcej
Jednym z chlebów jaki ostatnio upiekłam jest piwny z orzechami. Piwo zakupione do tego wypieku zostało już bardzo dawno, ale jakoś nie mogłam się zmobilizować, żeby go wykorzystać. Teraz oczywiście, Zobacz więcej
Czy może być coś cudowniejszego od zapachu chleba wypełniającego nasz dom ....wkradającego się powoli w każdy jego zakamarek ..... czy jest coś lepszego niż bochenek własnoręcznie upieczonego chleba, Zobacz więcej
chleba. Za sobą mam już kilka piwno-chlebowych eksperymentów, a tym razem postanowiłam dodać je do żytniego chleba na zakwasie. I wyszedł z tego niezły bochenek chleba! Jeśli chodzi o gatunek piwa, Zobacz więcej