chleb podwójnej hydracji

będzie lepsze niż grubomielone. Ja piekłam z podwójnej porcji - z 1/2 zrobiłam bułki, widoczne u góry, z 1/2 upiekłam chleb. Polecam! Zakwas mąka chlebowa 73 g żytnia sitkowa (typ 1400) 4 g woda 36 g Zobacz więcej
z podwójnej porcji i na zakwasie, bez użycia drożdży. Zakwas:62 g mąki chlebowej54 g wody4 g zakwasu niskiej hydracji (lub 1/8 łyżeczki drożdży instant)mieszamy zostawiany na 8 -12 godzin.Ciasto:410 Zobacz więcej
, a następnie rano mieszam zaczyn. Chleb jest gotowy przed wieczorem. Z tego przepisu korzystałam prawie bez przerwy, przez ponad rok. Piekłam chleb zawsze z podwójnej porcji. Dlatego też wieczorem Zobacz więcej
Kiedyś sądziłam,że wyhodowanie zakwasu granicy z cudem a zrobienie własnego chleba jest wręcz niemożliwe. Jednak z godnie z powiedzeniem,że człowiek uczy się przez całe życie, mój tok myślenia także Zobacz więcej